Πρωτοβουλίες της Ελλάδας για λύση του «Μακεδονικού» UPD

Σχέδιο συμφώνου στη βάση μιας θετικής ατζέντας ανάπτυξης των σχέσεων με την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας θα παρουσιάσει εντός του Φεβρουαρίου η Ελλάδα. Θα περιλαμβάνει όλα τα ζητήματα του ονόματος, το θέμα του αλυτρωτισμού και του Συντάγματος, αποκάλυψε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς. 

Το σχέδιο θα περιλαμβάνει επτά εδάφια για όλο το φάσμα χρήσης σε σχέση με την ονομασία, ειδικό κεφάλαιο για τον αλυτρωτισμό και το Σύνταγμα, αλλά και θέματα που άπτονται με τη διεθνή και περιφερειακή θέση της ΦΥΡΟΜ, όπως η ένταξή της σε διεθνείς οργανισμούς.

«Οποιαδήποτε συμφωνία με την ΠΓΔΜ θα πρέπει να συνοδεύεται από συνταγματικές αλλαγές στη γείτονα», υπογράμμισε ο κ. Κοτζιάς στην τηλεοπτική συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ1.

Ο υπουργός Εξωτερικών υποστήριξε ότι «ο κ. Νίμιτς έχει κάποιες προτάσεις με τις οποίες δεν είναι απαραίτητο να συμφωνήσουμε» και πρόσθεσε ότι, «δεν νομίζει ότι συμφέρει τη χώρα να εμφανίζει όλες τις λεπτομέρειες των διαπραγματεύσεων».

«Έχει μεγάλη σημασία η λέξη που θα συμφωνηθεί για σύνθετη ονομασία να μην είναι στα Αγγλικά, αλλά στη γλώσσα της χώρας, αμετάφραστη» υπογράμμισε σε άλλο σημείο της συνέντευξης που παραχώρησε στη δημόσια τηλεόραση ο κ. Κοτζιάς. 

«Θέλουμε τη λύση του ζητήματος της ονομασίας για εθνικούς, γεωστρατηγικούς, πολιτικούς, οικονομικούς λόγους, καθώς και για να διασφαλίσουμε σχέσεις καλής γειτονίας με τη γείτονα» πρόσθεσε ο υπουργός. 


Πηγή: www.efsyn.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!