Οργισμένη αντίδραση ΟΑΣΘ για τα περί συμβάσεων και αναθέσεων

Με μια οργισμένη ανακοίνωση και σε ύφος που μόνο συνηθισμένο δεν είναι, απάντησε η διοίκηση του ΟΑΣΘ σε δημοσιεύματα σχετικά με συμβάσεις και αναθέσεις εργασιών του Οργανισμού. 
«Θαρρείς και ‘κάποιος’ δίνει την εντολή ενεργοποίησης και ξαφνικά όλοι μαζί οι προηγούμενοι αρχίζουν και γράφουν ‘τυχαία’ για ένα συγκεκριμένο θέμα», αναφέρεται στην ανακοίνωση, ενώ τονίζεται πως «είναι εμφανής ο πανικός τους από τα οικονομικά αποτελέσματα του τετραμήνου που έχει ανακοινώσει η νέα διοίκηση του ΟΑΣΘ και από την εντυπωσιακή  εξοικονόμηση πόρων που έγινε προς όφελος του Δημοσίου. Θα εκπλαγούν μόλις ανακοινωθούν επίσημα και τα οικονομικά αποτελέσματα του πρώτου πενταμήνου…».
Με την ανακοίνωση καταγγέλλεται ουσιαστικά «συγκεκριμένη ομάδα («δημοσιογράφοι» - εφημερίδες – συγκεκριμένα ηλεκτρονικά μέσα)» ότι «ανακάλυψε ‘στραβοτιμονιές του ΟΑΣΘ για αναθέσεις συμβάσεων χωρίς διαγωνισμούς και υπερτιμολογήσεις στην αγορά αναλωσίμων» αφού -όπως υποστηρίζει η διοίκηση του ΟΑΣΘ- «αυτοί και οι φίλοι τους, που είχαν καταστήσει τον ΟΑΣΘ φέουδό τους, είναι οι ίδιοι που τα προηγούμενα χρόνια δεν είχαν πάρει χαμπάρι, για τα όργια με απευθείας αναθέσεις, χωρίς διαγωνισμούς, συμβάσεων εκατομμυρίων ευρώ σε εταιρείες κολλητών και φίλων, για το όργιο κατασπατάλησης πόρων του Οργανισμού και το πάρτι που είχαν στήσει σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου απομυζώντας ασύστολα εκατομμύρια ευρώ». 
Επί της ουσίας των δημοσιευμάτων για απευθείας ανάθεση σε εργολάβο καθαριότητας η διοίκηση του ΟΑΣΘ απαντά ότι «τους φαίνεται αδιανόητο ότι μια νέα διοίκηση επιλέγει τη φθηνότερη (κατά 120 χιλιάδες ευρώ) προσφορά διαγωνιζόμενου για την καθαριότητα των λεωφορείων και μειοδότη του διαγωνισμού και δεν συνεχίζει τη παράνομη ανάθεση της καθαριότητας στον προηγούμενο εργολάβο» και μάλιστα με ειρωνική διάθεση σημειώνει «τους ενημερώνουμε για να μην πούνε μετά ότι δεν το ήξεραν. Για όλες τις προμήθειες υλικών, ανταλλακτικών (ελαστικών, ελαιολιπαντικών, συσσωρευτών κ.τ.λ.) και τις αναθέσεις εργασιών, με ομόφωνη απόφαση του ΔΣ έχουν ήδη προκηρυχθεί διαγωνισμοί σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.4412/16». 
Εν ολίγοις ο ΟΑΣΘ καταγγέλλει του καταγγέλλοντες ότι δεν τήρησαν τις διαδικασίες με τις οποίες συντάσσονταν και κυρώνονταν οι διαγωνισμοί όταν ο Οργανισμός διοικούνταν από τους ιδιώτες. Από την πλευρά τους οι καταγγέλλοντες επικαλούνται ότι ο Οργανισμός είναι πλέον φορέας του δημοσίου και όχι ιδιωτικός όποτε έπρεπε να γίνουν νέοι διαγωνισμοί. Το θέμα θα απαντηθεί φυσικά από τα δικαστήρια στα οποία έχουν καταφύγει όσοι έχασαν αλλά στο μεταξύ η νέα διοίκηση έπρεπε να συνεχίσει την κυκλοφορία καθαρών οχημάτων στους δρόμους.
Κι έτσι η σημερινή διοίκηση ρωτά τους καταγγέλλοντες «δεν είχαν πληροφορηθεί τίποτα τόσα χρόνια για τις «χρυσές» συμβάσεις με απευθείας ανάθεση σε εταιρείες κολλητών με πενταπλάσιο κόστος;». Κι έτσι με την σειρά τους καταγγέλλει ότι « Είναι αυτοί α) που δεν ενδιαφέρθηκαν ποτέ για το γεγονός ότι τα λεωφορεία που μετέφεραν τους πολίτες της Θεσσαλονίκης ήταν ασυντήρητα για πάνω από πέντε χρόνια, β) που δεν είχαν ακούσει, ενώ η Θεσσαλονίκη βοούσε, για το όργιο διορισμών κολλητών και κουμπάρων στον Ο.Α.Σ.Θ., ούτε για τις χιλιάδες ευρώ που πλήρωναν υποψήφιοι εργαζόμενοι στους επιτήδειους για να διοριστούν στον ΟΑΣΘ γ) που δε γνώριζαν τίποτα τόσα χρόνια για το όργιο συναλλαγών με μαύρο χρήμα, που αφορούσε στις αγοραπωλησίες των μετοχών του Ο.Α.Σ.Θ δ) που δεν είχανε ενημέρωση για το γεγονός ότι από το 1990 μέχρι και το 2016, το ελληνικό κράτος είχε επιδοτήσει με πάνω από 2 δισ. ευρώ τον ΟΑΣΘ». 
Η απάντηση καταγγελία του ΟΑΣΘ αφήνει υπονοούμενα ότι όσοι κάνουν «καταγγελίες» σήμερα γνώριζαν «για το δίχτυ προστασίας που είχαν απλώσει στη παλιά Διοίκηση του Ο.Α.Σ.Θ. ‘φιλικά’ μέσα και εφημερίδες έχοντας λάβει φυσικά από πριν την απαραίτητη ‘χορηγία’» και κλείνει απευθυνόμενη σε «όλους τους ‘ενδιαφερόμενους’ εραστές της νομιμότητας, ότι σύντομα θα κληθούν να δώσουν εξηγήσεις για τα προηγούμενα και για πολλά άλλα σε άλλες αίθουσες και στους καθ’ ύλην αρμόδιους».


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!