WSJ: Η Ελλάδα πρέπει να κάνει πολλά ακόμη για την έξοδο από τα μνημόνια

«Για την Ελλάδα, υπάρχει τελικά φως στην άκρη του τούνελ», γράφει η Wall Street Journal. Επισημαίνει όμως ότι η χώρα μας έχει να κάνει πολλά ακόμη.

Με την Αθήνα και τους Ευρωπαίους πρόθυμους να αφήσουν πίσω τους το ελληνικό δράμα, μία έξοδος από τα μνημόνια τον Αύγουστο φαίνεται πιθανή.  Ομως, οι επόμενοι μήνες θα καθορίσουν αν η Αθήνα θα επιτύχει την τόσο επιθυμητή «καθαρή» έξοδο, ή αν το όποιο μετα-μνημονιακό πρόγραμμα θα έχει πολιτικά ευαίσθητους όρους, για να αποφευχθεί η επανάληψη της κρίσης χρέους της τελευταίας δεκαετίας, αναφέρει το αμερικανικό δημοσίευμα.

Η γρήγορη έγκριση του πολυνομοσχεδίου ανοίγει τον δρόμο για συζητήσεις για τις τελικές μεταρρυθμίσεις που πρέπει να θεσπίσει η Αθήνα για να προετοιμάσει την οικονομία της να αντέξει χωρίς το «σωσίβιο» των δανειστών. Οι συζητήσεις για το μετά τα μνημόνια μέλλον της Ελλάδας είναι πιθανόν να ξεκινήσουν τον Απρίλιο, κατά τη διάρκεια των εαρινών συναντήσεων του ΔΝΤ, αλλά η τελική απόφαση δεν αναμένεται πριν από τον Ιούνιο.

«Η κυβέρνηση Τσίπρα θέλει να τονώσει τη δημοτικότητά της που πέφτει, με μία δίχως όρους έξοδο από τα μνημόνια. Η Αθήνα, γνωρίζοντας την ανάκαμψη που είχαν άλλες πρώην προβληματικές χώρες όπως η Πορτογαλία και η Ιρλανδία, ελπίζει σε μία μεταμνημονιακή ώθηση. Οι «σφιχτοί» προϋπολογισμοί που απαιτούν οι δανειστές- και μία μη ανταγωνιστική οικονομία- δεν έχουν επιτρέψει στην Ελλάδα να επωφεληθεί πλήρως από την ευρεία ανοδική πορεία, παρότι η οικονομία της τα πάει καλύτερα από ό,τι τα προηγούμενα χρόνια», συνεχίζει η WSJ.

«Η όποια τελική απόφαση για την έξοδο από τα μνημόνια όμως θα απαιτήσει οι ελληνικές αρχές να περάσουν από «ευαίσθητα» μονοπάτια. Πρώτα από όλα, η κυβέρνηση Τσίπρα πρέπει να προωθήσει μια βαριά ατζέντα ιδιωτικοποιήσεων, κάτι που υπήρξε απρόθυμη να το κάνει. Οι ελληνικές τράπεζες, που τις βαραίνουν «κόκκινα» δάνεια περίπου 100 δισ. ευρώ, θα υποβληθούν σε stress test. Επίσης, η Ελλάδα πρέπει να κάνει περισσότερα για να... ανοίξει την όρεξη των διεθνών επενδυτών για τα ομόλογά της. Οι συνθήκες φαίνονται ευοίωνες. Το περασμένο καλοκαίρι, στην πρώτη έκδοση ομολόγου έπειτα από τρία χρόνια, υπήρξε ισχυρή ζήτηση και τις τελευταίες εβδομάδες οι αποδόσεις του δεκαετούς ομολόγου έπεσαν στο χαμηλότερο επίπεδο της δεκαετίας».

Με το «μαξιλάρι» από τις δόσεις του προγράμματος που απομένουν και «φρέσκο» ρευστό που η Αθήνα σχεδιάζει να αντλήσει από τις διεθνείς αγορές πριν από τον Αύγουστο, η Ελλάδα θα μπορέσει να καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χωρίς βοήθεια από τους πιστωτές, αναφέρει η αμερικανική εφημερίδα, που θυμίζει όμως ότι ο Γιάννης Στουρνάρας έχει δηλώσει πως η χώρα μας θα χρειαστεί προληπτική πιστωτική γραμμή από τους Ευρωπαίους μετά τον Αύγουστο, για να διατηρήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών.

«Οι φόβοι ότι η Ελλάδα μπορεί να επιστρέψει στις σπατάλες του παρελθόντος σημαίνουν ότι οι Ευρωπαίοι και διεθνείς δανειστές μπορεί να επιμείνουν να συμφωνήσει η Αθήνα στη διατήρηση ενός πολύ αυστηρού ελέγχου του προϋπολογισμού της για μερικά χρόνια και να διατηρήσει τη γραμμή των μεταρρυθμίσεων».

«Το σημείο-κλειδί είναι να αποτραπεί η υπαναχώρηση της Αθήνας μόλις τελειώσει το πρόγραμμα, ιδιαίτερα στα ''μέτωπα'' των δημοσιονομικών, των εργασιακών και της δημόσιας διοίκησης», τόνισε ο Βολφγάνγκο Πίκολι της Teneo Intelligence.

«Τέτοιοι όροι μπορεί να συνδεθούν με την όποια ελάφρυνση χρέους. Η Αθήνα έχει πιέσει σκληρά για αναδιάρθρωση, αλλά πέρα από κάποια περιορισμένα μέτρα οι Ευρωπαίοι έχουν αρνηθεί να το εξετάσουν μέχρι να πλησιάζει το τέλος του προγράμματος. Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν επισημάνει ότι, όπως έχει συμβεί και σε άλλες χώρες που διασώθηκαν όπως η Κύπρος, η Ιρλανδία και η Ισπανία, η Ελλάδα θα παραμείνει υπό την εποπτεία των δανειστών μέχρι να έχει αποπληρωθεί το 75% των χρεών της, κάτι που αυτή τη στιγμή αναμένεται να γίνει το 2060. Η ακριβής φύση της εποπτείας θα αποφασιστεί σε συζητήσεις τους επόμενους μήνες», καταλήγει το δημοσίευμα.


Πηγή: www.iefimerida.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!