Συρία: το «μπαλάκι» στον ΟΗΕ

Νέο γερό ανακάτεμα της συριακής «τράπουλας» δείχνουν και πάλι οι εξελίξεις, καθώς η Δαμασκός και οι Ρώσοι σφυροκοπούν ανηλεώς τα τελευταία προπύργια των Σύρων αντικαθεστωτικών, η Τουρκία συνεχίζει μετ’ εμποδίων για τρίτη εβδομάδα την εισβολή της στο κουρδικό καντόνι του Αφρίν και οι Αμερικανοί ζυγίζουν τις επόμενες κινήσεις στην περιφερειακή τους πολιτική...

Προσώρας το «μπαλάκι» φαίνεται να ξαναπέφτει στο «τερέν» του ΟΗΕ. Αμερικανοί και Ρώσοι βρέθηκαν και πάλι σε τροχιά μετωπικής σύγκρουσης στο Συμβούλιο Ασφαλείας, αυτή τη φορά για τις νέες καταγγελίες της συριακής αντιπολίτευσης και φίλα προσκείμενων σε αυτήν οργανώσεων αρωγής περί χρήσης χημικών όπλων από τις συριακές δυνάμεις κατά αμάχων στις πόλεις Σαρακέμπ της βορειοδυτικής επαρχίας Ιντλίμπ και Ντούμα της Ανατολικής Γούτα, στα περίχωρα της Δαμασκού.

Στο μεσοδιάστημα -κι ενώ το Σ.Α. δεν κατάφερε να καταλήξει σε κάποιο ψήφισμα, λόγω διαφωνίας- η Διεθνής Επιτροπή Ερευνας για τη Συρία ανακοίνωσε χθες ότι εμπειρογνώμονές της ήδη ερευνούν τα καταγγελλόμενα ως πιθανά εγκλήματα πολέμου.

Φωνές βοώντων εν τη διπλωματική ερήμω, αξιωματούχοι του διεθνούς οργανισμού στη Συρία παράλληλα ζητούσαν «άμεση παύση των εχθροπραξιών» για τουλάχιστον έναν μήνα, σε ολόκληρη τη χώρα, προκειμένου να διανεμηθεί ανθρωπιστική βοήθεια, να απομακρυνθούν οι άμαχοι τραυματίες από τα επίκεντρα των μαχών και να αποφευχθούν «καταστροφικές συνέπειες» από την ανθρωπιστική κρίση.

Προς επίρρωση του μάταιου των εκκλήσεων, οι συρο-ρωσικοί βομβαρδισμοί συνεχίστηκαν και χθες με σφοδρότητα και απολογισμό δεκάδες νεκρούς αμάχους στην Ιντλίμπ και την Ανατολική Γούτα (υποτιθέμενες «ζώνες αποκλιμάκωσης», βάσει της διαδικασίας της Αστάνα, με εγγυήτριες δυνάμεις τις λυκοσυμμάχους Ρωσία, Τουρκία και Ιράν).

Το ίδιο ισχύει και για τις τουρκικές επιχειρήσεις στο καντόνι του Αφρίν, στην ομώνυμη πόλη του οποίου συνέρρευσαν χθες χιλιάδες άνθρωποι, καταφτάνοντας με λεωφορεία -μετά κόπων και βασάνων- τόσο από τα κουρδικά καντόνια της βορειοανατολικής Συρίας όσο και και από τα εδάφη των Γεζίντι στο Ιράκ.

Κραδαίνοντας κλαδιά ελιάς και φωτογραφίες των Κούρδων μαχητών και μαχητριών που έχουν σκοτωθεί στις συγκρούσεις με τις τουρκικές δυνάμεις, οι περίπου 3.000 συγκεντρωμένοι διαδήλωσαν σε ένδειξη αλληλεγγύης στους πολιορκούμενους κατοίκους του κουρδικού θύλακα και κατά των σχεδίων της Αγκυρας για τη δημογραφική αλλοίωσή του. «Αφρίν, είμαστε μαζί σου έως τον θάνατο», ήταν ένα από τα κεντρικά συνθήματα. «Κάτω οι μισθοφόροι, κάτω ο Ερντογάν».

Ο Τούρκος πρόεδρος περί άλλα πάντως τυρβάζει. Η χώρα του, τόνισε χθες ενώπιον της Κ.Ο. του ισλαμοσυντηρτικού κόμματός του, AKP, «ξόδεψε τους τελευταίους δύο αιώνες με θυσίες (...) χάνοντας περίπου 5 εκατομμύρια τ.χλμ.» γης που ανήκε κάποτε στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, εξαιτίας «των ίδιων δυνάμεων» που θεωρούν -όπως υπογράμμισε- ότι η Τουρκία στα σημερινά της σύνορα «είναι πάρα πολλή για τους Τούρκους».

