LIVE ΕΙΚΟΝΑ: Τα προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης στη Βουλή

 

Η δεύτερη και τελευταία ημέρα συζήτησης του πολυνομοσχεδίου βρίσκεται σε εξέλιξη  στην Ολομέλεια με το ενδιαφέρον να στρέφεται στις διαφωνίες που διατυπώνουν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για τις περικοπές που επιφέρει το πολυνομοσχέδιο σε επιδόματα μερίδας τριτέκνων και πολυτέκνων. Από πλευρά της αντιπολίτευσης εκφράζονται έντονες αντιδράσεις, κυρίως από την πλευρά του ΚΚΕ, στη διάταξη του υπουργείου Εργασίας που καθιστά υποχρεωτική την ύπαρξη απαρτίας τουλάχιστον 50% για την κήρυξη απεργίας στη γενική συνέλευση των πρωτοβάθμιων σωματείων τα οποία δεν έχουν πανελλήνια εκπροσώπηση. Κριτική ασκείται, όμως, από τα μικρότερα κόμματα της αντιπολίτευσης και στη ρύθμιση η οποία επεκτείνει τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς στο Δημόσιο.

Οι επίμαχες διατάξεις του ογκωδέστατου πολυνομοσχεδίου (αριθμεί συνολικά 400 άρθρα) θα τεθούν σε ονομαστική ψηφοφορία η οποία αναμένεται να διεξαχθεί το βράδυ.

Ο πρωθυπουργός επρόκειτο να μιλήσει το απόγευμα, άλλαξε όμως τα σχέδια του λόγω της κηδείας του συνεργάτη του, Θοδωρή Μιχόπουλου, γεγονός στο οποίο αναφέρθηκε ξεκινώντας την ομιλία του.

Με τη σημερινή συζήτηση και ψηφοφορία κλείνει ένας μεγάλος και δύσκολος κύκλος, διότι ολοκληρώνεται το νομοθετικό μέρος των προαπαιτούμενων για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης, με την οποία βρισκόμαστε μία ανάσα από το τέλος του προγράμματος και το οριστικό τέλος των μνημονίων, σημείωσε ο κ.Τσίπρας. Σχολίασε ότι αυτή η προοπτική δίνει ελπίδα σε εκατομμύρια συμπολίτες μας, αλλά γεννά αμηχανία στο παλιό πολιτικό σύστημα, καθώς τελειώνει ο διακαής πόθος της παρένθεσης, αλλά και γιατί όπως είπε οι εξελίξεις θα τους οδηγήσουν σε μία εκλογική αναμέτρηση στο τέλος της θητείας, οπου τότε δε θα υπάρχει ίχνος από την επιχειρηματολογία τους, διότι θα έχει γίνει φανερό ότι εκεί που οι προηγούμενες κυβερνήσεις απέτυχαν, αυτή πετυχαίνει.

Ο κ.Τσίπρας σχολίασε όμως ότι γεννάται αμηχανία και σε όσους είχαν πιστέψει ότι οι επιλογες που έκανε η κυβέρνηση το καλοκαίρι του 2015 θα αποτύγχαναν και πως η αριστερά δεν θα μπορούσε να τα καταφέρει εντός μίας Ένωσης κρατών που δεν έχει και το θετικότερο προσημο σε ό,τι αφορά τα συμφέροντα των δυνάμεων της εργασίας, και ότι θα έπρεπε να αποδράσει και να αφήσει τη διακυβέρνηση της χώρας στον αντίπαλο, "περιμένοντας κάποια στιγμή τη Δευτέρα Παρουσία όπως κάνουν οι χιλιαστές".

Πήραμε μία δύσκολη και ιστορική απόφαση το 2015, να δώσουμε τη μάχη, να λερώσουμε τα χέρια μας και να μην αποδράσουμε, σημείωσε ο κ.Τσίπρας. "Ξέχασαν όμως ότι η Ιστορία διαρκεί πολύ και θα κριθούμε όχι βάσει της συγκυρίας, αλλά των επιλογών που είχαμε μπροστά μας και του παραγόμενου αποτελέσματος που χρειάζεται χρόνο για να παραχθεί και για να γίνει ορατό. Σήμερα όμως αρχίζει σιγά σιγά να γίνεται ορατό. Το καλοκαίρι αφήνουμε πίσω μας τη δυσκολότερη περίοδο που έζησε η χώρα", συνέχισε.

