Λεπτές ισορροπίες

Αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση για την αναζήτηση λύσης στο πρόβλημα του ονόματος της ΠΓΔΜ.

Στη Νέα Υόρκη ο μεσολαβητής του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, θα συναντηθεί επισήμως με τους εκπροσώπους της Ελλάδας και της γειτονικής χώρας, στους οποίους αναμένεται να καταθέσει τις προτάσεις του, ενώ τα Σκόπια θα επισκεφτεί ο γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, για να στηρίξει -όπως λέγεται- τη μετριοπαθή κυβέρνηση Ζάεφ για το επίμαχο ζήτημα, αλλά και για να ασκήσει πίεση στην εθνικιστική αντιπολίτευση.

Αποτελέσματα μάλλον δεν πρόκειται να υπάρξουν άμεσα. Ανεπισήμως έχει τεθεί χρονικός ορίζοντας το καλοκαίρι, αλλά αν η πορεία των διαπραγματεύσεων είναι σε καλό δρόμο σίγουρα θα δοθεί περισσότερος χρόνος. Ομως σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται οι συζητήσεις να συνεχιστούν και την επόμενη χρονιά.

Το 2019 είναι έτος εκλογών και για την Ελλάδα και για την ΠΓΔΜ. Στην τελευταία θα γίνει εκλογή νέου προέδρου, ενώ στη χώρα μας λήγει η θητεία της κυβέρνησης. Ο,τι είναι επομένως να γίνει θα γίνει μέσα στο τρέχον έτος.

Είναι αλήθεια ότι για την ονοματοδοσία της γείτονος έχουν μαζευτεί πολλοί νονοί. Κατ' αρχήν οι αρμόδιες κυβερνήσεις των δύο χωρών, που φαίνεται πως έχουν τη βούληση να φτάσουν σε έναν αμοιβαία αποδεκτό συμβιβασμό.

Η θέλησή τους όμως σκοντάφτει σε εσωτερικές και εξωτερικές αντιθέσεις, αλλά και σε εσωτερικούς εθνικισμούς και πολιτικαντισμούς. Στήθηκαν πολιτικές καριέρες με το θέμα του ονόματος της γείτονος και στις δύο χώρες.

Δεν λείπουν όμως και οι αντιπαραθέσεις των μεγάλων δυνάμεων στην περιοχή. Το ΝΑΤΟ, εκτιμώντας τη στρατηγική θέση της γείτονος, επιδιώκει να την εντάξει στο δυναμικό των κρατών-μελών του. Και απ' ό,τι φαίνεται, τον τελευταίο καιρό μάλλον βιάζεται και θα ήθελε το πρόβλημα του ονόματος να είχε λυθεί.

Απέναντι στις επιδιώξεις του ΝΑΤΟ βρίσκεται και η Ρωσία, που έχει ιστορικές σχέσεις και συμφέροντα στα Βαλκάνια και οργανώνει εδώ και καιρό τη δυναμική επιστροφή της.

Σε κάθε περίπτωση η λύση του προβλήματος είναι προς το συμφέρον της χώρας μας. Η κυβέρνηση πρέπει να αποκρούσει την τεχνητή αναβίωση ενός αναχρονιστικού εθνικισμού, αλλά και να σταθμίσει προσεκτικά τις λεπτές ισορροπίες στις διεθνείς σχέσεις μας.


Πηγή: www.efsyn.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!