Και ο Ντιμιτρόφ αδειάζει τον Ναουμόφσκι

Ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Νίκολα Ντιμιτρόφ, άδειασε με τη σειρά του τον διαπραγματευτή των Σκοπίων στον ΟΗΕ για την ονομασία της χώρας. Όπως είπε, οι δηλώσεις του Βάσκο Ναουμόφσκι, έγιναν «για εσωτερική κατανάλωση» και δημιουργούν πρόβλημα στις σχέσεις Σκοπίων – Αθήνας.

Ο Νίκολα Ντιμιτρόφ, σε συνέντευξή του σε τηλεοπτικό σταθμό της χώρας του, εξέφρασε έκπληξη για τις δηλώσεις Ναουμόφσκι, που είπε ότι η δέσμη ιδεών που παρουσίασε ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς απέχει πολύ από μία αξιοπρεπή λύση στο θέμα του ονόματος και αποκλίνει από το πλαίσιο των διαπραγματεύσεων.

Όπως είπε με τις δηλώσεις αυτές δημιουργείται πρόβλημα, διότι ακούστηκαν και μεταδόθηκαν στην Ελλάδα, ενώ γίνονται προσπάθειες προκειμένου να υπάρξει σύντομα συνάντηση των πρωθυπουργών της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών των Σκοπίων, οι κυβερνήσεις των δύο χωρών είναι αφοσιωμένες στην εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της ονομασίας και πρόσθεσε ότι οι συναντήσεις και η επικοινωνία που έχει αυτός με τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκο Κοτζιά είναι ανοιχτές και ειλικρινείς.

«Δεν έχουμε την πολυτέλεια να απολέσουμε και αυτή την ευκαιρία για την εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της ονομασίας», είπε ο Νίκολα Ντιμιτρόφ, καθώς η επίλυση του προβλήματος του ονόματος θα λειτουργήσει καταλυτικά προκειμένου η ΠΓΔΜ να βγει από την απομόνωση και να προσεγγίσει την Ευρωπαϊκή Ένωση και να καταστεί μέλος του ΝΑΤΟ.

«Η προώθηση της ευρωπαϊκής και ευρωατλαντικής προοπτικής της ΠΓΔΜ σημαίνει αυτομάτως πρόοδο και ευημερία για τη χώρα», τόνισε.

Όσον αφορά τις θέσεις των δύο πλευρών στη διαπραγμάτευση, ο Νίκολα Ντιμιτρόφ είπε ότι το «ενδιαφέρον της Ελλάδας εστιάζεται στο να υπάρχει όσο το δυνατό πιο σαφής διαχωρισμός μεταξύ της δικής της περιοχής της Μακεδονίας και της δικής μας», ενώ το ενδιαφέρον της ΠΓΔΜ εστιάζεται «στη διαφύλαξη της εθνικής ταυτότητας», καθώς, όπως υποστήριξε «ήμασταν και θα είμαστε "Μακεδόνες"».


Πηγή: www.efsyn.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!