Ο κ.Τσίπρας κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι έχει ανοιχτό μονίμως το κουτί της Πανδώρας από την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε τη διακυβέρνηση, υπενθυμίζοντας πως από την πρώτη στιγμή αντιδρούσαν "στο μεγάλο στοιχημα που αναλάβαμε το Σεπτέμβρη του 2015". Νομίζω, είπε ο πρωθυπουργός, ότι δεν υπάρχει άλλος αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ιστορικά που ζήτησε εκλογές λίγους μήνες μετά την κάλπη, στις αρχές του 2016. Κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι προέβλεπε πως δε θα έκλεινε η αξιολόγηση και ότι θα ενεργοποιούνταν ο κόφτης. Τον κατηγόρησε επίσης πως όταν έκλεισε η δεύτερη αξιολογηση, "μας είπε έκλεισε μεν, αλλά με αντάλλαγμα 4ο μνημόνιο" και αμφισβήτησε τη δοκιμαστική έξοδο στις αγορές που ακολούθησε, ενώ όταν ξεκινούσε η τρίτη αξιολόγηση διαβεβαίωνε πως θα καθυστερούσε τόσο πολύ που δε θα ολοκληρωνόταν το πρόγραμμα τον Αύγουστο του 2018. "Κάποια στελέχη της ΝΔ ή που κινουνται στο περιβάλλον της ΝΔ ενημέρωναν επενδυτές ότι επίκειται μεγάλη πολιτική και οικονομική κρίση και δε θα ολοκληρωθεί η τρίτη αξιολόγηση", συνέχισε ο κ.Τσίπρας. "Οταν φάνηκε ότι θα κλέισει η τρίτη αξιολόγηση και τα επιτόκια κινούνται σε ιστορικά χαμηλά άλλαξε το τροπάρι, όχι όμως ο χαβάς, τώρα λένε ότι θα είμαστε σε αυστηρή επιτήρηση μέχρι το 2060", σημείωσε.

Ο πρωθυπουργός σχολίασε ειρωνικά τις επαναλαμβανόμενες εκλογικές προβλέψεις της ΝΔ. "Δεν ξέρω κ.Μητσοτάκη αν έχετε προσλάβει για σύμβουλο αστρολόγο, χειρομάντη ή μέντιουμ, αλλά ξέρω ότι σας λένε αυτά που θέλετε να ακουσετε. Σας συμβουλεύω να δείτε την πραγματικότητα", σχολίασε. Κάλεσε τον πρόεδρο της ΝΔ να αποδεχθεί ότι η Ελλάδα έχει αλλάξει ρότα, έχοντας στο τιμόνι όχι τα κόμματα που την οδήγησαν στα βράχια, αλλά το ΣΥΡΙΖΑ.

"Eπί τρία συναπτά έτη, η χώρα μας υπερκαλύπτει τους δημοσιονομικούς στόχους: Με ρυθμούς ανάπτυξης κοντά στο 2%, με μείωση της ανεργίας κατά 7%, με ρεκόρ 10τίας στις Άμεσες Ξένες Επενδύσεις, ενώ οι αποδόσεις των ομολόγων βρίσκονται σε επίπεδα 2006, κάτω και από το όριο του 4%", ανέφερε σχετικά.

"Στόχος μετά την τυπική ολοκλήρωση της συμφωνίας για την αξιολόγηση στο Eurogroup να προχωρήσει η συγκεκριμενοποίηση των μέτρων για το χρέος, που είναι κρίσιμο για να δωθεί περαιτέρω αναπτυξιακή ώθηση", επανέλαβε ο πρωθυπουργός.

