Σε 5 δόσεις οι πρόσθετες εισφορές για αγρότες και επαγγελματίες

Εντός του Μαρτίου αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία εκκαθάρισης των ασφαλιστικών εισφορών του έτους 2017.

Οπως προκύπτει από σχετική εγκύκλιο που εξέδωσε το αρμόδιο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, αφορά τις ασφαλιστικές εισφορές που πρέπει να πληρώσουν αγρότες αυτοαπασχολούμενοι και ελεύθεροι επαγγελματίες με βάση τα εισοδήματα του 2016.

Πάντως σε περίπτωση που από την εκκαθάριση των ασφαλιστικών εισφορών προκύψει χρεωστικό υπόλοιπο, η διαφορά αυτή επιμερίζεται ισομερώς σε 5 μηνιαίες δόσεις (Απρίλιο έως Αύγουστο του 2018), ανεξαρτήτως του ύψους του ποσού, με την τελευταία δόση πληρωτέα μέχρι 30/9/2018.

Σε περίπτωση που προκύψει πιστωτικό υπόλοιπο, το επιπλέον ποσό θα επιστρέφεται αυτόματα στον ασφαλισμένο εντός διμήνου από την ολοκλήρωση της διαδικασίας εκκαθάρισης.

Το ποσό θα μπορεί να παραμείνει ως πιστωτικό υπόλοιπο στον ΕΦΚΑ μόνο εφόσον ο ασφαλισμένος υποβάλει σχετικό αίτημα.

Ωστόσο δεν είναι η μοναδική εγκύκλιος που εξεδόθη χθες. Οι άλλες δύο αφορούν την αναδρομική, από 1/1/2017, αποσύνδεση της υποχρεωτικής ασφάλισης μηχανικών και δικηγόρων λόγω και μόνο της ιδιότητάς τους (εγγραφή στους οικείους επαγγελματικούς συλλόγους), εφόσον είχαν διακόψει την επαγγελματική τους δραστηριότητα.

Η δεύτερη εγκύκλιος αφορά τον υπολογισμό της ειδικής προσαύξησης για τους ασφαλισμένους του πρώην ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ, οι οποίοι συνταξιοδοτούνται με τον νόμο Κατρούγκαλου (ν. 4387/2016).

Αναλυτικότερα με βάση την εγκύκλιο για την αποσύνδεση της ασφάλισης από την ιδιότητα:

Η εγκύκλιος για την ειδική προσαύξηση για τους ασφαλισμένους του πρώην ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ ορίζει ότι η επιπλέον παροχή θα υπολογίζεται για κάθε έτος καταβολής επιπλέον εισφοράς με ετήσιο συντελεστή αναπλήρωσης 0,075% για κάθε ποσοστιαία μονάδα (1%) επιπλέον εισφοράς.

Η εγκύκλιος δίνει αναλυτικές οδηγίες για τον προσδιορισμό του συντελεστή αναπλήρωσης καθώς και για τον υπολογισμό του συντάξιμου μισθού για τον καθορισμό του δικαιούμενου ποσού της ειδικής προσαύξησης.


Πηγή: www.efsyn.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!