Το σπανακόρυζο του μισού κιλού!

Πολεμόχαρος, καταγγελτικός, μελοδραματικός, εμπαθής, σε κάθε περίπτωση σαν να μην είχε αίσθηση του πού βρίσκεται εμφανίστηκε και κατέθεσε χθες στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής που διερευνά τα σκάνδαλα στον χώρο της Υγείας την περίοδο 1997-2014 ο Σταμάτης Πουλής, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του ΚΕΕΛΠΝΟ, προϊστάμενος της δομής για τους οροθετικούς από τον Οκτώβριο του 2009 και μέλος της επιτροπής προμηθειών του Κέντρου.

Για το υπερβολικό μηνιαίο κόστος συντήρησης του κτιρίου στο οποίο στεγαζόταν η δομή, που ανήλθε σε 11.000 ευρώ το 2013 και 12.500 ευρώ το 2014 και ανατέθηκε σε εταιρεία που είχε συσταθεί μόλις λίγες μέρες πριν από την έναρξη της διαδικασίας αναζήτησης αναδόχου, ο Στ. Πουλής είπε ότι η δαπάνη ήταν λογική και οικονομική.

«Για τις ίδιες υπηρεσίες που παρέχονταν το κόστος θα έπρεπε να είναι πάνω από 250.000 ευρώ ετησίως (!)», ενώ στην περίπτωση της εταιρείας που ανέλαβε, για το 2013 το κόστος ήταν 138.000 ευρώ και τον επόμενο χρόνο 150.000 ευρώ.

Αναλυτικότερα, στην προσπάθειά του να δικαιολογήσει τα έξοδα συντήρησης ανέφερε ότι αφορούσαν «εικοσιτετράωρη παροχή υπηρεσιών από τρεις κατηγορίες τεχνιτών, με βάρδιες», καθώς και ότι υπήρχε «συνεχής ανάγκη αποκαταστάσεων βλαβών» στο κτίριο.

Ολως τυχαίως, όπως προέκυψε από τις ερωτήσεις των βουλευτών της πλειοψηφίας, ο ιδιοκτήτης της εταιρείας που ανέλαβε τη συντήρηση, αργότερα, μέσω άλλης εταιρείας πήρε και τη σίτιση του κέντρου, κοστολογώντας τις μερίδες φαγητού 12,5 ευρώ έκαστη, είτε αυτές αφορούσαν μοσχαράκι κοκκινιστό ή σπανακόρυζο ή φακές.

Για το έξοδο αυτό ο Στ. Πουλής ανέβασε τον αριθμό των δικαιούχων σίτισης, από 50 που αρχικώς είχε αναφέρει μιλώντας στην επιτροπή, σε 100 αλλά και στις οικογένειες και τους φίλους τους, καθώς, όπως εξήγησε, «γνωρίζαμε ότι οι άνθρωποι αυτοί ήταν μετανάστες κι έδιναν και στην οικογένεια και τους φίλους τους».

Για τον λόγο αυτό, συμπλήρωσε, οι μερίδες ήταν του μισού κιλού!

Υπενθυμίζεται ότι ο Σταμάτης Πουλής είναι σύζυγος της προϊσταμένης Διοικητικού Συντονισμού του ΚΕΕΛΠΝΟ, Ανδρονίκης Θεοφιλάτου, η αδερφή της ήταν εξωτερική συνεργάτις στον Οργανισμό και γραμματέας του Αδ. Γεωργιάδη και ο σύζυγος της τελευταίας είχε αναλάβει τις παραπάνω συμβάσεις.

Για τις 23 προσλήψεις του Αδ. Γεωργιάδη ο μάρτυρας επιβεβαίωσε ότι πραγματοποιήθηκαν από το ΚΕΕΛΠΝΟ και «πήγαν στο υπουργείο γιατί εκείνη την περίοδο συντονίζονταν πάρα πολλά προγράμματα για τον HIV, τη γρίπη...», ενώ ανέφερε ότι προσλήφθηκαν ως εξωτερικοί συνεργάτες. Ακόμα αποσαφήνισε ότι οι προσλήψεις αυτές έχουν «μνημονευτεί» από τέσσερις αποφάσεις του διοικητικού συμβουλίου του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Επιπρόσθετα διευκρίνισε ότι με απόφασή του το διοικητικό συμβούλιο του ΚΕΕΛΠΝΟ το 2008 παρέχει εξουσιοδότηση στον εκάστοτε πρόεδρό του να αποφασίζει και για τα ονόματα των εξωτερικών συνεργατών και για τη διαδικασία πρόσληψής τους, χωρίς την επαναφορά του θέματος στο διοικητικό συμβούλιο. «Αρα -συμπέρανε- η κυρία Κρεμαστινού δεν είχε κανένα λόγο να επαναφέρει το θέμα των προσλήψεων στο διοικητικό συμβούλιο».