Παραδέχθηκε οτι κάθε διαπραγμάτευση καταλήγει και σε επιτυχίες και σε συμβιβασμούς. "Άλλωστε αυτός είναι ο λόγος που εργαζόμαστε ώστε να φύγουμε το καλοκαίρι του 2018 από το ασφυκτικό αυτό πλαίσιο",  σημείωσε. Υποστήριξε ότι η κυβέρνηση κατάφερε να υπάρχει θετικό ισοζύγιο και στις τρεις αξιολογήσεις, παρότι υπήρξαν και συμβιβασμοί. Μονο στο εξάμηνο ανάμεσα στη 2η και 3η αξιολόγηση η κυβέρνηση έχει φέρει εμβληματικά νομοσχέδια για τα εργασιακά, την παιδεία, τα κοινωνικά δικαιώματα, τόνισε ο κ.Τσίπρας, θέλοντας να καταδείξει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εφαρμόζει πολιτική πέραν των μνημονιακών περιορισμών.

Αναφέρθηκε ειδικότερα στο Δασολόγιο, υποστηρίζοντας ότι ήταν πολιτική επιλογή να μην προχωρήσει όλα τα προηγουμενα χρόνια και "να ζουμε στην εποχή των χρυσόβουλων".

"Εσείς μιλάτε για μεταρρυθμίσεις, αυτοαναγορεύστε σε μεταρρυθμιστές, αλλά αυτή είναι η μεγάλη ζημιά που έχετε προκαλέσει, διότι όταν ακουγεται η λέξη μεταρρύθμιση ο νους πηγαίνει μόνο σε κόψιμο συντάξων και μισθών και σε λιτότητα, ενώ η χώρα χρειάζεται θετικές δομικές μεταρρυθμίσεις. Και αυτές κάνουμε πρώτη φορά προσπάθεια να προχωρήσουμε", δήλωσε ο κ.Τσίπρας και ανέφερε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα την επιλογή ΣΥΡΙΖΑ να μπει τάξη στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε τέτοιου είδους δομικές μεταρρυθμίσεις που θέλει να προχωρήσει η κυβέρνηση, όπως το να μην υπάρχουν γκρίζες ζώνες στη νομοθεσία για να λύνονται με φωτογραφικές διατάξεις.

Ο κ.Τσιπρας αναφέρθηκε επίσης στο θέμα των επιδομάτων, που έγινε όπως είπε αντικέιμενο διαστρέβλωσης. "Εγκρίναμε 260 εκ περισσότερα για το παιδί και ο υπολογισμός των επιδομάτων φτάνει στα 910 εκ ευρώ και αυτή η αύξηση συμβαδίζει με μάι προσπάθεια εξορθολογισμού των επιδομάτων", σημείωσε. Έκανε λόγο για εξορθολογισμένο και δίκαιο σύστημα, το οποίο αυξάνει το επίδομα για πρώτο και δεύτερο παιδί και αλλάζουν τα επιδόματα από τρίτο παιδί και πάνω, ανάλογα και με το εισόδημα. Οικογένειες με τρία παιδιά θα παίρνουν το επίδομα του τρίτου παιδιού πολλαπλά, ανέφερε, ενώ σημείωσε ότι ευνοούνται οι οικογένειες με δύο παιδιά που είναι και η πλειοψηφία. "Εξορθολογίζεται ένα σύστημα πυο ήταν σκοπίμως στρεβλό και δεν εξυπηρετούσε το στόχο της μάχης κατά της υπογεννητικότητας. Εάν θέλουμε να χτυπήσουμε την υπογεννητικότητα πρέπει να επιδοτείται και το πρώτο και το δεύτερο παιδί. Αλλα ήταν στόχος εξυπηρέτηση συγκεκριμένων ομάδων ψηφοφόρων" είπε και αναρωτήθηκε απευθυνόμενος στον αρχηγό της ΝΔ: "Τι είναι λαϊκισμός κ.Μητσοτάκη; Δεν είναι λαϊκισμός να δίνετε επιδόματα με ψηφοθηρική λογική;"

Ο πρωθυπουργός παραδέχθηκε ότι ορισμένοι έχουν απώλειες και δήλωσε ότι η κυβέρνηση μέσα στο έτος θα προχωρήσει σε κινήσεις ώστε οι απώλειες αυτές να αντισταθμιστούν μέσα στο 2018 και η μετάβαση στο νέο σύστημα να γίνει πιο ομαλά.

