Ενδεχόμενη κατάθεση Τραμπ ενώπιον Μιούλερ για την ρωσική ανάμιξη

Προκαταρκτική συζήτηση έχει ξεκινήσει με αντικείμενο την πιθανή κατάθεση του ίδιου του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, στο πλαίσιο της έρευνας που διεξάγει ο ειδικός εισαγγελέας Ρόμπερτ Μιούλερ για την παρέμβαση της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016.

Επικαλούμενο τρεις πηγές που γνωρίζουν την υπόθεση το NBC μετέδωσε ότι δικηγόροι του Τραμπ συναντήθηκαν με εκπροσώπους του γραφείου του Μιούλερ στα τέλη Δεκεμβρίου προκειμένου να συζητήσουν διαδικαστικά θέματα.

Οι συζητήσεις αυτές αφορούσαν την πιθανή τοποθεσία και τη διάρκεια της κατάθεσης αλλά και τη μορφή που θα έχει αυτή: για παράδειγμα, αν θα δοθούν γραπτές απαντήσεις αντί για μια επίσημη ενώπιος ενωπίω συζήτηση.

Ο Μιούλερ έχει διοριστεί για να ερευνήσει τους ισχυρισμούς περί ανάμιξης της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές και την ενδεχόμενη αθέμιτη σύμπραξη με το προεκλογικό επιτελείο του Τραμπ. Οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η Μόσχα παρενέβη στις εκλογές για να βοηθήσει τον Τραμπ να τις κερδίσει.

Η Ρωσία αρνείται την κατηγορία αυτή και ο Τραμπ διαβεβαιώνει ότι δεν υπήρξε καμία συνεργασία.

Συζήτηση με τον Πρόεδρο αυτοπροσώπως

Ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Ρίτσαρντ Μπλούμενταλ είπε στο τηλεοπτικό δίκτυο MSNBC News ότι αναμένει πως ο Μιούλερ θα προσπαθήσει να συζητήσει με τον πρόεδο αυτοπροσώπως.

«Προβλέπω ότι θα πάρει κατάθεση από τον πρόεδρο ενώπιος ενωπίω» είπε ο Μπλούμενταλ, μέλος της Επιτροπής Δικαστικών Υποθέσεων της Γερουσίας. Η Επιτροπή αυτή διεξάγει επίσης ξεχωριστή έρευνα για την ανάμιξη της Ρωσίας στις εκλογές.

Η έρευνα του Μιούλερ μέχρι στιγμής έχει οδηγήσει σε δύο πρώην συνεργάτες του Τραμπ, τον πρώην σύμβουλο σε θέματα εθνικής ασφάλειας Μάικλ Φλιν και τον σύμβουλο σε θέματα εξωτερικής πολιτικής Τζορτζ Παπαδόπουλο, που έχουν δηλώσει ένοχοι για ψευδή κατάθεση στο FBI.

Άλλοι δύο πρώην σύμβουλοι, ο Πολ Μάναφορτ και ο Ρίτσαρντ Γκέιτς, έχουν διωχθεί αλλά δηλώνουν αθώοι.

Λευκός Οίκος: Ουδέν σχόλιο


Ο δικηγόρος του Τραμπ, Τάι Κομπ, δήλωσε ότι ο Λευκός Οίκος δεν θα κάνει κανένα σχόλιο για την επικοινωνία του με το γραφείο του ειδικού εισαγγελέα και ότι συνεχίζει την «πλήρη συνεργασία του (με την υπηρεσία αυτή) προκειμένου να διευκολύνει» την εξαγωγή συμπερασμάτων το συντομότερο δυνατόν.

Ο εκπρόσωπος του γραφείου του Μιούλερ, Πίτερ Καρ, απέφυγε να σχολιάσει τις πληροφορίες.

Ο Τραμπ έχει δηλώσει κατ'επανάληψη ότι ο ίδιος δεν είναι υπό έρευνα. Όταν ρωτήθηκε, το Σάββατο, αν θα μιλήσει στην ομάδα του Μιούλερ, είπε ότι θα το έκανε.

Παράλληλα, υπερασπίστηκε το επιτελείο του. «Δεν υπήρξε σύμπραξη. Δεν υπήρξε έγκλημα» είπε στους δημοσιογράφους στο Καμπ Ντέιβιντ.

Πηγή: www.tovima.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!