Σε άλλο σημείο της κατάθεσής του δήλωσε ότι «ορθώς είπε η κυρία Κρεμαστινού πως δεν υπήρχε απόφαση (σ.σ. για τις 23 προσλήψεις). Υπήρχε εξουσιοδότηση. Ορθώς δεν επανήλθε το θέμα στο διοικητικό συμβούλιο» και πρόσθεσε ότι «εκ των ων ουκ άνευ υπάρχει έγκριση προέδρου. Οι άνθρωποι αυτοί πληρώνονται μόνο με εντολή προέδρου».

Στο ερώτημα αν παρενέβη το υπουργείο για τις 23 προσλήψεις ο Στ. Πουλής απάντησε: «Δεν έχει παρέμβει το υπουργείο ποτέ. Υπήρχε απόφαση με εξουσιοδότηση στην πρόεδρο».

Οπως εξήγησε, στις 31 Μαΐου 2014 έληξαν αυτοδίκαια οι συμβάσεις κάθε κατηγορίας για τους εξωτερικούς συνεργάτες που αμείβονταν με χορηγικά προγράμματα, όπως οι 23 του Αδώνιδος.

Υπήρξαν όμως κι άλλες ευκαιρίες απασχόλησης στο ΚΕΕΛΠΝΟ το οποίο δημοσίευε με «ανοιχτές προσκλήσεις» τα κριτήρια, που ήταν «η αξιολόγηση βιογραφικού από τη διοίκηση», και πρόσθεσε ότι «πήγαιναν κάποια βιογραφικά και η διοίκηση αποφάσιζε ποιους θα προσλάβει».

Σε άλλο σημείο ο μάρτυρας, απαντώντας σε ερώτηση για το πόρισμα του ΣΕΥΥΠ που καταδεικνύει κακοδιαχείριση στο ΚΕΕΛΠΝΟ, το αμφισβήτησε (!) λέγοντας ότι είναι «λανθασμένο 100%» και ότι «έχουν ευθύνη οι επιθεωρητές γιατί δεν έλαβαν υπόψη τους ουσιαστικά στοιχεία».

Προκειμένου να μην απαντήσει στις ερωτήσεις που αφορούσαν την επίμαχη περίοδο την οποία η εξεταστική επιτροπή έχει κληθεί να βάλει στο μικροσκόπιο, ο Σταμάτης Πουλής καταφερόταν κατά πάντων των μελών της σημερινής κυβέρνησης, από τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό μέχρι τον πρόεδρο του ΚΕΕΛΠΝΟ Θεόφιλο Ρόζενμπεργκ αλλά και μέλη της επιτροπής, όπως τη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ανέττα Καββαδία κ.λπ., με ιδιαίτερη εμμονή όμως στο πρόσωπο του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη.

Σε ένα παρατεταμένο αντιπολιτευτικό παραλήρημα, ως μέλος της Ν.Δ. που είναι -όπως διευκρίνισε-, κατήγγειλε: δαπάνη 2.556 ευρώ για 200 καφέδες από τη σημερινή διοίκηση του ΚΕΕΛΠΝΟ, στέρηση βρεφικού γάλακτος στα μωρά των οροθετικών γυναικών από τον πρόεδρο του ΚΕΕΛΠΝΟ και υπαιτιότητα απώλειας υπηρεσιακών εγγράφων που αφορούσαν τα έτη 2013-2014 (της περιόδου υπουργίας Γεωργιάδη) από την εταιρεία σεκιούριτι που διαχρονικά φυλάει το κτίριο του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Ακόμα επανέφερε το «πραγματικό σκάνδαλο του ΚΕΕΛΠΝΟ» ακριβώς όπως το είχε παρουσιάσει πρόσφατα ο βουλευτής της Ν.Δ. Ιάσων Φωτήλας, μιλώντας για ακύρωση του καθ’ όλα νόμιμου, όπως είπε, διαγωνισμού για αντιδραστήρια από το σημερινό διοικητικό συμβούλιο του ΚΕΕΛΠΝΟ και απευθείας ανάθεση στην εταιρεία Siemens.

Αναφέρθηκε όμως και σε νέο «σκάνδαλο για απιστία» που αφορά «πάνω από 10 εκατομμύρια ευρώ» για δαπάνες που πραγματοποιήθηκαν εκτός δημόσιου λογισμικού από το ΚΕΕΛΠΝΟ για λογαριασμό του υπουργείου Υγείας.


Πηγή: www.efsyn.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!