Ο Στίβεν Μπάνον «πάτησε το κουμπί» του Russia-gate

Το παιχνίδι με τα κουμπιά θα ήταν κανονικά το κύριο θέμα στις ΗΠΑ. Δύο ημίτρελοι με μεγάλη εξουσία, ο Κιμ Γιουνγκ Ουν και ο Ντόναλντ Τραμπ, έχουν βγάλει έξω τα κουμπιά των πυρηνικών οπλοστασίων τους και τα μετράνε για να δουν ποιος το έχει πιο μεγάλο και πιο γρήγορο - χθες ο Aμερικανός πρόεδρος ισχυρίστηκε μέσω τουίτερ ότι κερδίζει στα σημεία.

Ομως, όχι. Αρκεί μια νέα αποκάλυψη ή κάποιο αρνητικό σχόλιο γύρω από το περίφημο Russia-gate για να επισκιάσει τα πάντα.

Πόσο μάλλον, όταν αυτά προέρχονται από τον πρώην σύμβουλο στρατηγικού σχεδιασμού του Τραμπ, τον ακροδεξιό συνωμοσιολόγο Στίβεν Μπάνον. Οι δηλώσεις του συμπεριλαμβάνονται σε ένα καινούργιο βιβλίο για τα ενδότερα του Λευκού Οίκου που θα κυκλοφορήσει στις 9 του μήνα και ήδη προκαλεί εκρήξεις αρκετών μεγατόνων χωρίς πάτημα κουμπιών.

Στο βιβλίο του Μάικλ Γουλφ «Fire and Fury: Inside the Trump White House» (Φωτιά και οργή: Στο εσωτερικό του Λευκού Οίκου του Τραμπ), αποσπάσματα του οποίου δημοσίευσε χθες η βρετανική Guardian, ο Μπάνον ισχυρίζεται ότι ο Ντόναλντ Τραμπ τζούνιορ διέπραξε «προδοσία» όταν συναντήθηκε με Ρωσίδα δικηγόρο που θα του παρέδιδε επιβαρυντικές πληροφορίες για τη Χίλαρι Κλίντον κατά την προεκλογική περίοδο.

«Τα τρία σημαντικότερα πρόσωπα της εκστρατείας σκέφτηκαν ότι θα ήταν καλή ιδέα να συναντηθούν με μια ξένη κυβέρνηση στον ουρανοξύστη Τραμπ, στην αίθουσα συσκέψεων του 25ου ορόφου, χωρίς την παρουσία δικηγόρων. Δεν είχαν δικηγόρους», λέει ο Μπάνον στον Μάικλ Γουλφ. «Ακόμα κι αν πιστεύετε ότι δεν ήταν προδοσία, ότι δεν ήταν κάτι το αντιπατριωτικό ή σκ@@@ και εγώ πιστεύω ότι ήταν όλα αυτά, θα έπρεπε να καλέσετε το FBI αμέσως».

Και δεν σταμάτησε εκεί. Ο Μπάνον σέρνει επίσης τα εξ αμάξης στο ζεύγος «Τζαβάνκα», δηλαδή την Ιβάνκα, την κόρη του Ντόναλντ Τραμπ, και τον σύζυγό της Τζάρεντ Κούσνερ.

Φέρεται επίσης να είπε στον Γουλφ ότι η έρευνα του ειδικού εισαγγελέα Ρόμπερτ Μιούλερ σχετικά με τις υποτιθέμενες διασυνδέσεις της καμπάνιας του Τραμπ με τη Ρωσία επικεντρώνεται στο ξέπλυμα χρήματος, σχολιάζοντας ότι «ο Λευκός Οίκος κάθεται στην παραλία προσπαθώντας να σταματήσει έναν τυφώνα κατηγορίας 5».

Ανέφερε επίσης ότι «ο δρόμος προς τον γ@@@ Τραμπ περνά απευθείας από τον Πολ Μάναφορτ (τον πρώην επικεφαλής της προεκλογικής του εκστρατείας), τον Ντόναλντ τζούνιορ και τον Τζάρεντ Κούσνερ. Είναι τόσο απλό όσο μια τρίχα στο πρόσωπό σου».

«Προέβλεψε» μάλιστα ότι ο γαμπρός και ο γιος του Τραμπ θα αναγκαστούν να συνεργαστούν αν ο Μιούλερ προσκομίσει αποδείξεις για ύποπτες οικονομικές δοσοληψίες.

Οταν όλα αυτά τα λέει ένα από τα πρόσωπα που διαδραμάτισαν ρόλο-κλειδί στην προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ και στη συνέχεια ήταν ανάμεσα στους κορυφαίους συμβούλους του προέδρου μέχρι τον περασμένο Αύγουστο που αποπέμφθηκε, αποκτούν αυτομάτως άλλη βαρύτητα.

Γι’ αυτό και ο Ντόναλντ Τραμπ αντέδρασε με το γνωστό πληθωρικό ταμπεραμέντο του λέγοντας: «Ο Στίβεν Μπάνον δεν έχει καμία σχέση μαζί μου ή με την προεδρική μου θητεία. Οταν απολύθηκε, δεν έχασε μόνο τη δουλειά του, αλλά και τα λογικά του».

Βέβαια, η όψιμη γνώμη του προέδρου για το πάλαι ποτέ δεξί του χέρι δεν αλλάζει την εξέλιξη της έρευνας του εισαγγελέα Μιούλερ, ο οποίος έχει ήδη ασκήσει δίωξη στον Πολ Μάναφορτ και πρόσφατα κλήτευσε για κατάθεση τον πρώην σύμβουλο εθνικής ασφάλειας Μάικλ Φλιν, τον πρώτο άνθρωπο του στενού προεδρικού περιβάλλοντος που υποχρεώθηκε σε παραίτηση στο πλαίσιο των αποκαλύψεων για το Russia-gate.

Αν και επί της ουσίας οι δηλώσεις του Στίβεν Μπάνον στο βιβλίο αποτελούν προσωπικές εκτιμήσεις, χωρίς να προσθέτουν κάποιο πραγματικά καινούργιο στοιχείο στην έρευνα. Είναι βέβαια ένα καλό πολιτικό όπλο κατά του Ντόναλντ Τραμπ στη φαρέτρα όσων θα ήθελαν να τον δουν κάποια στιγμή να παραπέμπεται σε διαδικασία καθαίρεσης από το αξίωμά του.

Εντυπωσιακό είναι μάλιστα πώς ο Μπάνον, ο πρώην πρόεδρος του ακροδεξιού ιστότοπου Breitbart News, από μισητή φιγούρα και «άρχοντας του σκότους» για τους Δημοκρατικούς, τους μετριοπαθείς Ρεπουμπλικανούς και τα mainstream ΜΜΕ, από χθες μοιάζει να έχει λίγο διαφορετική αντιμετώπιση.

«Ο Μπάνον έχει 100% δίκιο», δήλωνε σε ανάλυσή του στο CNN ο Κρις Τσιλίτσα, από τους κορυφαίους πολιτικούς ρεπόρτερ του δικτύου.

«Πείτε ό,τι θέλετε για τον Στίβεν Μπάνον -και μπορείτε να πείτε πολλά- αλλά το έχει πιάσει το νόημα. Εχει μάλιστα καταλάβει -φαινομενικά καλύτερα από οποιονδήποτε εντός του Λευκού Οίκου- τι τους περιμένει καθ’ οδόν».


Πηγή: www.efsyn.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!