Συνεχίζεται η σεισμική δραστηριότητα στο Κιλκίς - Τι εκτιμούν οι ειδικοί

Συνεχίζεται η σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή της Μακεδονίας μετά και τον ισχυρό σεισμό το πρωί της Τρίτης στο Κιλκίς που έχει προκαλέσει την ανησυχία τόσο των κατοίκων όσο και των ειδικών.

 

 

Μάλιστα ενδεικτικό της εξέλιξης του φαινομένου είναι ότι το απόγευμα της Τρίτης σημειώθηκε νέα σεισμική δόνηση μεγέθους 4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στα βόρεια του Κιλκίς.

 

Το επίκεντρο της νέας δόνησης εντοπίστηκε στα 28 χιλιόμετρα βόρεια της μακεδονικής πόλης. Το δε εστιακό βάθος μετρήθηκε μόλις στα 2 χιλιόμετρα και έγινε αισθητός και στις γύρω περιοχές.

 

Υπενθυμίζεται ότι δύο σεισμικές δονήσεις 4 και 4,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ είχαν σημειωθεί κατά τη διάρκεια της νύχτας στην ίδια περιοχή.

 

Τι προειδοποιούν οι σεισμολόγοι

 

«Χρειάζεται κάποια προσοχή, να μην μπαίνουμε σε σπίτια παλιά, αλλά θεωρώ πως δεν πρέπει να υπάρχει έντονη ανησυχία στον κόσμο» ανέφερε -μεταξύ άλλων- ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), κ. Ευθύμης Λέκκας.

 

«Έχουμε να κάνουμε με ρήγματα κυρίως Ανατολής-Δύσης, ρήγματα που οριοθετούν το όρος Μπέλες προς τα νότια, ρήγματα τα οποία ενεργοποιούνται και μας δίνουν αυτούς τους μικρούς σεισμούς. Θεωρώ ότι όλο αυτό το φαινόμενο θα συνεχιστεί 1-2 μέρες τουλάχιστον διότι, αν κοιτάξουμε πίσω μας και δούμε το σεισμικό ιστορικό της περιοχής, θα διαπιστώσουμε πως έχουμε να κάνουμε με μια περιοχή που δίνει τέτοιους σεισμούς, τέτοιες ακολουθίες και υποθέτουμε πως και τώρα έτσι θα εξελιχθεί η κατάσταση», πρόσθεσε ο κ. Λέκκας.

 

Όπως δήλωσε ο δήμαρχος, Δημήτρης Σισμανίδης, οι υπηρεσίες του δήμου βρίσκονται σε επιφυλακή και συνεργάζονται με την Αστυνομία, την Πυροσβεστική, το Στρατό και την Αντιπεριφέρεια Κιλκίς.

 

«Οι σεισμικές ακολουθίες βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη και γι αυτό είναι πολύ νωρίς να προβούμε σε σοβαρές εκτιμήσεις. Αυτή τη στιγμή το βλέπουμε επιφυλακτικά».

 

Αυτό δήλωσε ο καθηγητής σεισμολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) Κώστας Παπαζάχος νωρίτερα σήμερα, ενώ επεσήμανε ότι η περιοχή είναι γνωστή για την σεισμική δραστηριότητά της.


Πηγή: www.lifo.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!