Συνελήφθη ο αρχηγός του καρτέλ Los Zetas

Ο Χοσέ Μαρία Γκισάρ Βαλένσια, γνωστός με το ψευδώνυμο «Ζ43», ο διαβόητος αρχηγός του καρτέλ των Los Zetas βρίσκεται πλέον στα χέρια των μεξικανικών αρχών. Ο επικεφαλής μίας από τις πιο βίαιες εγκληματικές οργανώσεις ήταν επικηρυγμένος από τις ΗΠΑ για 5 εκατ. δολάρια.

Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις του Ρενάτο Σάλες, Εθνικού Επιτρόπου αρμόδιου για την ασφάλεια, ο Βαλένσια συνελήφθη χωρίς να προβάλει αντίσταση σε μία επιχείρηση στη συνοικία Ρόμα στο κέντρο της Πόλης του Μεξικού.

Το καρτέλ των Los Zetas, που δημιουργήθηκε από λιποτάκτες στρατιωτικούς των ειδικών δυνάμεων, έγινε γνωστό για τις βίαιες μεθόδους του, όπως οι αποκεφαλισμοί των αντιπάλων του, ενώ ο αρχηγός του ήταν καταζητούμενος για διακίνηση ναρκωτικών και όπλων, οργανωμένο έγκλημα, ανθρωποκτονίας και απαγωγές.

Σύμφωνα με πολλά μεξικανικά μέσα ενημέρωσης, ο «Ζ43», που έχει διπλή υπηκοότητα, μεξικανική και αμερικανική, γεννήθηκε το 1969. Αρχικά δρούσε από την Πολιτεία Μιτσοακάν, κατόπιν, από το 2001, από την Ταμαουλίπας, στο βόρειο Μεξικό. Από το 2003 μετέφερε τη βάση του στο Παλένκε, στην Πολιτεία Τσιάπας, όπου «στρατολόγησε ντόπια εγκληματικά στοιχεία», δήλωσε ο Σάλες.

Τα τελευταία χρόνια επέκτεινε τη δράση του στη Βερακρούς, κατά μήκος του Κόλπου του Μεξικού και στην Πολιτεία Πουέμπλα.

Ο προηγούμενος αρχηγός των Ζέτας, ο Ομάρ Τρεβίνιο ή «Z42», συνελήφθη το 2015.

Τον Αύγουστο του 2010 η οργάνωση εκτέλεσε 72 μετανάστες από χώρες της Κεντρικής Αμερικής που αρνήθηκαν να εργαστούν για λογαριασμό της ή δεν είχαν τα λύτρα για να εξαγοράσουν την ελευθερία τους.


Πηγή: www.efsyn.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!