Αναφέρθηκε επίσης στη διάταξη για την κήρυξη απεργίας στα πρωτοβάθμια σωματεία, κάνοντας ένα σύντομο χρονικό της διαπραγμάτευσης κατά τη 2η αξιολόγηση σε ό,τι αφορά στα εργασιακά. Υπενθύμισε ότι στο τραπέζι υπήρχαν συλλογικές συμβασεις, απελευθέρωση ομαδικών απολύσεων και θέσπιση ανταπεργίας (λοκ άουτ) από πλευρά εργοδοτών) και το συνδικαλιστικό νομο με απαίτηση ρήτρας απόλυσης των συνδικαλιστών. "Τι πετύχαμε στη διαπραγμάτευση, ενώ δεν είδαμε καμία υποστήριξη στις προσπάθειες μας απο΄τη ΓΣΕΕ που το καλοκαίρι του 2015 ήξερε να μιλάει υπέρ του ναι αλλά όταν δίναμε τη μάχη για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις στόμα είχε και μιλιά δεν είχε; Αποτρέψαμε τις παράλογες απαιτήσεις για ανταπεργία και απελευθέρωση απολύσεων και έμεινε η αλλαγή στην απαρτία στα πρωτοβάθμια σωματεία. Η διάταξη αυτή ορίζει ότι στα πρωτοβάθμια σωματεία, που δεν ειναι ευρύτερης τοπικής εμβέλειας, στη γενική συνέλευση για να λάβει απόφαση για απεργία θα πρέπει να παρίσταται το 50% συν 1 των οκονομικά τακτοποιημε΄νων μελών. Δε λέει ότι πρέπει οι μισοί να ψηφίσουν την απεργία, αλλά ότ θα πρέπει να παρίσταται για να υπάρχει απαρτία. Δεν αφορά σωματεία εργαζομενων σε σουπερμάρκετ και τράπεζες, σε σωματεία ευρύτερης έκτασης όπως τα σωματεία Ατικής. Δεν αλλάζει λοιπόν τον τρόπο λήψης της απόφασης για απεργία που λαμβάνεται πάντα με σχετική πλειοψηφία"

«Μεγάλο βήμα μπροστά» χαρακτήρισε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος τη διάταξη του πολυνομοσχεδίου που υποχρεώνει για πρώτη φορά τα εκτελεστικά μέλη του ΔΣ του Υπερταμείου να υποβάλλουν δηλώσεις Πόθεν Έσχες.

Ο κ. Τσακαλώτος αναφέρθηκε στο θέμα έπειτα από κριτική που άσκησαν βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (Οδ. Κωνσταντινόπουλος, Θ. Θεοχαρόπουλος) περί «εξαίρεσης» μελών του ΔΣ. Συγκεκριμένα, σημείωσε ότι το πολυνομοσχέδιο αυξάνει τον αριθμό των υπόχρεων για Πόθεν Έσχες. «Επί προηγουμένων κυβερνήσεων ούτε το ΤΑΙΠΕΔ ούτε, η ΕΤΑΔ ούτε το Υπερταμείο είχαν υποχρέωση να υποβάλλουν Πόθεν Έσχες» είπε και εξήγησε ότι πλέον θα υποχρεούνται να υποβάλλουν δήλωση περιουσιακής κατάστασης τα εκτελεστικά μέλη του ΔΣ αλλά δεν θα κάνουν οι υπόλοιποι. «Έχουμε πολύ μεγάλη επέκταση των ανθρώπων που πρέπει να δηλώνουν Πόθεν Έσχες στο ΤΑΙΠΕΔ, την ΕΤΑΔ αλλά και στο ίδιο το υπερταμείο» συμπλήρωσε στο ίδιο πνεύμα.

Από την πλευρά του πάντως ο κ. Θεοχαρόπουλος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «λέει άλλα» για τους δικαστές που δεν υποβάλλουν Πόθεν Έσχες και άλλα για τα μέλη του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Ρητή δέσμευση για την άρση εντός του 2018 των μειώσεων που επιφέρει το πολυνομοσχέδιο στα οικογενειακά επιδόματα περίπου 50.000  τρίτεκνων και πολυτέκνων οικογενειών ανέλαβε από το βήμα της Βουλής η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου.

