Στην Αθήνα ο Νίμιτς -«Λύση στο όνομα μετά την ένταξη στην ΕΕ»

Αισιόδοξος ότι μπορεί να βρεθεί λύση στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων εμφανίζεται ο μεσολαβητής των Ηνωμένων Εθνών Μάθιου Νίμιτς, λίγο πριν την άφιξή του στην Αθήνα και τα Σκόπια, για επαφές με τις δύο κυβερνήσεις.

Την Τρίτη, 30 Ιανουαρίου, ο κ. Νίμιτς θα βρίσκεται στην Αθήνα για επαφές. Ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ για την ονομασία της ΠΓΔΜ, πρόκειται να συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά στις 13:30 π.μ.,

Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης ο κ. Κοτζιάς θα παραθέσει γεύμα εργασίας προς τιμήν του κ. Νίμιτς.

Νωρίτερα στις 10:30, ο Μάθιου Νίμιτς, θα συναντηθεί με τον Τομεάρχη Εξωτερικών της ΝΔ, Γιώργο Κουμουτσάκο, στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετανία».

Σε δηλώσεις του στην "Καθημερινή της Κυριακής" εκτιμά ότι αναπτύσσεται «δυναμική λύσης», και δηλώνει αισιόδοξος ότι σε συνεργασία με τη διεθνή κοινότητα, θα πετύχει μια κοινά αποδεκτή συμφωνία.

Όπως αναφέρει, «μπορούμε να προχωρήσουμε σε ταχεία διαδικασία για να επιτύχουμε θετικό αποτέλεσμα μέσα σε λίγους μήνες ίσως νωρίτερα».

 «Η συνάντηση μεταξύ των πρωθυπουργών Τσίπρα και Ζάεφ στο Νταβός ήταν θετική και σημαντική, μια πραγματικά ήταν ιστορικής σημασίας συνάντηση, εάν οδηγήσει τελικά στην επίλυση των σημαντικών διαφορών μεταξύ των δυο γειτόνων», υποστηρίζει ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ μιλώντας στην Καθημερινή.

«Είναι πλέον καιρός να εντατικοποιηθούν οι συνομιλίες σχετικά με τους όρους μιας συνολικής συμφωνίας, με προσοχή στα θέματα που επισημάνθηκαν από τους δυο πρωθυπουργούς. Σύμφωνα με την πρόθεσή τους έρχομαι στην Αθήνα και τα Σκόπια για συνομιλίες ώστε να προωθήσουμε τη διαδικασία. Πιστεύω ότι υπάρχει δυναμική τώρα για την εξεύρεση λύσεων».

Λύση στο όνομα μετά την ένταξη στην Ε.Ε.

Ο κ. Νίμιτς προτείνει ευρεία χρήση μιας νέας σύνθετης ονομασίας από τη στιγμή που η γειτονική χώρα ενταχθεί στην ΕΕ, αλλά όχι πριν την ολοκλήρωση της ένταξης, γράφει η εφημερίδα. Στο μεσοδιάστημα υποστηρίζει τη χρήση της νέας ονομασίας σε διεθνείς οργανισμούς και fora. Επίσης εισηγείται κάθε χώρα να έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιεί είτε τη σλαβική ονομασία, είτε την αγγλική, είτε να τη μεταφράσει σε όποια γλώσσα επιθυμεί.

Σύμφωνα με τον κ. Νιμιτς «πρέπει όλοι να αναγνωρίσουμε ότι οι θέσεις των δυο κυβερνήσεων δεν είναι ίδιες σε σχέση με πολλά από τα ανοικτά ζητήματα και ότι υπάρχουν διαφορετικές απόψεις και στις δυο χώρες από τους πολιτικούς ηγέτες και γενικά από τον πληθυσμό σε αυτό το θέμα οι οποίες πρέπει να ληφθούν υπόψη. Ως εκ τούτου πρέπει να είμαστε ρεαλιστές ότι απαιτείται συμβιβασμός. Συνολικά πιστεύω ότι υπάρχει τώρα μια γενική επιθυμία στις δυο χώρες και γενικότερα στη διεθνή κοινότητα να επιλυθούν τα ανοικτά ζητήματα μεταξύ των δυο γειτόνων και ότι είναι δυνατή η εξεύρεση λύσεων. Αυτή είναι μια ιστορική ευκαιρία που όλοι πρέπει να αξιοποιήσουμε».

Έντονη αντίδραση από τη Νέα Δημοκρατία

Με αφορμή τη δήλωση του Μάθιου Νίμιτς στην Καθημερινή ο αρμόδιος Τομεάρχης της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος, σημειώνει: «ο διαμεσολαβητής του Ο.Η.Ε. στις διαπραγματεύσεις για την ονομασία της γειτονικής χώρας, κ. Μάθιου Νίμιτς, φέρεται να υποστηρίζει την τμηματική, δηλαδή κατά στάδια, εφαρμογή μιας πιθανής λύσης στο ζήτημα των Σκοπίων».

Και συνεχίζει: «Φέρεται να προτείνει δηλαδή ο κ. Νίμιτς, όποιο όνομα συμφωνηθεί να εφαρμοστεί πρώτα από Διεθνείς Οργανισμούς και μετά από τα κράτη που σήμερα αναγνωρίζουν τα Σκόπια με το σκέτο "Μακεδονία". Αυτό, όμως, θα απαιτήσει πολλά χρόνια αναμονής. Αφού θα πρέπει να έχει προηγηθεί η πλήρης ένταξη των Σκοπίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κάτι που ως γνωστόν απαιτεί πολύ χρόνο».

«Εάν αυτή η άποψη ισχύει θα είναι η δεύτερη μετά το Νταβός σοβαρότατη ένδειξη ότι η Κυβέρνηση συζητά και αποδέχεται τμηματική  εφαρμογή της όποιας πιθανής λύσης.

Ο κατακερματισμός, όμως, της όποιας λύσης θα είναι αντίθετος και υπονομευτικός για τα συμφέροντα της χώρας. Η Ελλάδα πάντα επεδίωκε μια ενιαία και αδιαίρετη λύση "όνομα – χρήση erga omnes – αλυτρωτισμός". Επεδίωκε, δηλαδή, λύση "πακέτο" χωρίς επικίνδυνες τμηματοποιήσεις και αβέβαια στάδια μιας μελλοντικής εφαρμογής.

Η Κυβέρνηση οφείλει να απαντήσει άμεσα και ξεκάθαρα εάν αποδέχεται ή εργάζεται ήδη προς την επικίνδυνη κατεύθυνση του κατακερματισμού μιας πιθανής λύσης.

Η Νέα Δημοκρατία δηλώνει ευθέως την πλήρη αντίθεσή της σε αυτήν την τακτική υπονόμευσης και φαλκίδευσης των συμφερόντων της χώρας», καταλήγει ο κ. Κουμουτσάκος.


Πηγή: www.iefimerida.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!