Οι Ιρανοί συγκρούονται, ο Τραμπ τρίβει τα χέρια του

Με αντισυγκέντρωση δεκάδων χιλιάδων υποστηρικτών της κυβέρνησης απαντά η Τεχεράνη στις διαμαρτυρίες χιλιάδων πολιτών, οι οποίες βάφτηκαν με αίμα την περασμένη εβδομάδα. «Θα στηρίξουμε τους Ιρανούς την κατάλληλη στιγμή» δηλώνει ο Ντόναλντ Τραμπ. Στον αντίποδα οι Φρουροί της Επανάστασης ανακοίνωσαν «το τέλος της ανταρσίας».

Εκτός από τις συγκρούσεις, τους νεκρούς και τις διαδηλώσεις στο Ιράν βρίσκεται σε εξέλιξη και ένας «πόλεμος προπαγάνδας», καθώς οι Φρουροί της Επανάστασης ανακοίνωσαν ότι «η ανταρσία έλαβε τέλος», ενώ διαδηλωτές υποστηρίζουν ότι οι διαμαρτυρίες επεκτείνονται και σε μικρότερες πόλεις της χώρας.

Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης έδειξαν υλικό από διαδηλώσεις υπέρ της κυβέρνησης σε διάφορες πόλεις της χώρας, στις οποίες συμμετέχουν δεκάδες χιλιάδες πολίτες. Σύμφωνα με τα μέσα αυτά οι διαδηλωτές διαμαρτύρονται κατά της βίας που έχει ξεσπάσει στη χώρα τις τελευταίες ημέρες.

Αντικυβερνητικοί διαδηλωτές, πάντως, επισημαίνουν ότι το κύμα διαμαρτυρίας κατά της άσχημης οικονομικής κατάστασης της χώρας επεκτείνεται και σε μικρότερες πόλεις της χώρες. Οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις δεν φαίνεται να έχουν συγκεκριμένους ηγέτες.

Ξεκίνησαν από τις 28 Δεκεμβρίου και, εξαιτίας συγκρούσεων με τις αρχές, έχουν μέχρι στιγμής απολογισμό 21 νεκρούς.

Την ίδια στιγμή, πάντως, ο επικεφαλής των Φρουρών της Επανάστασης, Μοχάμεντ Αλί Τζαφαρί, ανακοίνωσε ότι «η ανταρσία έλαβε τέλος». 

Πιστός στο δόγμα ότι οι διαμαρτυρόμενοι είναι εκπαιδευμένοι από ξένες δυνάμεις, ο Τζαφαρί δήλωσε «Σε αυτό το κίνημα ανταρσίας, γίνονται συγκεντρώσεις με τη συμμετοχή ως επί το πλείστον 1500 ανθρώπων και ο αριθμός των ταραχοποιών δεν ξεπερνά τους 15.000 ανθρώπους στο σύνολο της χώρας. Ένας μεγάλος αριθμός ταραχοποιών, που βρίσκονται στο επίκεντρο της εξέγερσης (…) έχουν εκπαιδευτεί από τις δυνάμεις κατά της επανάστασης και τους Μουτζαχεντίν του Λαού. Αυτά τα πρόσωπα έχουν συλληφθεί και θα επιβληθούν αυστηρές κυρώσεις σε βάρος τους» υπογράμμισε.

Ο στρατηγός Τζαφέρι επέμεινε ότι οι άνθρωποι αυτοί έχουν εκπαιδευτεί από τις ΗΠΑ για να υποκινήσουν ταραχές στο Ιράν.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού ο πρόεδρος των ΗΠΑ φρόντισε να ρίξει κι άλλο λάδι στη φωτιά.

Σε ένα ακόμη εμπρηστικό του tweet ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα στηρίξουν τους διαδηλωτές «την κατάλληλα στιγμή».

«Τεράστιος σεβασμός για τους Ιρανούς την ώρα που προσπαθούν να ξαναπάρουν τον έλεγχο από τη διεφθαρμένη κυβέρνησή τους. Θα δείτε μεγάλη υποστήριξη από τις Ηνωμένες Πολιτείες την κατάλληλη στιγμή!» έγραψε σε ανάρτησή του.

Such respect for the people of Iran as they try to take back their corrupt government. You will see great support from the United States at the appropriate time!

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) 3 Ιανουαρίου 2018

 

Εν τω μεταξύ ο Χασάν Ρουχανί είχε επικοινωνία με τον Ταγίπ Ερντογάν με Τούρκους αξιωματούχους να επισημαίνουν ότι ο Ιρανός πρόεδρος εξέφρασε την ελπίδα οι διαμαρτυρίες να σταματήσουν σε λίγες ημέρες.

Ο Τούρκος πρόεδρος υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξει σταθερότητα και ηρεμία εκφράζοντας τη συμπαράστασή του στον Ρουχανί.

Την ίδια στιγμή, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών φέρεται να δήλωσε ότι ο Μπενιαμίν Νετανιάχου και ο Ντόναλντ Τραμπ υποστηρίζουν τις διαμαρτυρίες στο Ιράν.

Η εφημερίδα Hurriyet αναφέρει ότι ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε σε δημοσιογράφους ότι η Τουρκία είναι αντίθετη με τις ξένες επεμβάσεις στα εσωτερικά του Ιράν.

Ο Τσαβούσογλου φέρεται να είπε ότι «δύο άνθρωποι στηρίζουν τις διαμαρτυρίες στο Ιράν. Ο Νετανιάχου και ο Τραμπ».


Πηγή: www.efsyn.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!