ΣτΕ: Απορρίπτεται η ανώνυμη καταγγελία ως στοιχείο φοροδιαφυγής

Η ανώνυμη καταγγελία, δεν αποτελεί συμπληρωματικό στοιχείο για διαπίστωση τέλεσης φοροδιαφυγής και ο φορολογικός έλεγχος δεν μπορεί να παραταθεί πέραν της πενταετίας. Αυτό έκρινε το Β' Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) κάνοντας δεκτή την αίτηση ακύρωσης καταλογισμού προστίμου που είχε καταθέσει δικηγόρος Αθηνών, ο οποίος έχει διατελέσει και βουλευτής,

Η απόφαση του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου αποτελεί ουσιαστικά συνέχεια της απόφασης που είχε εκδοθεί τον περασμένο Οκτώβριο από την Ολομέλεια του ΣτΕ , υπό τον πρόεδρό του Νίκο Σακελλαρίου, κρίνοντας ότι η παραγραφή των φορολογικών αξιώσεων είναι πενταετής και οι συνεχείς παρατάσεις παραγραφής είναι αντισυνταγματικές.

Η υπόθεση, που έφτασε μέχρι το ΣτΕ, άρχισε με αφορμή ανώνυμη καταγγελία , σύμφωνα με το περιεχόμενο της οποίας ότι 34 δικηγόροι των Αθηνών εμφανίζονταν να φοροδιαφεύγουν.

Με τη σημερινή του απόφαση το Β' Τμήμα, με πρόεδρο την αντιπρόεδρο του ΣτΕ,  Μαίρη Σάρπ έκρινε ότι «ο φορολογικός έλεγχος (και ο καταλογισμός φόρου και ο πρόσθετου φόρου λόγω ανακριβούς δήλωσης) πρέπει να διενεργείται, κατ΄ αρχής, εντός της πενταετίας και κατά παρέκκλιση εντός της 10ετίας εάν περιέλθουν σε γνώση της φορολογικής αρχής «συμπληρωματικά στοιχεία», δηλαδή στοιχεία αποδεικτικά της ύπαρξης μη δηλωθέντος φορολογικού εισοδήματος, τα οποία δικαιολογημένα δεν είχε υπόψη της η φορολογική αρχή κατά την πενταετία». Στην συνέχεια οι σύμβουλοι Επικρατείας έκαναν ένα ακόμη βήμα κρίνοντας ότι δεν αποτελούν «συμπληρωματικά στοιχεία», που να δικαιολογούν την επιμήκυνση των φορολογικών έλεγχων πέραν της πενταετίας, «ανώνυμη καταγγελία» στις φορολογικές αρχές για φοροδιαφυγή και κατά και η «πληροφοριακή έκθεση ελέγχου φορολογίας εισοδήματος» του ΣΔΟΕ η οποία αποτελεί προπαρασκευαστική πράξη για τον έλεγχο της φορολογικής αρχής.

Πηγή: www.tovima.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!