Ρίχνει τους τόνους η Άγκυρα

Αποκλιμάκωση της έντασης παρατηρείται στη θαλάσσια περιοχή των Ιμίων μετά το χθεσινό επεισόδιο. Στα ελληνικά χωρικά ύδατα βρίσκονται διαρκώς δύο σκάφη του Λιμενικού Σώματος που παρακολουθούν διακριτικά τις κινήσεις τουρκικής ακταιωρού που πλέει στα τουρκικά χωρικά ύδατα.

Η αποκλιμάκωση της έντασης αποτυπώνεται και στις δηλώσεις που έκανε νωρίς το πρωί ο Τούρκος πρωθυπουργός σε συνέντευξη Τύπου από το αεροδρόμιο της Άγκυρας, λίγο πριν αναχωρήσει για τη Λευκορωσία.

«Οπωσδήποτε υπάρχουν προβλήματα, όμως υπάρχει ο κίνδυνος σύγκρουσης και αυτός ο κίνδυνος μπορεί να προέλθει και από τις δύο πλευρές», είπε ο Μπιναλί Γιλντιρίμ και στη συνέχεια αναφέρθηκε στο χθεσινοβραδινό τηλεφώνημά του με τον Αλέξη Τσίπρα.

«Συμφωνήσαμε με τον Έλληνα πρωθυπουργό ότι πρέπει να διατηρήσουμε τους διαύλους επικοινωνίας», ανέφερε και πρόσθεσε ότι συμφώνησαν επίσης ότι «τα προβλήματα πρέπει να επιλύονται και να επιλύονται μέσω διαπραγματεύσεων».

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της γειτονικής χώρας, τις τελευταίες μέρες η ένταση που ξεκίνησε στα Ίμια υπήρχε κίνδυνος να κλιμακωθεί, στη συνέχεια όμως η ηρεμία αποκαταστάθηκε εξαιτίας του ανοιχτού διπλωματικού διαλόγου.

«Είχαμε ρητά εκφράσει στον Αλ. Τσίπρα ότι το να αποφύγουμε τις εντάσεις θα είναι καλύτερο όσον αφορά τις διμερείς σχέσεις (...) Το Αιγαίο θα πρέπει να είναι μια θάλασσα φιλίας μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας. Πρόσφατα, έγιναν παραβιάσεις και ένταση που ξεκίνησε από τα νησιά Καρντάκ (σ.σ. όπως αποκαλούν οι Τούρκοι τα Ίμια) και εμείς απαντήσαμε», είπε επίσης.

Γνωστοποίησε, επίσης, ότι οι δύο επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων Ελλάδας και Τουρκίας θα συναντηθούν τον Μάιο στις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο της συνόδου του ΝΑΤΟ, για να συζητηθεί το θέμα και να εξετάσουν αμοιβαία μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης για να αποφευχθεί περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή.

«Το να συνομιλούμε είναι πολύ καλύτερο γιατί αν δεν υπάρχουν επαφές, υπάρχει παραπληροφόρηση από λανθασμένους διαύλους, με αποτέλεσμα να προκύπτουν ανεπιθύμητες επιπτώσεις», σημείωσε ο Γιλντιρίμ.

Ωστόσο, όσον αφορά τις έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ, διατήρησε τους υψηλούς τόνους λέγοντας ότι τέτοιες ενέργειες δεν είναι σωστές, «ειδικά χωρίς να έχει λυθεί το Κυπριακό, ιδιαίτερα σε αμφισβητούμενες περιοχές».

Την ίδια ώρα τα τουρκικά ΜΜΕ εστιάζουν στο θέμα του Αφρίν -υποβαθμίζοντας το θέμα των Ιμίων- καθώς αύριο καταφτάνει στην Άγκυρα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών.

Ο Ρεξ Τίλερσον αναμένεται να πιέσει την Τουρκία να συγκρατήσει τη στρατιωτική της επιχείρηση στη βόρεια Συρία και αυτή, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους, «πρόκειται να είναι μια δύσκολη συζήτηση».

«Κοιτάξτε, είναι δύσκολο. Η ρητορική είναι εμπρηστική. Οι Τούρκοι είναι θυμωμένοι και είναι δύσκολη περίοδος να συνεργαστούμε, αλλά πιστεύουμε ότι υπάρχουν ακόμη κάποια πολύ βασικά κοινά συμφέροντα», προσθέτουν οι ίδιες πηγές.


Πηγή: www.efsyn.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!