Ισόβια στην ελευθερία της έκφρασης

Έξι δημοσιογράφοι καταδικάστηκαν σήμερα από δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης, μετά από μια αμφιλεγόμενη διαδικασία, να περάσουν το υπόλοιπο της ζωής τους στη φυλακή- μεταξύ αυτών ο Αχμέτ Αλτάν, πρώην διευθυντής σύνταξης της εφημερίδας Taraf, ο αδελφός του Μεχμέτ Αλτάν, δημοσιογράφος και καθηγητής οικονομικών και η Ναζλί Ιλιτζάκ πρώην βουλευτής και γνωστή αρθρογράφος σε πολλές εφημερίδες της Τουρκίας, όπως την Χουριέτ, την Σαμπάχ, την Γενί Σαφάκ και την Ακσάμ. 

Οι αδελφοί Αλτάν και η Ιλιτζάκ κατηγορούνταν για ανάμειξη στην απόπειρα πραξικοπήματος του 2016, αλλά και για επαφές με τον ιμάμη Φετουλάχ Γκιούλεν που ζει αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ και για την Αγκυρα είναι ο ιθύνων νους πίσω από την απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, οι αδελφοί Αλτάν είχαν στείλει «κωδικοποιημένα μηνύματα» στη διάρκεια ζωντανής τηλεοπτικής εκπομπής, μια ημέρα πριν την εκδήλωση του πραξικοπήματος, στις 15 Ιουλίου. Οσο για την Ναζλί Ιλτσάκ κατηγορήθηκε ότι στήριξε το δίκτυο των πραξικοπηματιών.

Οι άλλοι τρεις καταδικασθέντες αντιμετώπιζαν κατηγορίες για κατάργηση του συντάγματος και ανατροπή της κυβέρνησης.

Αυτή είναι η πρώτη καταδικαστική απόφαση κατά δημοσιογράφων που αντιμετωπίζουν κατηγορίες σε σχέση με το αποτυχημένο πραξικόπημα. Όπως ανέφεραν οργανώσεις για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ελευθερίας του Τύπου και της έκφρασης, η καταδικστική απόφαση θέτει ένα εξαιρετικά αρνητικό προηγούμενο για πολλές από τις υποθέσεις, που εκκρεμούν κατά δημοσιογράφων και συγγραφέων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με αυτήν την απόφαση η τουρκική δικαιοσύνη αγνόησε επιδεικτικά αυτή του Συνταγματικού Δικαστηρίου, που τον περασμήνο μήνα τάχθηκε υπέρ της αποφυλάκισης των Μεχμέτ Αλτάν και του Σαχίν Αλπάι, που κρατούνται από τον Ιούλιο του 2016. 


Πηγή: www.efsyn.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!