Αντιδρώντας στην κριτική που της ασκήθηκε από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και από τα κόμματα της αντιπολίτευσης η κυρία Φωτίου τόνισε ότι δεσμεύεται "κατηγορηματικά" πως το ζήτημα θα αντιμετωπιστεί εντός του 2018. Απέδωσε, μάλιστα, τις μειώσεις στο γεγονός ότι το σύστημα των οικογενειακών επιδομάτων επανασχεδιάστηκε εξ’ αρχής και ζήτησε χρόνο ώστε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα.

Ταυτόχρονα, όμως, καταλόγισε στα κόμματα της αντιπολίτευσης ότι επιχειρούν να παραπλανήσουν την κοινή γνώμη σχετικά με το ύψος των μειώσεων. Συγκεκριμένα, εξήγησε ότι με τις προωθούμενες αλλαγές επέρχονται αυξήσεις σε 738.000 οικογένειες επί συνόλου 800.000 με σημαντικές αυξήσεις στις οικογένειες που έχουν ένα ή δύο παιδιά.

Τόνισε, επίσης, ότι από τις 100.000 τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες θα δουν σημαντικές αυξήσεις οι μισές. Ειδικότερα, ανέφερε ότι κατά μέσο όρο το επίδομα για τις τρίτεκνες οικογένειες θα αυξηθεί κατά 420 ευρώ, για τις τετράτεκνες κατά 1.120 ευρώ και για τις πεντάτεκνες κατά 1.820 ευρώ. Η κυρία Φωτίου υπογράμμισε, ακόμη ότι επέρχονται πολύ σημαντικές αυξήσεις για τις μονογονεϊκές πολύτεκνες οικογένειες και διαμαρτυρήθηκε ότι "δεν μιλάει κανείς για αυτό".

Την «καθαρή από νέα μέτρα» έξοδο της χώρας από το οικονομικό πρόγραμμα του 2018 προανήγγειλε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκος Παππάς, με παρέμβασή του στο πολυνομοσχέδιο.

Ο κ. Παππάς τόνισε στη Βουλή ότι με την αποψινή ψήφιση του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα των δανειστών ανοίγει ο δρόμος για «καθαρή από νέα μέτρα έξοδο» της χώρας από το οικονομικό πρόγραμμα με αποκατάσταση της δυνατότητας της χώρας να καλύπτει της δανειακές ανάγκες της. Ταυτόχρονα, εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη . «Στο τιμόνι της αξιωματικής αντιπολίτευσης βρίσκεται ο πιο αποτυχημένος υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης». Χαρακτήρισε, μάλιστα, τον κ. Μητσοτάκη «υπουργό των απολύσεων και των διορισμών διευθυντών σε μια νύχτα».

Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής υπογράμμισε ακόμη ότι η χώρα επιστρέφει στην κανονικότητα και στο πεδίο της ενημέρωσης ενόψει της ολοκλήρωσης του διαγωνισμού του ΕΣΡ για τις τηλεοπτικές άδειες εθνικής εμβέλειας. «Παραλάβαμε μια καρικατούρα Δημόσιας Τηλεόρασης μη αδειοδοτημένους ιδιωτικούς σταθμούς. Τώρα η ΕΡΤ που στέκεται πόδια και ιδιωτικοί τηλεοπτικοί σταθμοί θα είναι αδειοδοτημένοι» είπε χαρακτηριστικά.

Κάλεσε, μάλιστα, τη ΝΔ να κάνει  αυτοκριτική ως προς τη θέση της για άπειρες άδειες τηλεοπτικές εμβέλειας μετά την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης του διαγωνισμού όπου κατατέθηκαν μόνο έξι φάκελοι για επτά άδειες. «Το επιχείρημα για τους άπειρους σταθμούς συνεχίζετε να το υπερασπίζεστε;» διερωτήθηκε απευθυνόμενος στα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Οξύτατη αντιπαράθεση μεταξύ του Γιώργου Σταθάκη και της Ντόρας Μπακογιάννη ξέσπασε στη Βουλή με αφορμή την τροπολογία του πολυνομοσχεδίου που προβλέπει την επέκταση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και στη Δημόσια Διοίκηση.

