Ευρωπαϊκές διαστάσεις παίρνει η ασάφεια της ΝΔ UPD

Αφορμή για σύγκρουση «ευρωπαϊκού επιπέδου» έγινε η ασαφής στρατηγική που ακολουθεί η ΝΔ αναφορικά με το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ. Ο επικεφαλής του ΕΛΚ «αδειάζει» τον Κυριάκο Μητσοτάκη με τον Μάνφρεντ Βέμπερ να τον στηρίζει σε γλώσσα... ελληνική. «Ανεύθυνη η στάση του» σχολιάζουν οι Ευρωπαίοι Σοσιαλδημοκράτες.

Σε διαφορετική γραμμή από τη Νέα Δημοκρατία, ο ηγέτης του κεντροδεξιού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (σ.σ. η Ν.Δ. είναι μέλος του ΕΛΚ) χαιρέτισε το «παράθυρο ευκαιρίας» για την επίλυση του θέματος της ονομασίας μεταξύ της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ.

«Ελπίζω ότι μια αμοιβαία αποδεκτή λύση θα βρεθεί και καλωσορίζουμε αυτό το παράθυρο ευκαιρίας που μπορεί να οδηγήσει σε συγκεκριμένα αποτελέσματα», δήλωσε αποκλειστικά στο Euractiv ο Ζοζέφ Ντολ.

Την παραπάνω δήλωση σχολίασαν κυβερνητικές πηγές λέγοντας ότι ο Κ. Μητσοτάκης δέσμευσε το κόμμα του σε μια ανεύθυνη «μη στάση» για να «χαϊδέψει» την ακροδεξιά εθνικιστική πτέρυγα του κόμματός του.

«Δεν έχουν περάσει ούτε 24 ώρες και η στρατηγική αυτή μπάζει ήδη νερά (...) Περιμένουμε με ενδιαφέρον αν η αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας θα είναι ένα ακόμα βήμα προς την αυτογελοιοποίηση», προσθέτουν οι ίδιες πηγές. 

Τη διάσταση απόψεων σχολίασε και ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης: 

Μετά τον Πρόεδρο της Κύπρου Ν. Αναστασιάδη κ ο επικεφαλής του ΕΛΚ απορρίπτει τον εθνολαικισμό κ τον καιροσκοπισμό του @kmitsotakis To Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα αδειάζει τη ΝΔ για το Μακεδονικό https://t.co/krDwvgoTKv

— Dim. Papadimoulis (@papadimoulis) 25 Ιανουαρίου 2018

Ανακοίνωση εξέδωσε και η Κουμουνδούρου, τονίζοντας ότι η δήλωση Ντολ «αποτελεί κόλαφο για τη Νέα Δημοκρατία, η οποία είναι μέλος του ΕΛΚ, αλλά και για τον ίδιο τον πρόεδρό της, Κυριάκο Μητσοτάκη».

«Η δήλωση αυτή αδειάζει πανηγυρικά την τυχοδιωκτική τακτική του Κυρ. Μητσοτάκη, ο οποίος υιοθέτησε τη ρητορική της λαϊκιστικής άκρας δεξιάς, με μοναδικό σκοπό την επιδίωξη μικροκομματικού οφέλους. Η εξέλιξη αυτή οδηγεί τον Κυρ. Μητσοτάκη στην απομόνωση στην Ευρώπη. Ο τυχοδιωκτισμός και η μικροπολιτική, άλλωστε, δεν υπήρξαν ποτέ καλοί σύμβουλοι», καταλήγει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Τον Κυριάκο Μητσοτάκη έσπευσε να... υπερασπιστεί ο πρόεδρος της ΚΟ του ΕΛΚ στο Ευρωκοινοβούλιο. Ο, γνωστός για τις ακραίες θέσεις του, Μάνφρεντ Βέμπερ με δύο αναρτήσεις του στο Twitter και μάλιστα στα ελληνικά εξέφρασε τη στήριξή του στον πρόεδρο της ΝΔ.

Έφθασε, μάλιστα, στο σημείο να... καλέσει τον Αλέξη Τσίπρα να ξεκαθαρίσει τη θέση του στο θέμα του ονόματος της ΠΓΔΜ, αλλά και να βάλει τάξη στον κυβερνητικό του συνασπισμό.

