Τούρκοι καταφεύγουν στην Ελλάδα

Στην εγκατάσταση Τούρκων πολιτών στη χώρα μας που θέλουν να «γλυτώσουν» από τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναφέρεται σε κύριο θέμα της γερμανική εφημερίδα, η οποία σχολιάζει μεταξύ άλλων τις εξελίξεις στο ζήτημα των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών.

«Σχεδόν 2.000 Τούρκοι πολίτες έχουν καταφύγει στην Ελλάδα για να γλυτώσουν από τις "εκκαθαρίσεις" στην πατρίδα τους» γράφει η «Westdeutsche Allgemeine Zeitung» σε ανταπόκριση από την Αθήνα με τίτλο «Τούρκοι καταφεύγουν στην Ελλάδα για να γλυτώσουν από τον πρόεδρο Ερντογάν».

Η γερμανική εφημερίδα παρατηρεί ότι ακόμα και εκεί οι εξόριστοι φοβούνται το μακρύ χέρι του προέδρου Ερντογάν, ιδίως τώρα που η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει να ακυρώσει το άσυλο που χορηγήθηκε στους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς. Έπειτα από αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών ανέστειλε τη Δευτέρα τη χορήγηση ασύλου στον συγκυβερνήτη του τουρκικού ελικοπτέρου Σουλεϊμάν Οζκαϊνακτζί. Η απόφαση ισχύει προσωρινά μέχρι τη συζήτηση της αίτησης ακύρωσης στις 15 Φεβρουαρίου. Ήδη τη Δευτέρα ο συγκυβερνήτης συνελήφθη.

To άρθρο στη γερμανική εφημερίδα η Westdeutsche Allgemeine Zeitung

«Η υπόθεση φέρνει τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα σε δύσκολη θέση» προσθέτει η «WAZ»«Η υπόθεση φέρνει τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα σε δύσκολη θέση, μιας και είχε υποσχεθεί στον πρόεδρο Ερντογάν ότι θα στείλει τους Τούρκους στρατιωτικούς πίσω στην Τουρκία. Όμως ο Άρειος Πάγος απέρριψε το αίτημα της τουρκικής δικαιοσύνης για έκδοση των αξιωματικών, διαπιστώνοντας ότι δεν θα τύχουν δίκαιης δίκης στην Τουρκία» προσθέτει η «WAZ».

«Ένας από τους Τούρκους που κατάφεραν να περάσουν παράτυπα στην Ελλάδα είναι ο 35χρονος δάσκαλος Ερντάλ. Εργαζόταν σε ιδιωτικό σχολείο μέχρι τα τέλη του 2016, όταν έχασε τη δουλειά του με διάταγμα του προέδρου Ερντογάν, βάσει του οποίου απολύθηκαν 30.000 εκπαιδευτικοί σε δημόσια και ιδιωτικά σχολεία. Όπως οι περισσότεροι Τούρκοι πρόσφυγες θεωρεί ότι απειλείται η ζωή του. Η συνάντηση μαζί του σε καφέ στον Ασπρόπυργο δεν κανονίστηκε εύκολα. Όπως δηλώνει ο ίδιος, ''το μακρύ χέρι του Ερντογάν βρίσκεται παντού''. Για την επικοινωνία με άλλους εξόριστους Τούρκους στην Αθήνα ο 35χρονος εκπαιδευτικός λέει ''αποφεύγουμε e-mail και κινητά γιατί παρακολουθούνται'' και προσθέτει πως ''δεν είναι πια μυστικό ότι η τουρκική μυστική υπηρεσία ΜΙΤ διαθέτει πολυάριθμους πληροφοριοδότες στην Ελλάδα''. Με την εκτίμηση αυτή συμφωνούν κύκλοι των ελληνικών αρχών ασφαλείας. Οι Τούρκοι οι οποίοι διέφυγαν στην Ελλάδα φοβούνται ακόμα περισσότερο από τότε, που λίγο πριν από τα Χριστούγεννα, ο Κούρδος πολιτικός Γκάρο Παϊλάν έκανε λόγο, σε συνέντευξη Τύπου στην Άγκυρα, για πληρωμένους δολοφόνους που καταδιώκουν στο εξωτερικό αντικαθεστωτικούς» τονίζεται στο δημοσίευμα.

Πηγή: Deutsche Welle

Διαβάστε επίσης:  Πλούσιοι Τούρκοι «εξαγοράζουν» την είσοδό τους στην Ε.Ε.

Πηγή: www.zougla.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!