«Καυτά» και τα επώνυμα στοιχεία

Η επιχειρηματολογία των εμπλεκόμενων πολιτικών στο σκάνδαλο Novartis εξαντλείται τις τελευταίες ημέρες στα περί «σκευωρίας» που στήθηκε από «κουκουλοφόρους μάρτυρες». Δεν έχουν λείψει μάλιστα και εκείνοι που έχουν απειλήσει ευθέως τους προστατευόμενους μάρτυρες, όπως ο Ευάγγελος Βενιζέλος που είχε σημειώσει (ΣΚΑΪ) «τι νομίζουν οι δυστυχείς;

Οτι θα είναι εσαεί προστατευμένοι. Και αυτοί είναι θύματα. Κάποιος τους δημιούργησε την εντύπωση ότι ως ανώνυμοι μάρτυρες δεν θα ελεγχθούν. Προφανώς και θα ελεγθούν». Ο δε Μάριος Σαλμάς δήλωσε (ΣΚΑΪ): «Σας λέω ένα πράγμα: οι μάρτυρες αυτοί που κατέθεσαν εδώ –ας τους άλλαξαν ταυτότητες, ας τους αλλάξαν ονόματα- θα βρεθούν. Η Ελλάδα είναι πολύ μικρή. Και θα τιμωρηθούν».

Εκτός των απειλών εμφανίζονται και άλλου είδους διαδικαστικά επιχειρήματα. Ο μεν Αντώνης Σαμαράς ισχυρίζεται ότι το όνομά του δεν περιλαμβάνεται στα σχετικά έγγραφα του FBI, αλλά μόνο στις καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων, τις οποίες όπως είπαμε αμφισβητεί.

Ο δε Ευάγγελος Βενιζέλος με επιστολή του στον Πρόεδρο της Βουλής προέβαλε και διαδικαστικό ζήτημα ισχυριζόμενος πως λείπουν από τον φάκελο πράξεις των αρμόδιων εισαγγελικών αρχών για τον χαρακτηρισμό των τριών μαρτύρων ως προστατευόμενων.

Τα πολύ σοβαρά στοιχεία όμως δεν προέρχονται μόνο από προστατευόμενους μάρτυρες. Μέσα στη δικογραφία υπάρχει ένας ξεχωριστός φάκελος με συγκεντρωμένα και κωδικοποιημένα στοιχεία, που αφορούν την τιμολόγηση των φαρμάκων και άλλες διαδικασίες («clawback» και «rebate»), τα στοιχεία του οποίου είναι πολύ αποκαλυπτικά, καθώς δείχνουν με τον πιο σαφή τρόπο τη σκανδαλωδώς προνομιακή μεταχείριση που επιφύλαξε η πολιτική ηγεσία στη Novartis.

Ενας μη προστατευόμενος μάρτυρας έχει μάλιστα καταθέσει, σύμφωνα με πληροφορίες, αναλυτικά παραδείγματα για το πώς η Novartis εν μέσω οικονομικής κρίσης κέρδισε τεράστια ποσά λόγω των υπουργικών χειρισμών, καθώς τα σκευάσματά της έμειναν ανέγγιχτα.

Το πιο τρανταχτό είναι αυτό που αφορά το φάρμακο Gilenya, που χορηγείται σε βαριές περιπτώσεις σκλήρυνσης κατά πλάκας και συγκεκριμένα σε ασθενείς που πάσχουν από μια μορφή της ασθένειας κατά την οποία υποφέρουν από κρίσεις (υποτροπές) μεταξύ των περιόδων ύφεσης της νόσου.

Τον Αύγουστο του 2011, επί υπουργίας Ανδρέα Λοβέρδου, το συγκεκριμένο φάρμακο τιμολογήθηκε σε τιμή κοντά στα 1.500 ευρώ. Η διαδικασία που ακολουθήθηκε, σύμφωνα με τα όσα κατέθεσε ο μη προστατευόμενος μάρτυρας, ήταν ταχύτατη σε πρωτοφανή βαθμό.

Το αποτέλεσμα ήταν το συγκεκριμένο φάρμακο, που είναι απαραίτητο για τη ζωή των ασθενών, να κυκλοφορήσει στην αγορά μονοπωλιακά επί ενάμιση χρόνο, καθώς κανένα αντίστοιχο φάρμακο δεν είχε τιμολογηθεί. Το μονοπώλιο της Novartis κράτησε ενάμιση χρόνο, μέχρι δηλαδή να τιμολογηθούν ακόμη δυο φάρμακα.

Το ένα εξ αυτών έλαβε τιμή 883 ευρώ. Το άλλο, 696 ευρώ. Πρόκειται για τιμές προφανώς πολύ χαμηλότερες σε σχέση με την τιμή των 1.500 ευρώ με την οποία «ευεργετήθηκε» η Novartis με υπογραφή του τότε υπουργού. Οι εμπλεκόμενοι λοιπόν «καίγονται» και από μη προστατευόμενους μάρτυρες, κάτι που διαλύει κάθε υπόνοια των εμπλεκόμενων, που προσπαθούν να καλλιεργήσουν κλίμα «σκευωρίας».

Παράλληλα κυκλοφορούν φήμες σχετικά με την ταυτότητα των προστατευόμενων μαρτύρων. Ορισμένοι εκ των εμπλεκομένων έχουν φτάσει μάλιστα στο σημείο να αναφέρουν σε ιδιωτικές συζητήσεις πως οι προστατευόμενοι μάρτυρες εμφορούνται από προσωπικά κίνητρα για να «χτυπήσουν» τους εμπλεκόμενους πολιτικούς.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της «Εφ.Συν.», στο στόχαστρο των ερευνών βρίσκονται δύο ιδιαίτερες γραμματείς δυο κομβικών προσώπων της υπόθεσης. Πρόκειται για τις ιδιαίτερες γραμματείς του πρώην μεγαλοστελέχους της Novartis, Κωνσταντίνου Φρουζή, και του πρώην υπουργού Υγείας και νυν αντιπροέδρου της Ν.Δ., Αδωνη Γεωργιάδη. Οι αρμόδιοι φέρονται να «ξεψαχνίζουν» τις δυο αυτές συνεργάτιδες των Φρουζή και Γεωργιάδη.


Πηγή: www.efsyn.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!