Ένα σκάνδαλο και μία καταδίκη που «αγγίζει» τον Ταγίπ Ερντογάν

Την καταδίκη του Τούρκου τραπεζίτη Μεχμέτ Χακάν Ατίλα για συμμετοχή σε συνωμοσία με στόχο να μπορέσει το Ιράν να παρακάμψει τις αμερικανικές κυρώσεις αποφάσισε ομοσπονδιακό δικαστήριο των ΗΠΑ. Η υπόθεση έχει πάρει ιδιαίτερη τροπή, καθώς ο βασικός κατηγορούμενος έγινε μάρτυρας κατηγορίας και ενέπλεξε και τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μανχάταν έκρινε ένοχο τον Ατίλα για πέντε από τις έξι κατηγορίες που του είχαν απαγγελθεί. Ο Ατίλα, υψηλόβαθμο στέλεχος της κρατικής τράπεζας Halkbank συνομώτησε με τον Τουρκοϊρανό έμπορο χρυσού Ρεζά Ζαράμπ και άλλους για να βοηθήσουν το Ιράν να παρακάμψει τις κυρώσεις των ΗΠΑ.

Στη διάρκεια της δίκης, που κράτησε τέσσερις εβδομάδες, ο Ζαράμπ σύναψε συμφωνία με τους Αμερικανούς εισαγγελείς και μετατράπηκε στον βασικό μάρτυρα κατηγορίας. Ο έμπορος χρυσού περιέγραψε ένα εκτεταμένο σχέδιο με δωροδοκίες σε αξιωματούχους της τουρκικής κυβέρνησης, ενώ δήλωσε ότι ο Ταγίπ Ερντογάν γνώριζε την περίπτωση.

Ο Ερντογάν έχει απορρίψει τη δίωξη ως μια διαδικασία με πολιτικά κίνητρα που έχει σκοπό την υπονόμευση της κυβέρνησής του.

Οι αμερικανικές εισαγγελικές αρχές έχουν ασκήσει δίωξη σε βάρος εννέα ανθρώπων για συνωμοσία με σκοπό το Ιράν να μπορέσει να παρακάμψει τις αμερικανικές κυρώσεις. Εντούτοις μόνο ο Ζαράμπ, 34 ετών, και ο Ατίλα, 47, έχουν συλληφθεί από τις αρχές των ΗΠΑ.

Μετά την ανακοίνωση της ετυμηγορίας στέλεχος της τουρκικής κυβέρνησης δήλωσε ανωνύμως ότι η καταδίκη του Τούρκου τραπεζίτη παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, σημειώνοντας ότι η απόφαση του δικαστηρίου δεν θα επηρεάσει την τράπεζα Halkbank, ούτε το τουρκικό τραπεζικό σύστημα.


Πηγή: www.efsyn.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!