Στην τελική ευθεία οι διαπραγματεύσεις στη Γερμανία

Πάνω από 90 διαπραγματευτές κι από τα τρία κόμματα (CDU, CSU και SPD), τα οποία φιλοδοξούν να σχηματίσουν κυβέρνηση συνασπισμού στη Γερμανία, συμμετέχουν σε έναν νέο, κρίσιμο γύρο συνομιλιών, προκειμένου να αρθούν και τα τελευταία εμπόδια στη μεταξύ τους συνεργασία. 

Οι συνολικά 18 ομάδες εργασίες θα παρουσιάσουν επί 20 λεπτά έκαστη τα αποτελέσματα των κατ΄ ιδίαν συνομιλιών, με στόχο να υπάρξει μία συνολική συμφωνία την Κυριακή ή το αργότερο μέχρι την ερχόμενη Τρίτη. Στη συνέχεια, ακολουθεί το εσωκομματικό δημοψήφισμα στο SPD, με τα 440.000 μέλη του να καλούνται να εγκρίνουν (ή να απορρίψουν) την τελική κυβερνητική συμφωνία. 

Πριν από των έναρξη των συνομιλιών, οι ηγέτες των τριών κομμάτων προέβησαν σε δηλώσεις, φανερώνοντας τη συγκρατημένη αισιοδοξία τους ότι θα υπάρξει συμφωνία. Η Άνγκελα Μέρκελ, καγκελάριος και αρχηγός του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU), τόνισε αρχικά ότι τα κόμματα έχουν ακόμη πολλή δουλειά προκειμένου να ξεπεράσουν τις διαφορές τους σε έναν αριθμό ζητημάτων, ωστόσο επισήμανε ότι υπάρχει η «καλή διάθεση» να ξεπεραστούν οι διαφωνίες.

Από την πλευρά του, ο Βαυαρός εταίρος της Μέρκελ και αρχηγός της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU), Χορστ Ζεεχόφερ, εμφανίστηκε ιδιαίτερα αισιόδοξος, εκτιμώντας ότι «θα τελειώσουμε μέσα στις επόμενες μέρες».

Όσο για τον αρχηγό του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD), Μάρτιν Σουλτς, δήλωσε ικανοποιημένος από τις συμφωνίες που υπάρχουν ήδη σε θέματα Παιδείας, Συντάξεων και Ασφάλισης, αλλά πρόσθεσε ότι υπάρχουν ακόμη τομείς όπως η Υγεία, στους οποίους πρέπει ακόμη να διευκρινιστούν σημαντικά θέματα. Μίλησε για «σκληρές διαπραγματεύσεις» και υποστήριξε ότι δεν υπάρχει πίεση χρόνου και δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση των συνομιλιών. 

Ωστόσο, η στροφή 180 μοιρών του Σουλτς (συναινώντας σε διαπραγματεύσεις, αν και αρχικά είχε αποκλείσει τέτοιο ενδεχόμενο) έχει σημαντικό αντίκτυπο στη δημοτικότητα τόσο του ίδιου όσο και του κόμματός του.

Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση Deutschlandtrend της δημόσιας τηλεόρασης ARD, οι Σοσιαλδημοκράτες κατρακυλούν στο 18% που είναι το χαμηλότερο ποσοστό που έχει καταγράψει ποτέ η εν λόγω έρευνα για το SPD, το οποίο χάνει τρεις μονάδες σε σχέση με τη δημοσκόπηση του Ιανουαρίου. Επίσης, ιστορικό χαμηλό καταγράφει ο ίδιος ο Σουλτς, καθώς μόλις το 25% των πολιτών δηλώνει ικανοποιημένο με το έργο του, 5% λιγότεροι απ΄ ό,τι τον Ιανουάριο. 

Αντίθετα, τα κόμματα της χριστιανικής ένωσης (CDU/CSU) δεν υφίστανται απώλειες, καθώς συγκεντρώνουν ποσοστό 33%, όπως και στις αρχές Ιανουαρίου. Επίσης, ικανοποιημένοι από τη Μέρκελ εμφανίζονται οι Γερμανοί πολίτες σε ποσοστό 53%.


Πηγή: www.efsyn.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!