Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας με αφορμή τις διώξεις για το πρώην στρατόπεδο Καρατάσιου, τη Δευτέρα 5/3 και την Πέμπτη 8/3


- ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ –
Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας με αφορμή τις διώξεις για το πρώην στρατόπεδο Καρατάσιου, τη Δευτέρα 5/3 και την Πέμπτη 8/3

Σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας καλούν σύλλογοι και πολίτες που δραστηριοποιούνται εντός του Πάρκου Καρατάσιου
τη Δευτέρα 5 Μαρτίου στις 17:00 στην είσοδο του Καρατάσιου και
την Πέμπτη 8 Μαρτίου στις 09:00 π.μ. στο Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης
με αφορμή τη δίωξη που ασκήθηκε εις βάρος του Δημάρχου του Δήμου Παύλου Μελά Δημήτρη Δεμουρτζίδη και του πρώην Δημάρχου Διαμαντή Παπαδόπουλου για κατάληψη δημόσιου χώρου (λόγω των δράσεων που πραγματοποιούνται από τους πολίτες στο πρώην στρατόπεδο Καρατάσιου).

Πιο συγκεκριμένα το κείμενο που καλεί σε διαμαρτυρία και υπογράφουν οι σύλλογοι έχει ως εξής:
Το Πάρκο Καρατάσιου ανήκει στους πολίτες
Τον τελευταίο καιρό βλέπουμε επιτέλους να ανοίγει η συζήτηση για την απόδοση και αξιοποίηση των πρώην στρατοπέδων της Θεσσαλονίκης προς όφελος της τοπικής κοινωνίας. Η αρχή έγινε με το Παύλου Μελά όπου παραχωρήθηκε στον ομώνυμο Δήμο και πρόσφατα δρομολογήθηκε η υπόθεση του Κόδρα στο Δήμο Καλαμαριάς. Σημαντικές ενέργειες από τη σημερινή Κυβέρνηση που φαίνεται να έχει διάθεση να δώσει ουσιαστικές λύσεις ακόμα και εκεί που υπήρχαν χρόνια αδιέξοδα.
Σε αντιδιαστολή όμως με όλες αυτές τις ενέργειες και προς μεγάλη μας έκπληξη βλέπουμε το Ταμείο Εθνικής Άμυνας (ΤΕΘΑ) τα τελευταία χρόνια να κινεί διαδικασίες αποβολής του Δήμου Παύλου Μελά από το πρώην στρατόπεδο Καρατάσιου. Και μάλιστα χωρίς να λαμβάνει υπόψιν τις δεκάδες σχετικές ερωτήσεις που έχουν γίνει από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και της σημερινής Κυβέρνησης, το Δήμο Παύλου Μελά, τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου και την τοπική κοινωνία που έχει μετατρέψει το χώρο του πρώην στρατοπέδου Καρατάσιου σε πόλο έλξης με πολύ μεγάλη επισκεψιμότητα, καθώς αποτελεί τον τελευταίο μεγάλο πνεύμονα πρασίνου για την πολύπαθη Δυτική Θεσσαλονίκη.
Οι πολίτες που αγκάλιασαν τον χώρο
Ως γνωστό το 2005 είχε παραχωρηθεί στον τότε Δήμο Πολίχνης έκταση 120 στρεμμάτων από τα συνολικά 689 στρέμματα του Καρατάσιου, όπου με δημόσια χρηματοδότηση αναπτύχθηκαν αθλητικές υποδομές και έγιναν έργα ανάπλασης προς όφελος της τοπικής κοινωνίας συνολικού κόστους μεγαλύτερου του 1.000.000 ευρώ. Μέσα στο πάρκο Καρατάσιου σήμερα αθλούνται περισσότερα από 500 παιδιά στα δημοτικά γήπεδα ποδοσφαίρου και στο δημοτικό εντευκτήριο όπου γίνονται προγράμματα μαζικού αθλητισμού. Παράλληλα δραστηριοποιούνται Εθελοντικές Ομάδες Πολιτικής Προστασίας, Περιβαλλοντικοί-Πολιτιστικοί Σύλλογοι και οι Περιαστικές Καλλιέργειες Καρατάσιου όπου εδώ και 7 χρόνια 150 οικογένειες καλλιεργούν οργανωμένα λαχανόκηπους σε συνεργασία με τα σχολεία του Δήμου Παύλου Μελά.
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καρατάσιου και η Ένωση Ποντίων Πολίχνης σε συνεργασία με το Δήμο Παύλου Μελά, Πολιτιστικούς Συλλόγους, Εκπαιδευτική Κοινότητα, Εθελοντικές Ομάδες και Φορείς εδώ και 10 χρόνια διοργανώνουν ενημερωτικές ημερίδες, περιβαλλοντικές δράσεις και πολιτιστικές εκδηλώσεις με σκοπό την απόδοση και αξιοποίηση του πρώην στρατοπέδου Καρατάσιου ως ελεύθερο κοινόχρηστο χώρο Πρασίνου, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Αναψυχής για όλους τους πολίτες της Θεσσαλονίκης.
Το σημερινό καθεστώς και η αμφισβήτηση από το ΤΕΘΑ
Παράλληλα ο χώρος του Καρατάσιου που είναι χαρακτηρισμένος ως Ανταλλάξιμο Κτήμα ΑΚ 11978, διεκδικείται από την Κτηματική Υπηρεσία Θεσσαλονίκης που ανήκει στο Υπουργείο Οικονομικών και είναι σύμφωνη με τις χρήσεις γης και τις κοινόχρηστες δράσεις που προτείνει και αναπτύσσει ο Δήμος Παύλου Μελά μέσα στο Καρατάσιου. Σήμερα και χωρίς να υπολογίζει όλα αυτά το Ταμείο Εθνικής Άμυνας (ΤΕΘΑ) κατηγορεί το Δήμαρχο του Δήμου Παύλου Μελά και τους πολίτες του, χαρακτηρίζοντάς τους ως καταπατητές, παράνομους, καταληψίες και φοροδιαφεύγοντες και μάλιστα ζητώντας την ποινική δίωξή τους.
Κάλεσμα «για να αναπνεύσουμε»
Όπως αγωνιζόμαστε και υπερασπιζόμαστε τους χώρους των πρώην στρατοπέδων εδώ και 20 χρόνια έτσι θα συνεχίσουμε και τώρα στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας τη Δευτέρα 5 Μαρτίου στις 17:00 στην είσοδο του Καρατάσιου και την Πέμπτη 8 Μαρτίου στις 9:00 στο Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης.
Στα χρόνια των μνημονίων και του ξεπουλήματος, ο χώρος του Καρατάσιου για το ΤΕΘΑ παρουσιάζεται ως επενδυτική ευκαιρία, για όλους εμάς όμως το Καρατάσιου είναι η τελευταία ευκαιρία για να αναπνεύσουμε και δεν θα την αφήσουμε να πάει χαμένη!!!

