ΗΠΑ: Αγωνία στο Κογκρέσο για τα δημοσιονομικά

Τα μέλη του αμερικανικού κοινοβουλίου συνέχιζαν την Πέμπτη την κούρσα με τον χρόνο για να αποφευχθεί η επαπειλούμενη νέα παράλυση του ομοσπονδιακού κράτους, με την έγκριση ενός συμβιβασμού για τα δημοσιονομικά των ΗΠΑ πριν από τα μεσάνυχτα, παρά την αντίθεση αιρετών σε αυτόν, που απειλεί να τον εκτροχιάσει.

Αναμένονταν αλλεπάλληλες ψηφοφορίες στη Γερουσία, όπου απαιτείται να συγκεντρωθούν 60 ψήφοι επί συνόλου 100, και κατόπιν στη Βουλή των Αντιπροσώπων, εν μέσω εντατικών διαπραγματεύσεων για να πειστούν οι πιο διστακτικοί, οι οποίοι ανησυχούν ιδίως για την εκρηκτική αύξηση του αμερικανικού δημόσιου χρέους.

Όμως, σε μια ένδειξη των συνεχιζόμενων βαθύτατων διαφωνιών, η διαδικασία βρέθηκε μπροστά σε ένα οδόφραγμα του φιλελεύθερου γερουσιαστή Ραντ Πολ, ο οποίος απαιτεί να γίνει ψηφοφορία επί μιας τροπολογίας του για να οριστεί εκ νέου οροφή του ομοσπονδιακού χρέους. Η καθυστέρηση ήγειρε αμφιβολίες για το εάν το οριακό χρονοδιάγραμμα μπορεί να τηρηθεί.

Αν το σχέδιο δεν εγκριθεί από το Κογκρέσο, θα επαναληφθεί το περιλάλητο shutdown, η αναστολή λειτουργίας ομοσπονδιακών υπηρεσιών: η κυβέρνηση δεν θα διαθέτει πλέον πιστώσεις και από τεχνική άποψη θα στείλει στο ταμείο ανεργίας εκατοντάδες χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους — για δεύτερη φορά φέτος.

Ο επικεφαλής της ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας στη Γερουσία, ο Μιτς Μακόνελ, και ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των δημοκρατικών στην άνω Βουλή, ο Τσακ Σούμερ, κατέληξαν την Τετάρτη σε συνεννόηση για το ύψος των προϋπολογισμών του 2018 και του 2019. Η συμφωνία έχει στόχο να τερματιστούν για σχεδόν μια διετία οι διαρκείς αναζητήσεις συμβιβασμών για τη αναχρηματοδότηση του ομοσπονδιακού κράτους, που πλέον έχει μετατραπεί στον κανόνα κι εμποδίζει το αμερικανικό δημόσιο να κάνει έστω λίγο πιο μακροπρόθεσμους σχεδιασμούς για τις δαπάνες του και τις επενδύσεις του.

Το σχέδιο δίνει στον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ τη δυνατότητα να τηρήσει μια από τις υποσχέσεις της προεκλογικής εκστρατείας του, την ενίσχυση των αμυντικών δαπανών, με την αύξηση του ορίου του ομοσπονδιακού χρέους μέχρι τον Μάρτιο του 2019. Η συμφωνία αυτή είναι «πολύ σημαντική για τον σπουδαίο στρατό μας. Οι ρεπουμπλικάνοι και οι δημοκρατικοί πρέπει να υποστηρίξουν τους στρατιώτες μας, να υποστηρίξουν αυτόν τον νόμο!», ήταν η αντίδραση του μεγιστάνα μέσω Twitter.