Η κυρία Μπακογιάννη κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι προχωρεί σε ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς «με μηδενική προστασία της λαϊκής κατοικίας, όπως συνηθίζει να τη λέει ο ΣΥΡΙΖΑ». Ανέφερε, μάλιστα, ότι υπάρχει «πολύ μεγάλο θέμα» με τις κατασχέσεις για χρέη στην εφορία και στα ασφαλιστικά ταμεία. «Έχουμε 1.000 κατασχέσεις την ημέρα. Ένας στους δύο Έλληνες χρωστάει σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία. Καταλαβαίνετε τι κάνετε;» διερωτήθηκε και χαρακτήρισε «τερατώδες» να γίνονται κατασχέσεις για ποσά ύψους 500 ευρώ.

Απαντώντας ο υπουργός Γιώργος Σταθάκης, που είχε νομοθετήσει για το ζήτημα στο παρελθόν ως υπουργός Οικονομίας κατήγγειλε την κυρία Μπακογιάννη ότι δεν γνωρίζει τις διατάξεις του νόμου όταν μιλά για «μηδενική προστασία». «Εκπλήσσομαι ! Με κοινοβουλευτική παρουσία τόσων δεκαετιών να αγνοεί η κυρία Μπακογιάννη τη νομοθεσία που ισχύει» είπε.

Εξήγησε, δε ότι ο νόμος Σταθάκη προστατεύει όχι μόνο τα στεγαστικά δάνεια αλλά και τα χρέη σε εφορία και σε ασφαλιστικά ταμεία. Ως προς τα στεγαστικά τόνισε ότι μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2018 η πρώτη κατοικία προστατεύεται για ετήσιο εισόδημα ύψους 40.350 ευρώ και αντικειμενική αξία έως 280.000 ευρώ. Θύμισε ακόμη ότι με το νέο νόμο υπάγονται στις ευνοϊκές ρυθμίσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι έμποροι. Προανήγγειλε δε σκωπτικά ότι θα καταθέσει το σχετικό νόμο στα πρακτικά της Βουλής για να το διαβάσει η κυρία Μπακογιάννη.

Βαρύτατες κατηγορίες κατά της κυβέρνησης με αφορμή την προωθούμενη ρύθμιση για τις απεργίες εξαπέλυσε ο ΓΓ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, χαρακτηρίζοντας τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ «ψυχρούς και οικονομικούς εκτελεστές» και «υπηρέτες του κεφαλαίου και του ΣΕΒ».

«Είστε οικονομικοί εκτελεστές που τσακίζετε τους εργαζομένους για τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου. Είστε ψυχροί εκτελεστές των λαϊκών στρωμάτων» τόνισε ο κ. Κουτσούμπας απευθυνόμενος στα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ επικεντρώνοντας την κριτική του στις διατάξεις για την απεργία αλλά και στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς. Σχολίασε, όμως και την αναφορά του πρωθυπουργού ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προτίμησε να λερώσει τα χέρια του παρά να αποδράσει από την εξουσία. «Μόνοι σας δηλώνετε ότι λερώνετε τα χέρια σας για να κάθεστε στην καρέκλα αυτός είναι ο θεός που προσκυνάτε» συμπλήρωσε ο ΓΓ του ΚΚΕ. Καταλόγισε, επίσης στον ΣΥΡΙΖΑ ότι αντιστρέφει την πραγματικότητα. «Η πραγματικότητα είναι ότι ξεκινάτε το ξήλωμα του δικαιώματος στην απεργία» δήλωσε και ταυτόχρονα κατηγόραη στον ΣΥΡΙΖΑ ότι «θα βγάλει στο σφυρί τα σπίτια της εργατικής τάξης».

