Ν. Αφρική: Το κυβερνών ANC ζητεί επισήμως την παραίτηση του προέδρου Ζούμα

Το Αφρικανικό Εθνικό Κονγκρέσο (ANC), κυβερνών κόμμα της Νότιας Αφρικής, επιβεβαίωσε ότι απαίτησε από τον πρόεδρο της χώρας Τζέικομπ Ζούμα να εγκαταλείψει την εξουσία, χωρίς ωστόσο να του ορίσει προθεσμία για να συμμορφωθεί, διότι δεν έγινε δυνατόν να υπάρξει συμφωνία στο κόμμα.

«Η Εθνική Εκτελεστική Επιτροπή αποφάσισε να ανακαλέσει τον σύντροφο Τζέικομπ Ζούμα», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ANC Έις Μαγκασούλε.

«Δεν του ορίσαμε προθεσμία», διευκρίνισε ο γενικός γραμματέας του κόμματος κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου εξηγώντας ότι συνάντησε σήμερα τον πρόεδρο Ζούμα για να του μεταφέρει την απόφαση του κόμματος.

Ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής θα δώσει την Τετάρτη την απάντησή του, είπε, προσθέτοντας ότι είναι βέβαιος ότι ο Τζέικομπ Ζούμα θα συμμορφωθεί με την απόφαση.

Ο πρόεδρος Ζούμα, η δεύτερη προεδρική θητεία του οποίου τελειώνει το 2019, βρίσκεται στο επίκεντρο σειράς σκανδάλων διαφθοράς που αμαυρώνουν την εικόνα του Αφρικανικού Εθνικού Κονγκρέσου.

«Είμαστε αποφασισμένοι να αποκαταστήσουμε την ακεραιότητα των δημόσιων θεσμών, να δημιουργήσουμε οικονομική σταθερότητα και να επανεκκινήσουμε επειγόντως την οικονομία», είπε ο κ. Μαγκασούλε.

Ο Τζ. Ζούμα δεν είναι υποχρεωμένος από το σύνταγμα να συμμορφωθεί με την απόφαση του κόμματός του. Εάν αρνηθεί, το κόμμα μπορεί να προσφύγει στο κοινοβούλιο και να καταθέσει πρόταση μομφής εναντίον του.

Σε περίπτωση παραίτησης του προέδρου, ο αντιπρόεδρος της Νότιας Αφρικής και πρόεδρος του ANC Σίριλ Ραμαφόζα θα τον διαδεχθεί στην προεδρία.

naftemporiki.gr

 

CareerNet.gr: Βρείτε τώρα τη δουλειά που σας ταιριάζει!


Πηγή: www.naftemporiki.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!