«Μας ρωτάνε πότε θα τελειώσουμε την επιχείρησή μας στη Συρία. Εχετε φύγει εσείς (οι ΗΠΑ) από το Αφγανιστάν, το Ιράκ;», διερωτήθη ο Ερντογάν. «Λέτε ότι δεν υπάρχει πια “Ισλαμικό κράτος”. Τότε γιατί μένετε εκεί; Σημαίνει ότι έχετε κάποια σχέδια κατά της Τουρκίας και του Ιράν, ίσως και της Ρωσίας» συμπλήρωσε, επαναλαμβάνοντας την απαίτησή του να αποχωρήσουν τα αμερικανικά στρατεύματα από την -ελεγχόμενη από τον αραβοκουρδικό συνασπισμό SDF- Μανμπίτζ, στα δυτικά του Ευφράτη.

Παρ’ όλα αυτά, στην Αγκυρα ήδη στρώνουν κόκκινα χαλιά για την επίσκεψη αυτό το Σαββατοκύριακο του συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, στρατηγού Χ.Ρ. Μακμάστερ και την επόμενη εβδομάδα του Αμερικανού ΥΠΕΞ, Ρεξ Τίλερσον, με προφανή τουρκική διάθεση για... ανατολίτικα γεωπολιτικά παζάρια.

Κλείνοντας δε το μάτι στην Ουάσινγκτον ο Ερντογάν τόνισε χθες επίσης πως η χώρα του δεν πρόκειται να αγοράσει αμυντικά συστήματα, λογισμικό ή προϊόντα από το εξωτερικό εκτός εάν υπάρξει έκτακτη ανάγκη, αποφεύγοντας κατά τα λοιπά κάθε αναφορά στους ρωσικούς S-400.

Λίγο νωρίτερα, είχε λάβει αυστηρό μήνυμα από τον Ιρανό ομόλογό του, κατόπιν μάλιστα τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε ο τελευταίος με τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν.

«Οι εντάσεις στη βόρεια Συρία δεν ωφελούν κανέναν», διεμήνυσε ο Χασάν Ρουχανί στην Αγκυρα, μέσω Μόσχας. «Οπως και πριν», συμπλήρωσε, «η συνεργασία είναι απαραίτητη και θα πρέπει να συνεχιστεί και να βελτιωθεί, μέχρι την τελική νίκη του συριακού λαού».

«Για την Τουρκία, υπάρχει ένας τριπλός κόμπος», γράφει σε χθεσινό άρθρο του στους Asia Times ο Ινδός βετεράνος διπλωμάτης και πρώην πρέσβης στην Αγκυρα, M.K. Μπαντρακουμάρ.

«Πρώτον, δεν μπορεί να αποδεχθεί τη νέα πραγματικότητα ότι η Ρωσία (η οποία έχει πολιτιστικούς δεσμούς με την Ελλάδα και την Κύπρο) έχει αναχθεί σε κυρίαρχη δύναμη στην Ανατολική Μεσόγειο».

«Δεύτερον», συνεχίζει, «αποδοκιμάζει τις συριακές στρατιωτικές επιχειρήσεις για την ανάκτηση του ελέγχου της Ιντλίμπ από -τουρκικής υποστήριξης- αντικαθεστωτικές ομάδες. Και κυρίως, τρίτον, τα μεγαλεπήβολα σχέδια του Ερντογάν για μόνιμο “πάτημα” στη Συρία θα παραμείνουν χίμαιρα, όσο η Ρωσία υποστηρίζει τη συριακή ενότητα και την εδαφική ακεραιότητα».

«Τυπικά λοιπόν ο Τούρκος πρόεδρος θα επιδιώξει τώρα ένα modus vivendi με τις ΗΠΑ», εκτιμά ο έμπειρος διπλωμάτης, «με την επίγνωση ότι οι Αμερικανοί θα εκμεταλλευτούν τις περιστάσεις για να προωθήσουν αποτελεσματικότερα τη στρατηγική τους περί ανάσχεσης του Ιράν και απομόνωσης του καθεστώτος Ασαντ».

«Πράγματι», καταλήγει ο Μπαντρακουμάρ, «μια ρήξη στον ρωσο-τουρκικό άξονα στη Συρία ανοίγει στη χώρα ένα ολοκαίνουργιο “παιχνίδι”, που θα επιτρέψει στις ΗΠΑ να αλλάξουν τα δεδομένα επί του εδάφους και να διαπραγματευτούν πιο σκληρά τους όρους ενός μελλοντικού συριακού διακανονισμού. Μερίδιο στο “στοίχημα” έχει και το Ισραήλ».


Πηγή: www.efsyn.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!