«Δεν θα υπάρξουν άλλα μνημόνια, ξεκίνησε η διαδικασία για το χρέος» UPD

Με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ξεκίνησε τις επαφές του στην Αθήνα ο επίτροπος Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο οποίος πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη στην Ελλάδα.

Ο Προκόπης Παυλόπουλος καλωσόρισε για μια ακόμα φορά στο Προεδρικό Μέγαρο τον Πιερ Μοσκοβισί, «τώρα που βρισκόμαστε», όπως είπε, «στο τέλος του προγράμματος για την Ελλάδα» και τον ευχαρίστησε για τη συμβολή του σε αυτό, καθώς επίσης και για τη συμβολή του προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία ελάφρυνσης του χρέους που, όπως επισήμανε, αποτελεί υποχρέωση των εταίρων μας.

«Έρχομαι σε σημαντική στιγμή για την Ελλάδα», ανέφερε από την πλευρά του ο κ. Μοσκοβισί, επισημαίνοντας ότι η ελληνική οικονομία παρουσιάζει σημάδια ανάκαμψης και διαφαίνεται η έξοδος από το πρόγραμμα και μάλιστα με καλές συνθήκες.

Ακολούθησε συνάντηση του επιτρόπου με τη Φώφη Γεννηματά στο γραφείο της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής στη Βουλή, η οποία δήλωσε μεταξύ άλλων ότι η συζήτηση ήταν πολύ εποικοδομητική και επικεντρώθηκε στο τέλος του προγράμματος, για το οποίο εξέφρασε την προσωπική της αγωνία εξηγώντας ότι δεν θεωρεί πως το τέλος του προγράμματος κατ' ανάγκη σημαίνει και την οριστική και ασφαλή έξοδο της χώρας από την κρίση.

«Ζήτησα τη στήριξή του σε τρεις στόχους που πρέπει να θέσει αυτή τη στιγμή η Ελλάδα: την άμεση ελάφρυνση του χρέους που συνεπάγεται και μείωση των στόχων για τα πλεονάσματα και βεβαίως ένα σχέδιο ανάπτυξης, προσέλκυσης επενδύσεων και κοινωνικής δικαιοσύνης που είναι απολύτως απαραίτητο. Ένα δικό μας εθνικό σχέδιο για να μπορέσουμε όχι μόνο να σταθεροποιήσουμε την κατάσταση αλλά να αφήσουμε οριστικά πίσω μας τα αδιέξοδα», υπογράμμισε η κ. Γεννηματά.

«Δεν θα έχετε τρόικα αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα υπάρχουν δεσμεύσεις, όπως έγινε στην Κύπρο, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία», απάντησε ο Μοσκοβισί.

Σε εξέλιξη είναι η συνάντηση του Ευρωπαίου επιτρόπου με τον Αλέξη Τσίπρα. Αμέσως μετά ο Μοσκοβισί θα μεταβεί στο υπουργείο Οικονομικών, όπου θα γίνει δεκτός από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο. Η ατζέντα των συναντήσεων περιλαμβάνει τα 15 εκκρεμή προαπαιτούμενα της 3ης αξιολόγησης, τον χρόνο εκκίνησης της 4ης, αλλά και τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους και το νέο πλαίσιο μετά την έξοδο της χώρας από τα προγράμματα στήριξης.

Σε μια εφ' όλης τη ύλης συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Ευρωπαίος επίτροπος δηλώνει κατηγορηματικά ότι δεν θα υπάρξουν άλλα μνημόνια και υπογραμμίζει ότι η διαδικασία ελάφρυνσης του χρέους έχει ήδη ξεκινήσει.

«Τώρα μπορούμε να δούμε ξεκάθαρα το φως στην άκρη του τούνελ», προσθέτει και χαρακτηρίζει καλό οιωνό» την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης. «Έχουμε κάθε λόγο να ελπίζουμε και να αναμένουμε ότι η τελική αξιολόγηση θα προχωρήσει εξίσου ομαλά»,  προσθέτει.

«Αυτό που επιθυμώ είναι μετά το πρόγραμμα η Ελλάδα να γίνει και πάλι, σε οικονομικούς όρους, μια φυσιολογική ευρωπαϊκή χώρα. Οι οικονομικές πολιτικές της Ελλάδας θα παρακολουθούνται μέσω της διαδικασίας συντονισμού που ονομάζουμε Ευρωπαϊκό Εξάμηνο. Επειδή πολλές από τις δεσμεύσεις του προγράμματος θα συνεχίσουν να εφαρμόζονται για μεγάλο διάστημα μετά τη λήξη του προγράμματος, χρειάζεται επίσης να υπάρξει μια κατάλληλη μορφή εποπτείας μετά το πρόγραμμα. Αλλά ας είμαστε ξεκάθαροι: δεν θα υπάρξουν άλλα μνημόνια – και με την προϋπόθεση ότι στο μέλλον θα εφαρμοστούν υπεύθυνες δημοσιονομικές πολιτικές, δεν θα υπάρξει περαιτέρω ανάγκη για λιτότητα», διευκρινίζει.

Υπογραμμίζει, δε, την επιθυμία του να γίνει η Ελλάδα, μετά το πρόγραμμα, «μια φυσιολογική ευρωπαϊκή χώρα» και στέλνει το προσωπικό του μήνυμα στον ελληνικό λαό: «Τώρα είναι η ώρα για μια τελική προσπάθεια για να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα με επιτυχία και να στραφούμε προς ένα πιο ήρεμο και φωτεινό μέλλον».

Τέλος, ο Πιερ Μοσκοβισί χαρακτηρίζει «πολύ καλή» τη συνεργασία του με τους Αλ. Τσίπρα και Ευκλ. Τσακαλώτο, λέγοντας «πάντα καταφέρναμε να ξεπεράσουμε αυτά τα εμπόδια μαζί».


Πηγή: www.efsyn.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!