«Είστε ο καλύτερος υπηρέτης του κεφαλαίου αλλά θα μας βρίσκετε συνεχώς μπροστά σας, όση λάσπη κι αν πετάξετε στον ανεμιστήρα» διεμήνυσε στο ίδιο πνεύμα ο κ. Κουτσούμπας. «Δεν θα χαμογελάτε για πολύ ακόμα. Γελιέστε εάν νομίζετε ότι ο λαός αποδέχεται την κατάσταση» διεμήνυσε στο ίδιο πνεύμα. Παράλληλα, προεξόφλησε ότι «αργά ή γρήγορα» η θα εκδοθούν στην Τουρκία οι οκτώ φερόμενοι πραξικοπηματίες και ζήτησε ενημέρωση για το όνομα της πΓΔΜ.

"Το νομοσχέδιο αυτό, αν το ψηφίσετε, θα ντρέπεστε και θα απολογείστε στα παιδιά σας επειδή το ψηφίσατε" δήλωσε, μιλώντας από το βήμα της Βουλής, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, αναφερόμενος στο πολυνομοσχέδιο το οποίο ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή.

Συνεχίζοντας, ο κ. Λεβέντης κατηγόρησε τον πρωθυπουργό, ότι "την ίδια στιγμή που κόβει τα πολυτεκνικά επιδόματα, υπόσχεται να τα επαναφέρει".

Πέραν τούτων, ο Βασίλης Λεβέντης σχολίασε την άποψη που εξέφρασε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός, ότι "η πολιτική που ασκεί η κυβέρνηση είναι μέσα στο κλίμα και την πραγματικότητα" και αναρωτήθηκε: "Άρα, το 2014, όταν υποσχόταν ότι σχίζει μνημόνια, ήταν στον κόσμο του;". Χαρακτήρισε δε την παραπάνω τοποθέτηση, ως "ομολογία ειλικρίνειας". Και αναρωτήθηκε εάν έχει κανείς διαβάσει από την πλειοψηφία αυτό το νομοσχέδιο.

Αναφερόμενος στα εργασιακά-απεργιακά, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων υποστήριξε, ότι ο ίδιος παλαιότερα, πίστευε ότι οι απεργίες και η ασυδοσία των συνδικάτων έκαναν ζημιά στις επιχειρήσεις, ενώ τώρα πιστεύει ότι πρέπει να στηριχτούν οι εργαζόμενοι και τα συνδικάτα, καθώς οι περισσότεροι είναι ή άνεργοι ή ημιαπασχολούμενοι και χαρακτήρισε το πολυνομοσχέδιο "έγκλημα κατά της εργατικής τάξης".

Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, στην ομιλία του σχολίασε και την ταύτιση, όπως είπε, που έκανε "ο κ. Κοτζιάς και η κυβέρνηση, της Εκκλησίας με τη Χρυσή Αυγή, για τις δηλώσεις σχετικά με την χρήση του ονόματος “Μακεδονία”" και υπεραμύνθηκε του δικαιώματος της Εκκλησίας να έχει άποψη σε πολιτικά θέματα, καίτοι αναγνώρισε ότι "υπάρχουν ιεράρχες προσκείμενοι στην ακροδεξιά".

Για τα το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, ο κ. Λεβέντης άσκησε σκληρή κριτική και στην κυβέρνηση και στην αξιωματική αντιπολίτευση, για την εθνική γραμμή του Βουκουρεστίου, υποστηρίζοντας ότι "το 1992 υπήρξε αδιαπραγμάτευτος πατριωτισμός".

Τέλος, ο κ. Λεβέντης υποστήριξε, ότι " εάν γίνει πρωθυπουργός ο κ. Μητσοτάκης, θα τα υπογράψει και αυτός όλα και επειδή έχει υποσχεθεί επενδύσεις που δεν θα μπορεί να τις φέρει, θα πέσει σε 7 μήνες".