«Ο εταίρος του στην κυβέρνηση, κ. Καμμένος έχει ήδη απορρίψει όλες τις πιθανές λύσεις» τονίζει ο Μάνφρεντ Βέμπερ σε μία ακόμη πρωτοφανή παρέμβαση στα εσωτερικά της Ελλάδας.

Έχουμε πλήρη εμπιστοσύνη στη ΝΔ το φιλοευρωπαϊκό κόμμα της Ελλάδος και στον @kmitsotakis. @neademokratia 1/2

— Manfred Weber (@ManfredWeber) 25 Ιανουαρίου 2018

Ο πρωθυπουργός @atsipras πρέπει να ξεκαθαρίσει τη θέση του στο θέμα του ονόματος της πΓΔΜ και να βάλει τάξη στον κυβερνητικό του συνασπισμό. Ο εταίρος του στην κυβέρνηση, κ. Καμμένος έχει ήδη απορρίψει όλες τις πιθανές λύσεις. 2/2

— Manfred Weber (@ManfredWeber) 25 Ιανουαρίου 2018

Την ενέργεια αυτή σχολίασε η Κουμουνδούρου σημειώνοντας με νόημα ότι «ο κ Μητσοτάκης κατάφερε να εξάγει την εσωτερική κρίση της ΝΔ για το ονοματολογικό, μέχρι και στο ΕΛΚ. Συγχαρητήρια».

Από την πλευρά της η κοινοβουλευτική ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κάνει λόγο για «πραγματική ευκαιρία επίλυσης του ζητήματος», ενώ κατακεραυνώνει τόσο τον Μάνφρεντ Βέμπερ, ο οποίος είναι και ο άμεσος πολιτικός αντίπαλος, όσο και τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Υπάρχει επιτέλους μια πραγματική ευκαιρία να επιλυθεί το διχαστικό ζήτημα της ονομασίας της πΓΔΜ. Θα ήταν τρομερό να χαθεί αυτό το ραντεβού με την ιστορία. Είναι ανεύθυνο ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Μάνφρεντ Βέμπερ εργάζονται για τη διαίρεση στην Ευρώπη, αντί για την πρόοδο και τη συμφιλίωση» αναφέρει το tweet των Ευρωπαίων Σοσιαλδημοκρατών.

Σε δεύτερη ανάρτηση οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές και Δημοκρατικοί «καλούν την ηγεσία της Ελλάδας και της πΓΔΜ να συνεχίσουν τις προσπάθειές τους για να βρουν μια θετική και βιώσιμη λύση για τα Δυτικά Βαλκάνια και ολόκληρη την Ευρώπη».

There is finally a real opportunity to solve a divisive issue on the name of #FYROM. It would be terrible to miss this date with history. It is irresponsible that @kmitsotakis and @ManfredWeber work for division in Europe, instead of progress and reconciliation

— S&D Group (@TheProgressives) 25 Ιανουαρίου 2018

European Socialists and Democrats call on both #Greece and #FYROM's leadership to continue their efforts to find a positive and lasting solution for the #WesternBalkans and the whole of Europe - @giannipittella

— S&D Group (@TheProgressives) 25 Ιανουαρίου 2018

Ποια είναι η θέση σας κ. Βέμπερ;

Αργά το βράδυ ήρθε και η απάντηση της Σκα Κέλερ των Πρασίνων η οποία ζήτησε από τον Μάνφρεντ Βέμπερ να τοποθετηθεί για το ζήτημα της ονομασίας.

Το Tweet της Γερμανίδας πολιτικού ήταν και αυτό στα ελληνικά.

Κύριε Weber, ποια είναι η θέση σας, είστε υπέρ ή κατά της λύσης;
Δεν νομίζετε ότι πρέπει όλοι μαζί να συμμετάσχουμε σ’αυτή την ιστορική στιγμή ώστε να βοηθήσουμε να βγούμε από ένα μακροχρόνo αδιέξοδο; @EPP https://t.co/jQHN4knCEs

— Ska Keller (@SkaKeller) 25 Ιανουαρίου 2018

Κοινή συνεδρίαση θα πραγματοποιήσουν τη Δευτέρα η κοινοβουλευτική ομάδα και η εκτελεστική επιτροπή των Ανεξάρτητων Ελλήνων. Την απόφαση πήρε ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος.


Πηγή: www.efsyn.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!