Το κείμενο στηρίζουν:

Πολιτιστικός Σύλλογος Καρατάσιου,
Ένωση Ποντίων Πολίχνης,
Σωματείο Μακεδονία Ν. Ευκαρπίας,
Λύκοι Δήμου Παύλου Μελά,
Φοίνικας Πολίχνης,
Πήγασος Πολίχνης,
Σύλλογος Γυναικών Πολίχνης,
Ακρίτες του Πόντου Σταυρούπολης,
Ένωση Πολιτών Μετέωρα,
Νέα Φλόγα Πολίχνης,
Αετοί Πολίχνης,
Πολ. Σύλλογος Άγιος Ιωάννης Θεολόγος Μετεώρων,
Πολ. Σύλλογος Διόνυσος Σταυρούπολης,
Σύλλογος Ποντίων Ηλιούπολης Αλέξανδρος Υψηλάντης,
Περιαστικοί Καλλιεργητές Καρατάσιου,
ΠΡΟΤΕΚΤΑ Παύλου Μελά,
ΕΠΟΜΕΑ Δήμου Παύλου Μελά,
Ένωση Ανθοκήπων Καρατάσιου,
Περιβαλλοντικός Σύλλογος Ευκαρπίας,
Εθελοντική Ομάδα Νέων “ΠΕΣ ΤΟ ΔΥΤΙΚΑ”,
Φίλοι του Δάσους,
Προμηθέας Λαογραφικό Εργαστήρι Πολίχνης,
Εκπολιτιστικός Όμιλος Σταυρούπολης,
ΑΜΣ Νικόπολης,
Μικρασιάτικος Σύλλογος Ν.Ευκαρπίας ''ΟΥΣΑΚ'',
Εθελοντές Ελλάδος,
Σκακιστικός Όμιλος Πολίχνης,
Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης,
Κίνηση Πολιτών Δήμου Κορδελιού-Ευόσμου ''Διάλογος'',
Πολιτιστικός Σύλλογος Νόστος Πολίχνης,
Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων Δήμου Παύλου Μελά.





Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!