Mission Impossible; Ο Τραμπ πάει στο Νταβός για να αλλάξει τη γνώμη του κόσμου για την πολιτική του

Μ’ ένα σαφές μήνυμα έφθασαν μέλη της κυβέρνησης Τραμπ στο Νταβός: «Πρώτα η Αμερική» δεν σημαίνει μόνη της η Αμερική.

Συνοδευόμενος από δέκα (!) υπουργούς και κορυφαίους συμβούλους του, ορισμένοι εκ των οποίων έφθασαν ήδη στο ελβετικό θέρετρο,  ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος καταφθάνει αύριο Πέμπτη στο Νταβός αποφασισμένος να ανατρέψει την κρατούσα ανά την υφήλιο άποψη ότι η κυβέρνησή του είναι ορκισμένη εχθρός της παγκοσμιοποίησης και του ελεύθερου εμπορίου.

Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνιούτσιν

«Η ατζέντα μας είναι Πρώτα η Αμερική, αλλά αυτό σημαίνει συνεργασία με τον υπόλοιπο κόσμο», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Στιβ Μνούτσιν από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Ναβός. Κι ο επικεφαλής του Εθνικού Συμβουλίου Οικονομίας, Γκάρι Κον, συμπλήρωσε: «Πρώτα η Αμερική δεν σημαίνει μόνη της η Αμερική».

Οι άνθρωποι του Αμερικανού προέδρου «πήγαν στο Νταβός για το γύρο του θριάμβου» -όπως σχολιάζουν αμερικανικά ΜΜΕ- μετά τη φορολογική μεταρρύθμιση που πέρασε στις ΗΠΑ και θεωρούν ότι η παρουσία του Ντόναλντ Τραμπ στο Φόρουμ είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να δείξει στον κόσμο πόσο καλά τα πάει η αμερικανική οικονομία επί των ημερών του και για να προσελκύσει -φυσικά- ξένες επενδύσεις. Κι ως επιχείρημα επιστρατεύουν το ράλι στο χρηματιστήριο και τους ρυθμούς ανάπτυξης άνω του 3% το τελευταίο εξάμηνο.

«Δεσμευόμαστε να πετύχουμε ανάπτυξη 3% ή και περισσότερο έναντι του ΑΕΠ. Η ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας είναι προφανώς θετική εξέλιξη για τον υπόλοιπό κόσμο. Δεν υπάρχει αμφιβολία... η ψήφος των αγορών είναι πολύ θετική», καυχήθηκε ο πρώην τραπεζίτης και νυν υπ. Οικονομικών, Μνιούτσιν.

Φυσικά το εγχείρημα να αλλάξει ο κόσμος άποψη για τον Τραμπ δεν θα είναι διόλου εύκολο.

Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στη Ζυρίχη κι άλλες ελβετικές μεγαλουπόλεις κατά του Αμερικανού προέδρου και είναι αποφασισμένοι να φθάσουν μέχρι το Νταβός, που θυμίζει φρούριο αυτές τις μέρες.

Αλλά και ηγέτες μεγάλων χωρών πέταξαν από το βήμα του Φόρουμ «καρφιά» κατά του Τραμπ.

Ο πρωθυπουργός της Ινδίας, Ναρέντρα Μόντι

«Οι δυνάμεις του προστατευτισμού σηκώνουν κεφάλι κατά της παγκοσμιοποίησης. Θέλουν όχι μόνο να σωθούν απ’ την παγκοσμιοποίηση αλλά να ανατρέψουν τη φυσική ροή της», είπε ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι, χωρίς, πάντως να κατονομάσει ευθέως τον Ρεπουμπλικανό πρόεδρο των ΗΠΑ.

Ο Καναδός πρωθυπουργός, Τζάστιν Τριντό, προχώρησε παραπέρα ανακοινώνοντας χθες Τρίτη ότι η χώρα του έκλεισε μεγάλη εμπορική συμφωνία με δέκα χώρες της ανατολικής Ασίας και του Ειρηνικού -μια αναθεωρημένη εκδοχή της συμφωνίας από την οποία αποχώρησε πέρυσι ο Τραμπ.

Ο πρωθυπουργός του Καναδά, Τζάστιν Τριντό

Και πρόσθεσε ότι εργάζεται σκληρά ώστε ο «νότιος γείτονας του Καναδά» να αντιληφθεί τα οφέλη του ελεύθερου εμπορίου.

Ο Αμερικανός υπουργός Εμπορίου Ουίλμπουρ Ρος, ωστόσο, χαρακτήρισε επικοινωνιακά τεχνάσματα τα επικριτικά σχόλια υποστηρίζοντας ότι πολλές χώρες χρησιμοποιούν μεν «μια ρητορική» υπέρ του ελεύθερου εμπορίου, φροντίζοντας ωστόσο παράλληλα για τα δικά τους συμφέροντα.

«Διεξάγονται εδώ και καιρό εμπορικοί πόλεμοι. Η διαφορά τώρα είναι ότι τα αμερικανικά στρατεύματα βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του μετώπου», δήλωσε.

Η ανακοίνωση της απόφασης του Τραμπ-του πρώτου προέδρου των ΗΠΑ μετά τον Μπιλ Κλίντον το 2000- να παραστεί φέτος στο Νταβός προκάλεσε έκπληξη, αφού το Φόρουμ θεωρείται ως συνάθροιση της παγκόσμιας ελίτ, που υποστηρίζει την παγκοσμιοποίηση, τη μετανάστευση, τη συνεργασία και το ελεύθερο εμπόριο. Και το σύνθημα του Τραμπ «Πρώτα η Αμερική» δεν συνάδει μ’ αυτό το πνεύμα.

Ωστόσο ο Μνιούτσιν υποστήριξε ότι μέχρι στιγμής επιφυλάχθηκε θερμή υποδοχή στην αμερικανική αντιπροσωπεία στην Ελβετία. Κι επεσήμανε ότι θα κάνουν ό,τι περνά απ’ το χέρι τους για να κατανοήσει καλύτερα ο κόσμος την ατζέντα του Τραμπ.

 


Πηγή: www.iefimerida.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!