Τι συζήτησαν στην Φρανκφούρτη οι έλληνες τραπεζίτες

Ολοκληρώθηκαν οι συναντήσεις του προεδρείου της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ) και των διοικήσεων των τεσσάρων συστημικών ομίλων με την επικεφαλής του εποπτικού βραχίονα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Ντανιέλ Νουί και το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ευρωτράπεζας στη Φρανκφούρτη Μπερνουά Κερέ.

Ακολούθησε γεύμα εργασίας στα γραφεία της Bundesbank με τον πρόεδρό της Δρ Γενς Βάιτμαν, παρουσία και του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα.

Η αντιπροσωπεία της ΕΕΤ είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει την ουσιαστική βελτίωση των βασικών μεγεθών του ελληνικού τραπεζικού συστήματος το 2017, αλλά και τον περαιτέρω σχεδιασμό των τραπεζών, ως προς τη ρευστότητα, την αποτελεσματική διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, τη συμμόρφωση στις εποπτικές και ρυθμιστικές απαιτήσεις, την πλήρη υιοθέτηση του νέου λογιστικού προτύπου IFRS 9 και τη σταδιακή επιστροφή του κλάδου στην κανονικότητα.

Επιπλέον, επιβεβαίωσε την πάγια θέση των ελληνικών τραπεζών να συνεργαστούν πλήρως με τις αρμόδιες εποπτικές και ρυθμιστικές αρχές και να υλοποιήσουν όλες τις δεσμεύσεις και οδηγίες με στόχο την επιτυχή αντιμετώπιση των σημαντικών προκλήσεων που αντιμετωπίζει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, τη συμμόρφωση στο νέο εποπτικό πλαίσιο και τη σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα.

Από ελληνικής πλευράς στην αποστολή συμμετέχουν ο πρόεδρος της Eurobank και της ΕΕΤ Νίκος Καραμούζης, η γενική γραμματέας της Ένωσης Χαρούλα Απαλαγάκη, ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Λεωνίδας Φραγκιαδάκης, ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου, ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Φωκίων Καραβίας και οι αναπληρωτές διευθύνοντες σύμβουλοι της Alpha Bank κ.κ. Γιώργος Αρώνης και Σπύρος Φιλάρετος.

Το κρίσιμο ραντεβού

Το επόμενο κρίσιμο ραντεβού είναι προγραμματισμένο για τα τέλη Μαρτίου, όταν οι ελληνικές τράπεζες θα κληθούν να καταθέσουν στον SSM στοιχεία για την πορεία των πλειστηριασμών μέχρι εκείνη τη στιγμή.

Αυτά θα ληφθούν υπόψιν στο πλαίσιο των stress tests και αναμένεται να επηρεάσουν το τελικό αποτέλεσμα των ασκήσεων, καθώς από αυτά θα καθοριστεί ο βαθμός αυστηρότητας που θα επιδείξει ο επόπτης στην αξιολόγηση των μεγεθών τους.

Οι παραδοχές των ασκήσεων προσομοίωσης θα γνωστοποιηθούν στις τραπεζικές διοικήσεις στα τέλη Ιανουαρίου ή το αργότερο αρχές Φεβρουαρίου, σημειώνουν κύκλοι της αγοράς.

Στο πλαίσιο αυτό, οι τραπεζίτες δεν αναμένεται να επιστρέψουν με κάποιο ουσιαστικό νέο στις ...βαλίτσες τους από αυτό το «μέρωπο».

Άλλωστε, όπως εξηγούν, «η κυρία Νουί είναι πάντοτε πολύ προσεκτική στην ενημέρωση που κάνει στους τραπεζίτες και δεν ...της παίρνεις λέξη εάν δεν θέλει ό,τι κι αν κάνεις, εάν έχει αποφασίσει να μην σου δώσει μία πληροφορία».

Το γεύμα με Βάιτμαν

Στο γέυμα στα γραφεία της Bundesbank που ακολούθησε, μετά από πρόσκληση του Προέδρου της και με προσκεκλημένους εκπροσώπους των Κεντρικών Τραπεζών Γερμανίας και Ελλάδας, τον Πρέσβη της Γερμανίας στην Ελλάδα κ. Jens Plötner, και υψηλόβαθμα στελέχη των εμπορικών τραπεζών και της επιχειρηματικής κοινότητας των δυο κρατών, συζητήθηκαν οι προκλήσεις της ελληνικής και της γερμανικής οικονομίας.

Η ελληνική αντιπροσωπεία εκπροσωπήθηκε από τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, κ. Γιάννη Στουρνάρα, από την ΕΕΤ, ενώ εκ μέρους του ΣΕΒ συμμετείχαν ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου, κ. Θεόδωρος Φέσσας, ο Αντιπρόεδρος του ΣΕΒ, κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος καθώς και το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΣΕΒ, κ. Μιχάλης Στασινόπουλος.

Ο ΣΕΤΕ εκπροσωπήθηκε από τον Πρόεδρο του Διοικητικού του Συμβουλίου κ. Γιάννη Ρέτσο, και τον κ. Ευτύχιο Βασιλάκη, Αντιπρόεδρο του ΣΕΤΕ.

Στο γεύμα εργασίας συζητήθηκαν οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν η Γερμανική και Ελληνική οικονομία και οι συνθήκες λειτουργίας των τραπεζικών τους συστημάτων.

Παρουσιάστηκαν επίσης το βελτιούμενο οικονομικό και χρηματοοικονομικό περιβάλλον στην Ελλάδα και οι επενδυτικές ευκαιρίες που αναδύονται στη χώρα μας μετά από πολλά χρόνια ύφεσης, προσαρμογών και σημαντικών θεσμικών και διαρθρωτικών αλλαγών.

Τονίστηκε ότι η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και των ιδιωτικοποιήσεων και η διαμόρφωση φιλικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος για επενδύσεις και προσέλκυση ξένων κεφαλαίων, αποτελούν κρίσιμες προϋποθέσεις επίτευξης διατηρήσιμης αναπτυξιακής πορείας επιστροφής της Ελλάδας σε κλίμα οικονομικής κανονικότητας και βελτίωσης της εικόνας της χώρας στη γερμανική και διεθνή αγορά.

Η ελληνική αντιπροσωπεία ευχαρίστησε θερμότατα τον Πρόεδρο της Γερμανικής Κεντρικής Τράπεζας και τους συνεργάτες του για την πρόσκληση και επιβεβαίωσε την πρόθεση των τριών φορέων εκπροσώπησης του ιδιωτικού τομέα (ΕΕΤ-ΣΕΒ-ΣΕΤΕ) για τη συνέχιση θετικών πρωτοβουλιών και παρεμβάσεων για την ελληνική οικονομία, την περαιτέρω ανάπτυξη των ελληνογερμανικών οικονομικών σχέσεων και την ενίσχυση της αναπτυξιακής προοπτικής της Ελλάδας.


Πηγή: www.tovima.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!