Νυχτερινή ένταση στα Ίμια UPD

Στον Ναύσταθμο Σαλαμίνας βρίσκεται το Πλοίο Ανοικτής Θαλάσσης (ΠΑΘ 090) του Λιμενικού Σώματος, το οποίο τα μεσάνυχτα της Δευτέρας εμβολίστηκε από τουρκική ακταιωρό στη θαλάσσια περιοχή των Ιμίων.

Το περίπου 60 μ. ΠΑΘ «Γαύδος» έχει υποστεί υλικές ζημιές, καθώς το σιδερένιο τουρκικό σκάφος, με μήκος 90 μ., χτύπησε στην πρύμνη με την πλώρη του.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν γίνει μέχρι τώρα γνωστά, το ΠΑΘ τη στιγμή του εμβολισμού ήταν σταματημένο εκτελώντας περιπολία στην περιοχή, όπου επικρατούσαν καλές καιρικές συνθήκες.

Μετά το περιστατικό αρχικά απέπλευσε για Λέρο και στη συνέχεια αναχώρησε για Πειραιά, όπου και θα εκτιμηθούν το μέγεθος και η σοβαρότητα των ζημιών.

Και τα 27 άτομα πλήρωμα που επέβαιναν σε αυτό είναι καλά στην υγεία τους.

Το περιστατικό συνέβη στις 23.45 όταν το σκάφος έρευνας και διάσωσης της τουρκικής ακτοφυλακής με το όνομα UMUT έκανε ελιγμούς στην περιοχή και κάποια στιγμή έπεσε πάνω στο ελληνικό σκάφος.

Η τουρκική ακταιωρός αμέσως μετά το περιστατικό απομακρύνθηκε προς τα τουρκικά παράλια, ενώ την ίδια ώρα σήμανε συναγερμός στο Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος, το οποίο ενημέρωσε άμεσα τα υπουργεία Άμυνας και Εξωτερικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη θαλάσσια περιοχή των Ιμίων βρίσκεται άλλο Πλοίο Ανοικτής Θαλάσσης του Λιμενικού Σώματος, το οποίο αντικατέστησε το ΠΑΘ 090.

Σημειώνεται ότι χθες βράδυ ολοκληρώθηκε τουρκική αεροναυτική άσκηση στα ανατολικά της Ρόδου σε διεθνή ύδατα. Στο πλαίσιο της άσκησης τουρκικά ελικόπτερα παραβίασαν τον FIR Αθηνών.

Ακολουθεί η επίσημη ανακοίνωση για το περιστατικό από το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος:

Θαλάσσιο συμβάν στην περιοχή των Ιμίων

Περί ώρα 23:40 χθες, στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά των Ιμίων, εντός ελληνικών χωρικών υδάτων, τουρκική ακταιωρός πραγματοποίησε επικίνδυνους ελιγμούς κατά παράβαση των Διεθνών Κανόνων Αποφυγής Συγκρούσεων και προσέκρουσε στην πρυμναία αριστερή πλευρά του Πλοίου Ανοικτής Θαλάσσης (Π.Α.Θ.) "090" του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, το οποίο εκτελούσε διατεταγμένη περιπολία στην περιοχή.

Από τη σύγκρουση προκλήθηκαν υλικές ζημιές στο Π.Α.Θ. Λ.Σ – ΕΛ.ΑΚΤ. "090", ενώ δεν υπήρξε τραυματισμός μέλους πληρώματος. Το εν λόγω Π.Α.Θ. αποκτήθηκε με χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με σκοπό την επιτήρηση των θαλασσίων ελληνικών και ευρωπαϊκών συνόρων. 

«Η ελληνική κυβέρνηση έχει πει πάρα πολλές φορές ότι με αποφασιστικότητα θα υπερασπιστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας», σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σε ένα πρώτο σχόλιο για το επεισόδιο.

Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος πρόσθεσε (ρ/σ Alpha 989) ότι «έχουμε δει το τελευταίο διάστημα μια εντεινόμενη τουρκική προκλητικότητα που μας προβληματίζει πάρα πολύ σοβαρά» και τόνισε:

«Υπάρχει γενικά μια ένταση στην Τουρκία και εξαιρετικά δύσκολα διαχειρίσιμα προβλήματα για τον κ. Ερντογάν και την κυβέρνησή του και μια γενικευμένη αποσταθεροποίηση στην ευρύτερη περιοχή γύρω από την Τουρκία, και η γειτονική χώρα δεν συμβάλλει, με τη συμπεριφορά της, για να ξεπεραστούν οι αναταράξεις, το αντίθετο».

«Εμείς», σημείωσε, «πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί και να παρακολουθούμε τις εξελίξεις και την κατάσταση».

Σε ερώτηση αν το Μέγαρο Μαξίμου ανησυχεί για θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο, ο κ. Τζανακόπουλος τόνισε ότι «παρακολουθούμε πάρα πολύ στενά την κατάσταση και τις εξελίξεις, μας προβληματίζει η συμπεριφορά της Τουρκίας, από εκεί και πέρα δεν χρειάζεται να ρίχνουμε περισσότερο λάδι στη φωτιά, αυτή τη στιγμή χρειάζεται ψυχραιμία και νηφαλιότητα και σοβαρή διαχείριση της όλης κατάστασης».

Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς τόνισε ότι η Επιτροπή παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις στο Αιγαίο, προσθέτοντας ότι «το ελληνικό πλοίο που συμμετείχε στην επιχείρηση συγχρηματοδοτείται από την ΕΕ και την Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή και άρα πρόκειται για χρήματα Ευρωπαίων φορολογουμένων».

Συνεχίζοντας, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής επισήμανε ότι η Τουρκία «πρέπει να απέχει από αρνητικές δηλώσεις που βλάπτουν τις σχέσεις καλής γειτονίας». Αυτό, είπε ο Μ. Σχοινάς, είναι αναγκαίο, ειδικά ενόψει της Συνόδου Κορυφής που θα διεξαχθεί στις 26 Μαρτίου στη Βάρνα της Βουλγαρίας, με τη συμμετοχή των τριών ηγετών της ΕΕ -Ντόναλντ Τουσκ, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, Αντόνιο Ταγιάνι- με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Μ. Σχοινάς επανέλαβε, επίσης, ότι «η Τουρκία πρέπει να δεσμευτεί ξεκάθαρα στη διατήρηση των σχέσεων καλής γειτονίας, και να απέχει από κάθε προστριβή, απειλή ή ενέργεια έναντι ενός κράτους-μέλους διαταράσσοντας τις σχέσεις καλής γειτονίας και την ειρηνική επίλυση διαφορών». Επεσήμανε, ακόμη «την ανάγκη να σεβαστεί η Τουρκία την κυριαρχία των κρατών-μελών σε ό,τι αφορά τη χερσαία επικράτεια, τα εθνικά χωρικά ύδατα και τον εθνικό εναέριο χώρο τους».


Πηγή: www.efsyn.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!