Με αντιπαράθεση για τις διατάξεις που προβλέπουν την υποχρεωτική υπαγωγή στον θεσμό της διαμεσολάβησης άρχισε η συζήτηση του πολυνομοσχεδίου. Το θέμα ανέδειξε ο αρμόδιος τομεάρχης της ΝΔ, Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο οποίος τάχθηκε κατά του υποχρεωτικού χαρακτήρα του θεσμού. Μάλιστα, ο κ. Παναγιωτόπουλος προειδοποίησε ότι με τον υποχρεωτικό χαρακτήρα η διαμεσολάβηση θα πάψει να λειτουργεί αποσυμφορητικά καθώς θα μαζεύονται πολλές υποθέσεις και θα υπάρχουν καθυστερήσεις. Σε αντίστοιχο τόνο η βουλευτής της ΝΔ, Ντόρα Μπακογιάννη κατήγγειλε ότι η διαμεσολάβηση συνεπάγεται κόστος τουλάχιστον 500 έως 1.000 ευρώ για τις επιχειρήσεις. «Νομίζετε ότι υπάρχουν πολλοί που έχουν αυτά τα χρήματα σήμερα;» διερωτήθηκε χαρακτηριστικά απευθυνόμενη στην κυβέρνηση. 

Στην αντίπερα όχθη η Θεοδώρα Τζάκρη του ΣΥΡΙΖΑ αντέτεινε ότι μέχρι σήμερα ο θεσμός της διαμεσολάβησης λειτουργούσε υποτυπωδώς αφού είχαν κατατεθεί μόλις 1000 πρακτικά στα έξι πρώτα χρόνια λειτουργίας της. Προέβλεψε, μάλιστα, ότι με τον υποχρεωτικό χαρακτήρα η διαμεσολάβηση θα επιτύχει και θα αποσυμφορήσει τα πινάκια των δικαστηρίων περιορίζοντας τον αριθμό των υπό εκδίκαση υποθέσεων. Ξεκαθάρισε, επίσης, ότι η διαμεσολάβηση είναι συνταγματική και υπενθύμισε ότι κατόπιν διαβούλευσης μειώθηκε από 11 σε 9 ο αριθμός των  υποθέσεων που υπάγονται υποχρεωτικά σε αυτή. Επίσης υπενθύμισε ότι εξαιρούνται από αυτήν οι πιο αδύναμοι οικονομικά πολίτες. «Μας δίνεται μια ιστορική ευκαιρία να αποκτήσουμε θεσμό φιλικής διευθέτησης ας μην αφήσουμε τις συντεχνιακές φωνές» να τη σταματήσουν, είπε χαρακτηριστικά.

Δίνετε εξετάσεις στο σύστημα, ότι μπορείτε εσείς να περνάτε καλύτερα τις απαιτήσεις του κεφαλαίου και την αντιλαϊκή πολιτική και δίνετε εξετάσεις χτυπώντας το ΚΚΕ, που αποκαλύπτει την ταξική ουσία της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ» ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, μιλώντας για το πολυνομοσχέδιο.

Ο Θανάσης Παφίλης κατήγγειλε, ότι και αυτό το νομοσχέδιο είναι συνέχεια της αντιλαϊκής πολιτικής, μέρος της ενιαίας στρατηγικής της πολιτικής των μνημονίων, την ίδια ώρα που η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι βγαίνουμε από τα μνημόνια και μπαίνουμε σε κανονικότητα, αν και θα διατηρηθούν όλοι οι μνημονιακοί νόμοι και η ίδια βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική.

«Επιτίθεστε στο ΚΚΕ γιατί αποκαλύπτει την αντιλαϊκή πολιτική και στρατηγική σας» είπε ο Θανάσης Παφίλης, που κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι κάνει ψευδεπίγραφο διαχωρισμό ανάμεσα σε μεσαία και φτωχά στρώματα, χωρίς μάλιστα να θίγει καν τα συμφέροντα βιομηχάνων, τραπεζιτών και εφοπλιστών, στους οποίους δίνει περισσότερα και αφήνει στο απυρόβλητο το μεγάλο κεφάλαιο.

«Υποχωρείτε σε όλες τις απαιτήσεις του κεφαλαίου για την καπιταλιστική ανάπτυξη και την αύξηση των κερδών τους» είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, ο οποίος κατήγγειλε ότι το ξήλωμα του δικαιώματος της απεργίας που έχει αρχίσει εδώ και καιρό, σήμερα έχει σφραγίδα ΣΥΡΙΖΑ.


Πηγή: news247.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!