Οι δημοκρατικοί από την πλευρά τους εξασφαλίζουν μια συγκρίσιμη αύξηση δαπανών για μη στρατιωτικής φύσης σκοπούς, όπως η προσπάθεια αντιμετώπισης της κρίσης των οπιοειδών, η ασφαλιστική κάλυψη των φτωχότερων παιδιών, οι επενδύσεις στις υποδομές, η χορήγηση ομοσπονδιακής βοήθειας ύψους 90 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε εκείνες τις αμερικανικές Πολιτείες που επλήγησαν από καταστροφές, κυκλώνες και πυρκαγιές, το 2017.

Συνολικά η αύξηση των δημοσίων δαπανών αναμένεται να ανέλθει σε 300 δισεκ. δολάρια κατ' έτος, σύμφωνα με μια πηγή προσκείμενη στη Γερουσία.

«Αυτός ο προϋπολογισμός κάνει δύο πράγματα, χρηματοδοτεί τον στρατό μας και τη μεσαία τάξη, (η οποία) εδώ και δεκαετίες υπομένει μια ανώφελη λιτότητα που επέβαλε το ίδιο το Κογκρέσο», υποστήριξε ο Σούμερ ενώπιον των γερουσιαστών.

Πέραν αυτού, πρέπει να αντιμετωπιστεί το πιο πιεστικό: η αποφυγή της νέας αναστολής λειτουργίας του ομοσπονδιακού κράτους τα μεσάνυχτα της Πέμπτης (στις 07:00 ώρα Ελλάδας), η οποία ήδη έγινε την 20ή Ιανουαρίου και διήρκεσε για τρεις ημέρες, αμαυρώνοντας την επέτειο της ανάδειξης του Τραμπ στην προεδρία.

Το Κογκρέσο ήθελε εξάλλου να εγκρίνει πιστώσεις για έξι εβδομάδες, μέχρι την 23η Μαρτίου, για να δοθεί χρόνος να καταρτιστεί το σχέδιο νόμου για τα δημοσιονομικά.

Αλλά πολλοί κοινοβουλευτικοί τρίζουν τα δόντια. Ορισμένοι ρεπουμπλικάνοι θεωρούν πως ο συμβιβασμός θα αυξήσει σημαντικά το χρέος, λίγο καιρό μετά την έγκριση μεγάλων φοροαπαλλαγών τον Δεκέμβριο. «Δεν έχω αποφασίσει ακόμα», ανέφερε ο Τεντ Γιόχο, ένας πολιτικός της πιο αδιάλλακτης μερίδας της αμερικανικής δεξιάς, σε δηλώσεις του στο CNN. Προέχει να αντιμετωπιστεί «το άμεσο» ή μήπως «πρέπει να δούμε τι θα συμβεί μακροπρόθεσμα;», διερωτήθηκε.

Ενώ πολλοί δημοκρατικοί αντιδρούν διότι ο συμβιβασμός δεν περιλαμβάνει ούτε λέξη για το ζήτημα των χιλιάδων «Ονειροπόλων», των νεαρών μεταναστών που είχαν μπει παράτυπα στις ΗΠΑ όταν ήταν ακόμα παιδιά. Η επικεφαλής της ΚΟ των δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων, η Νάνσι Πελόσι –η οποία έσπασε την Τετάρτη ρεκόρ μιλώντας για το θέμα των «Ονειροπόλων» ενώπιον του ημικυκλίου επί οκτώ ώρες και επτά λεπτά...– διεμήνυσε ότι θα ψηφίσει όχι εάν το ζήτημα της μεταναστευτικής πολιτικής των ΗΠΑ δεν αντιμετωπιστεί στο πλαίσιο του συμβιβασμού. Καθησυχαστικός, ο ρεπουμπλικάνος πρόεδρος του σώματος Πολ Ράιαν διαβεβαίωσε πως τα δύο κόμματα έχουν «δεσμευθεί» να βρουν λύση για τους δικαιούχους του προγράμματος DACA και ότι θα παρουσιαστεί μια συμβιβαστική λύση που «ο πρόεδρος θα υπογράψει».

Πηγή: ΑΠΕ

Πηγή: www.zougla.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!