Σε προανακριτική προσανατολίζεται η κυβέρνηση

Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις με αφορμή το σκάνδαλο Novartis, το οποίο δίνει τον ρυθμό στην αντιπαράθεση μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης. Η διαδικασία που θα ακολουθηθεί στο Κοινοβούλιο συζητήθηκε την Πέμπτη -για δεύτερη ημέρα- στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Η εκδοχή που φαίνεται να προκρίνεται είναι αυτή της σύστασης προανακριτικής επιτροπής, που θα αναζητήσει τις ποινικές ευθύνες των εμπλεκόμενων πολιτικών προσώπων.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση, να καταλογιστούν οι αναλογούσες ευθύνες στα πολιτικά πρόσωπα, αλλά και να μη «συρθεί» η υπόθεση για πολύ καιρό, αποφεύγοντας έτσι τη σημερινή νοσηρή κατάσταση, στην οποία οι εμπλεκόμενοι πολιτικοί μιλούν για ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής.

Το πρωί της Παρασκευής, ο δικηγόρος των τριών προστατευόμενων μαρτύρων Παύλος Σαράκης, αναφέρθηκε στην αμερικανική έρευνα για τη Novartis, αποκαλύπτοντας πως υπάρχουν οπτικά, ηχητικά και άλλα ντοκουμέντα που επιβεβαιώνουν χρηματισμούς κρατικών αξιωματούχων και πολιτικών προσώπων.

#Novartis
-Τι αποκαλύπτει ο δικηγόρος των τριών προστατευόμενων μαρτύρων που κατέθεσαν στο FBIhttps://t.co/aGSuaoliO5

— EFSYN (@EFSYNTAKTON) 9 Φεβρουαρίου 2018

Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι υψηλοί τόνοι από κόμματα και πολιτικούς.

Ο νέος «όρος» που μπήκε την Πέμπτη στη δημόσια αντιπαράθεση ήταν η «Πολωνοποίηση»: μία λέξη που χρησιμοποίησε ανώτατη πηγή από τη Νέα Δημοκρατία, προκειμένου να επιχειρηματολογήσει ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛΛ. παραβιάζει την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης. 

«Η ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής είναι δεδομένη τώρα όμως έχουμε και "Πολωνοποίηση". Είναι ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ευρώπη... όταν δεν έχουμε διάκριση των εξουσιών, δεν έχουμε κράτος δικαίου», δήλωσε η ανώτατη πηγή από την αξιωματική αντιπολίτευσης

Άμεση ήταν η αντίδραση κύκλων του Μαξίμου: «Οι αναφορές σε "Πολωνοποίηση", σχέδια εξόντωσης, σκευωρίες και "κουκουλοφόρους" μάρτυρες μοναδικό στόχο έχουν τον εκφοβισμό της Δικαιοσύνης και των θεσμών. Το μόνο όμως που καταφέρνουν είναι να επιβεβαιώνουν τον πανικό τους και να αυτοεξευτελίζονται».

Την ίδια ώρα, οι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση πολιτικοί, αντιδρούν με έντονο τρόπο, επιχειρώντας να «αποδείξουν» την αθωότητά τους. 

Ο Ανδρέας Λοβέρδος με δήλωσή του υποστήριξε ότι η υπόθεση Novartis είναι στημένη κι έχει προαναγγελθεί από τον πρωθυπουργό:

Ο Α.Τσίπρας στις 19 Ιανουαρίου 2018 στην Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ μιλούσε για «διαρκές μέτωπο με τη διαπλοκή και τη διαφθορά» και υποσχόταν: «Σας διαβεβαιώνω ότι εδώ ισχύει απόλυτα αυτό που είπε ο Ευκλείδης στους βουλευτές στην τελευταία συνεδρίαση: Ακόμα δεν έχετε δει τίποτα...» Μιλάμε για την πλήρη απόδειξη του στησίματος της υπόθεσης από την συμμορία. Στήσιμο που όχι απλώς προσχεδιάστηκε αλλά προαναγγέλθηκε κιόλας.

Από την πλευρά του, ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας, έκανε λόγο για «ανύπαρκτες» αιτιάσεις, σημειώνοντας ότι έχει ήδη ενημερώσει την ΕΚΤ. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η δική του πορεία, όπως και της συζύγου του, «είναι κρυστάλλινη και διαυγής και δεν μπορεί να σκιαστεί από τις επιθυμίες και τις σκοπιμότητες αυτών που με κάθε βρώμικο τρόπο επιδιώκουν την εξόντωσή μου».

Αίσθηση προκάλεσε η δήλωση του Ανδρέα Λυκουρέντζου, ο οποίος εκτίμησε ότι πίσω από την εμπλοκή του ονόματός του υπάρχει σκοπιμότητα και δόλος, τα οποία όμως δεν προέρχονται από πολιτικά πρόσωπα. 

«Δεν υπήρξε καμία προνομιακή μεταχείριση της Novartis», υποστήριξε ο Άδωνις Γεωργιάδης, κατά την κατάθεσή του στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής που διερευνά τα σκάνδαλα στον χώρο της Υγείας.

Αξίζει να σημειωθεί, επίσης, ότι η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά, αν και παραδέχθηκε ότι υπάρχει σκάνδαλο, προσέφερε κάλυψη στα στελέχη του κόμματός της. 

 

♦Σήμερα στις 13:30, θα πραγματοποιηθεί ενημέρωση (briefing) των διαπιστευμένων πολιτικών συντακτών από τον υπουργό Επικρατείας και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, Δημήτρη Τζανακόπουλο, στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας.


Πηγή: www.efsyn.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!