ΙΟΒΕ: Βελτιώθηκε ο δείκτης οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα τον Δεκέμβριο

Βελτιώθηκε ο δείκτης Οικονομικού Κλίματος τον Δεκέμβριο μετά από δύο μήνες συνεχούς υποχώρησης.

Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ ο δεικτης  διαμορφώθηκε στις 101 μονάδες από 98,4 μονάδες τον Νοέμβριο και επιτυγχάνει την υψηλότερη επίδοση από τον Νοέμβριο του 2014.

Συνολικά άλλωστε, ο δείκτης κινήθηκε το 2017 σε επίπεδο υψηλότερο από το 2016 (96,2 μονάδες έναντι 91,8 μονάδων), εξέλιξη που είναι συνεπής και με τον θετικό ρυθμό ανάπτυξης στο έτος. Στους επιμέρους τομείς της οικονομίας, η σταθερότητα του δείκτη σε Κατασκευές και Υπηρεσίες και η πτώση του στο Λιανικό Εμπόριο, αντισταθμίζεται από την άνοδο στη Βιομηχανία και την καταναλωτική εμπιστοσύνη.

Η βελτίωση των προσδοκιών τον Δεκέμβριο αντανακλά τη σχετική άμβλυνση της αβεβαιότητας για την πορεία της οικονομίας και την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης του τρέχοντος προγράμματος, χωρίς τις παρατεταμένες διαδικασίες προηγούμενων αξιολογήσεων.

Η βελτίωση των προσδοκιών στη βιομηχανία σχετίζεται με ενίσχυση των εξαγωγικών επιδόσεων, ενώ άνοδος της καταναλωτικής εμπιστοσύνης αντανακλά μικρότερη απαισιοδοξία για την πορεία της ανεργίας και την επίδρασή της στα νοικοκυριά.

Η άνοδος του ελληνικού δείκτη εντάσσεται σε μια ισχυρή τάση συνολικής βελτίωσης κλίματος των προσδοκιών στο ευρωπαϊκό περιβάλλον. όπου τόσο τα νοικοκυριά, όσο και οι επιχειρήσεις παρουσιάζουν ενισχυμένη αισιοδοξία, παράλληλα με την εμπέδωση ισχυρών ρυθμών ανάπτυξης στις αντίστοιχες χώρες.

Ο δείκτης στη χώρα μας, απέχει όμως ακόμη πολύ από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Αναλυτικότερα:

  • στη Βιομηχανία, οι προβλέψεις για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες ενισχύονται, όπως και οι εκτιμήσεις για τις παραγγελίες και τη ζήτηση, με το ισοζύγιο για τα αποθέματα να υποχωρεί να αποκλιμακώνεται υποδηλώνοντας σημαντική ρευστοποίηση.
  • στις Κατασκευές, οι προβλέψεις για το πρόγραμμα εργασιών των επιχειρήσεων επιδεινώνονται, όμως αντισταθμίζονται από τις ανοδικές προβλέψεις για την απασχόληση
  • στο Λιανικό Εμπόριο, οι εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις επιδεινώνονται, αντίθετα από τις προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξή τους, ενώ στις εκτιμήσεις για το ύψος των αποθεμάτων καταγράφεται διόγκωση στο σχετικό δείκτη.
  • στις Υπηρεσίες, οι θετικές εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων εξασθενούν, όπως και οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα ζήτηση, αλλά και οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξή της
  • στην Καταναλωτική Εμπιστοσύνη, καταγράφεται σημαντική βελτίωση του ισοζυγίου για τις προβλέψεις της ανεργίας και τις προβλέψεις για την οικονομική κατάσταση της χώρας και ήπια βελτίωση στις προβλέψεις για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού και την πρόθεση αποταμίευσης.

Βελτίωση του οικονομικού κλίματος σε Ευρωζώνη και ΕΕ

Τον Δεκέμβριο, ο δείκτης οικονομικού κλίματος κινείται εκ νέου ανοδικά στην Ευρωζώνη, αυξανόμενος κατά 1,4 μονάδες (στις 116 μον.) - στην καλύτερη επίδοσή του από τον Οκτώβριο του 2000 - αλλά και στην ΕΕ, κατά 1,6 μονάδες (στις 115,9) - στην καλύτερη επίδοση από τον Αύγουστο του 2000.

Συγκεκριμένα, στην Ευρωζώνη, η βελτίωση των προσδοκιών στις Κατασκευές (+1,2) συνοδεύεται από έντονη άνοδο του δείκτη στο Λιανικό εμπόριο (+1,9) και τις Υπηρεσίες (+2), ενώ υψηλότερα κινείται ο δείκτης και στη Βιομηχανία (+1) και ελαφρώς στην καταναλωτική εμπιστοσύνη (+0,5). Σε επίπεδο των μεγαλύτερων οικονομιών της Ευρωζώνης, ο δείκτης βελτιώνεται στην Γαλλία (+2,3), την Ολλανδία (+0,7) και την Γερμανία (+1,6), παραμένει αμετάβλητος στην Ιταλία (+0,0) και επιδεινώνεται στην Ισπανία (-0,8).

Σε επίπεδο ΕΕ, καταγράφεται αισθητή άνοδος στον δείκτη κλίματος στο Ηνωμένο Βασίλειο (+3,6), ενώ και στην Πολωνία σημειώνεται ανάκαμψη (+1,2). Σε τομεακό επίπεδο, οι προσδοκίες ακολουθούν την τάση της Ευρωζώνης, με εξαίρεση το Λιανικό εμπόριο και την καταναλωτική εμπιστοσύνη, όπου και καταγράφεται σχετική σταθερότητα.


Πηγή: www.iefimerida.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!