Νίμιτς: «Θετική συγκυρία, με τις γνωστές θέσεις στο τραπέζι»

Ονόματα που είχαν προταθεί και στο παρελθόν να τεθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για την επίλυση του ζητήματος με το όνομα της ΠΓΔΜ, σύμφωνα με τον Αμερικανό ειδικό διαμεσολαβητή, Μάθιου Νίμιτς. Ωστόσο απέφυγε να δώσει ονόματα εν όψει των διαπραγματεύσεων της Νέας Υόρκης, κατά τη συνέντευξή του στην ΕΡΤ και στον δημοσιογράφο Φάνη Παπαθανασίου.

Όπως είπε, το βασικό ζήτημα είναι οι δύο πλευρές να φτάσουν σε ένα συμπέρασμα όσον αφορά τη λύση του ονόματος της ΠΓΔΜ και να επικεντρώσουμε τη διαπραγμάτευση σε αυτό.

Σε ερώτηση για το ποια ονόματα θα θέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ο Αμερικανός διπλωμάτης είπε ότι θα συζητηθούν πράγματα που είχαν προταθεί και στο παρελθόν, και από τη μία πλευρά και από την άλλη, ότι θα χρησιμοποιηθούν θέσεις και στοιχεία και από τις δύο πλευρές. «Δεν υπάρχει τίποτα εντελώς νέο», είπε, αλλά αυτό που αλλάζει είναι «ο τρόπος που βλέπουμε τα πράγματα».

Μάλιστα, στην ερώτηση αν το προτεινόμενο όνομα είναι «Νέα Μακεδονία – Nova Macedonia», ο Μάθιου Νίμιτς αρνήθηκε να απαντήσει λέγοντας ότι δεν μπορεί να το κάνει πριν αρχίσουν οι επίσημες διαπραγματεύσεις.

Ο Μάθιου Νίμιτς εμφανίστηκε αισιόδοξος, σημείωσε ότι έχει εμπιστοσύνη στις δύο πλευρές, καθώς η ρητορική ιστορικού χαρακτήρα έχει μειωθεί και αυτό είναι θετικό. «Πρέπει να κοιτάξουμε μπροστά και να προχωρήσουμε προς το μέλλον», είπε, ώστε να βρίσκουμε λύσεις στα προβλήματα.

Επίσης, δήλωσε ότι οι διαπραγματευτές των δύο πλευρών και ο υπουργός Νίκος Κοτζιάς είναι έμπειροι και μπορούν να φέρουν αποτελέσματα.

Όταν λυθεί το ζήτημα του ονόματος, «θα είμαστε όλοι γείτονες, θα είμαστε μαζί στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ» και θα συνεργαζόμαστε και αυτό είναι το σημαντικό.

Σύμφωνα με τον Αμερικανό διαπραγματευτή, βρισκόμαστε σε μια θετική συγκυρία για την εξεύρεση λύσης, δεδομένου ότι η νέα κυβέρνηση της ΠΓΔΜ ενδιαφέρεται να βρεθεί λύση, όπως και η ελληνική πλευρά.

Εξέφρασε την ελπίδα ότι θα βρεθεί ένας συμβιβασμός χωρίς να θίγονται τα εθνικά συμφέροντα των δύο χωρών. Όπως είπε, με το προσφυγικό σε εξέλιξη, τα προβλήματα με την τρομοκρατία, αλλά και με δεδομένο ότι η ελληνική οικονομία βελτιώνεται, η Ελλάδα μπορεί πλέον να παίξει σημαντικό ρόλο στην περιοχή.

Ο Μάθιου Νίμιτς παραδέχθηκε επίσης ότι εκτός από το όνομα υπάρχουν και άλλα προβλήματα, όπως το θέμα της εθνικής ταυτότητας των πολιτών της ΠΓΔΜ, ωστόσο εκτίμησε ότι όταν λυθεί το ζήτημα του ονόματος, τότε θα επιλυθούν και αυτά.

Τέλος, όταν κλήθηκε να σχολιάσει τις διαφορετικές θέσεις που ακούγονται για το ζήτημα τόσο στην ελληνική πολιτική σκηνή, μεταξύ των κομμάτων της αντιπολίτευσης, αλλά και των κομμάτων που κυβερνούν, δήλωσε ότι δεν σχολιάζει την ελληνική πολιτική.

Όπως είπε, εκτιμά ότι όταν η ελληνική κυβέρνηση φτάσει σε μια καλή λύση, τότε η κοινωνία και οι πολίτες θα την εξετάσουν με την απαραίτητη σοβαρότητα.

Η επίσημη έναρξη των διαπραγματεύσεων στη Νέα Υόρκη είναι αυτή την Τετάρτη 17 Ιανουαρίου, με τους διαπραγματευτές των δύο χωρών Αδαμάντιο Βασιλάκη και Βάσκο Ναουμόφσκι.

Σύμφωνα με όσα έχουν ανακοινωθεί από τα δύο υπουργεία Εξωτερικών, έχουν ήδη θέσει του όρους για τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί, τη μεθοδολογία, την προσέγγιση των δύο πλευρών και το πλαίσιο που αφορά στο ζήτημα της ονομασίας.

Επίσης, έχουν συμφωνήσει να αναλάβουν ενεργότερο ρόλο στις συζητήσεις για να υπερβούν τη διαφορά στο θέμα του ονόματος.


Πηγή: www.efsyn.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!