Η κυβέρνηση των Σκοπίων αντιδρά στις δηλώσεις Κοτζιά -Η αντιπολίτευση κατηγορεί τον Ζάεφ για σιωπή

Με ανακοίνωσή της, η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ ουσιαστικά αντέδρασε στα όσα δήλωσε ο Νίκος Κοτζιάς σε συνέντευξή του.

Ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών, μιλώντας στο Euronews τη Δευτέρα, κάλεσε τα Σκόπια να δηλώσουν επιτέλους δημόσια ποιο θα είναι το επίθετο στη σύνθετη ονομασία της ΠΓΔΜ, ενώ εξέφρασε τον προβληματισμό του γιατί η άλλη πλευρά δεν έχει ενημερώσει την κοινή γνώμη.

«Η κοινή γνώμη της χώρας είναι πλήρως ενημερωμένη, η λύση (για το θέμα του ονόματος) είναι εφικτή και για αυτόν τον σκοπό βρίσκεται σε εξέλιξη διαπραγματευτική διαδικασία», αναφέρει στην ανακοίνωσή της η κυβέρνηση των Σκοπίων.

«Στη συνάντηση μεταξύ των πρωθυπουργών, Ζόραν Ζάεφ και Αλέξη Τσίπρα, στο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, για πρώτη φορά μετά από δύο δεκαετίες, αποδεσμεύτηκαν οι διαδικασίες που οδηγούν σε αξιοπρεπή λύση των ανοιχτών θεμάτων της Ελλάδας και της "Δημοκρατίας της Μακεδονίας" ως δύο γειτονικών ευρωπαϊκών χωρών. Για την καλή βούληση που εκδηλώνουν οι δύο πλευρές, η κοινή γνώμη ενημερώθηκε πλήρως. Η εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης είναι εφικτή και γι' αυτόν τον σκοπό βρίσκεται σε εξέλιξη διαπραγματευτική διαδικασία. Χρειάζεται καλή βούληση και συμβιβασμός από τις δύο πλευρές για να επιτευχθεί λύση, η οποία θα σέβεται την αξιοπρέπεια και την ταυτότητα των πολιτών των δύο χωρών. Για κάθε επόμενο σημαντικό βήμα προόδου κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων η κοινή γνώμη θα ενημερωθεί εκ νέου πλήρως», επισημαίνεται ακόμη.

Με αφορμή τις δηλώσεις Κοτζιά, η αξιωματική αντιπολίτευση των Σκοπίων επιτέθηκε στην κυβέρνηση. Ο Χρίστιαν Μίτσκοσκι του VMRO-DPMNE κατηγόρησε τον Ζόραν Ζάεφ για «πλήρη σιωπή» και για απόκρυψη των όσων συμφώνησε στη συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα, στο Νταβός.

«Τι συμφώνησε ο Ζόραν Ζάεφ στο Νταβός στη συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα; Γιατί οι ελληνικές Αρχές επιμένουν να μην υπερβαίνεται το πλαίσιο αυτής της συμφωνίας; Τι κρύβεται από τη "μακεδονική" κοινή γνώμη; Στη χώρα κυριαρχεί πλήρης σιωπή γι' αυτές τις ερωτήσεις που τίθενται ολοένα και πιο ηχηρά. Η κυβέρνηση αποφεύγει τις απαντήσεις και καθημερινά γίνεται προσπάθεια για αντιπερισπασμό με διάφορα θέματα» τονίζεται στην ανακοίνωση του VMRO-DPMNE, σύμφωνα με το ΑΠΕ.


Πηγή: www.iefimerida.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!