Στουρνάρας: Λυπάμαι πολύ γι' αυτή τη χώρα - Αυτό δεν είναι κράτος δικαίου

Για σημαντική διολίσθηση ως προς την ανεξαρτησία των θεσμών και το κράτος δικαίου, έκανε λόγο ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας σήμερα στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

 

Ακόμη, απηύθυνε νέο μήνυμα στην ελληνική κυβέρνηση να εξετάσει το ενδεχόμενο προληπτικής γραμμής στήριξης για τη μεταμνημονιακή περίοδο, απαντώντας έτσι εμμέσως στην κριτική που του άσκησε ο πρωθυπουργός.

 

Συγκεκριμένα, επέμεινε στην ανάγκη ύπαρξης προληπτικής γραμμής στήριξης για την Ελλάδα μετά τη λήξη του προγράμματος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) στις 20 Αυγούστου, προκειμένου να μην αυξηθεί το κόστος χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών και να διατηρηθεί το waiver.

 

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι η ΤτΕ είναι ανεξάρτητος οργανισμός και πρόσθεσε δεν θα υπάρξει κανένας συμβιβασμός ως προς αυτό.

 

Απαντώντας σε ερώτηση του δημοσιογράφου των Financial Times, Τόνι Μπάρμπερ, σε σχέση με τη φερόμενη εμπλοκή του στην υπόθεση Novartis, στη διάρκεια της θητείας του ως υπουργού Οικονομικών, ο κ. Στουρνάρας επισήμανε πως οι καταγγελίες των τριών μαρτύρων είναι ψευδείς.

 

Διερωτήθηκε αν έχει κάποιος αποδείξεις που να τεκμηριώνουν αυτές τις καταγγελίες, δεδομένου ιδίως ότι οι υπουργικές αποφάσεις είναι δημόσιες. «Κάνω έκκληση, πάνω από τρεις εβδομάδες τώρα, να μου δείξει κάποιος την απόφασή μου ή την απόφαση οποιουδήποτε άλλου (για αυτή την υπόθεση). Είναι απαίσιο για τη χώρα να κατηγορούνται δύο πρωθυπουργοί και οκτώ υπουργοί χωρίς αποδείξεις (...) Όλα είναι ψέματα τριών άγνωστων μαρτύρων (...) Λυπάμαι πραγματικά για αυτή τη χώρα» είπε χαρακτηριστικά.

 

Ερωτηθείς για το καθεστώς προστασίας των μαρτύρων, ο ίδιος απάντησε: «Δεν είμαι σίγουρος για το πόσο προστατευόμενοι ήταν (...) δεν ξέρω ποια ακριβώς ήταν τα κίνητρά τους για να πουν τέτοια ψέματα (...) Είναι πολύ απλό. Σε αυτή την περίπτωση δεν υπάρχει τίποτα απολύτως, αυτά τα πράγματα δεν συνέβησαν».

 

Ακόμη, αναφέρθηκε και στην «παράνομη», όπως τη χαρακτήρισε, έρευνα του γραφείου της συζύγου του τον Σεπτέμβριο του 2016, τη μέρα που η κεντρική τράπεζα έπαιρνε κρίσιμες αποφάσεις για το μέλλον της Τράπεζας Αττικής. «Αυτό δεν είναι κράτος δικαίου», τόνισε, μεταξύ άλλων.

 

«Αν ο στόχος είναι να υπονομευτεί η ανεξαρτησία της Τραπέζης της Ελλάδος και του διοικητή της, έχουν υπολογίσει λάθος», είπε.

 

Κληθείς να σχολιάσει αν η ΟΝΕ έχει πλέον αποκτήσει ισχυρά αμυντικά εργαλεία απέναντι στις κρίσεις, ο ίδιος σημείωσε:« Όχι ακόμη. Έχουμε κάνει τεράστια πρόοδο, ξεκινώντας με την ελληνική κρίση και όλα τα μέτρα που ελήφθησαν. Δεν υπάρχει πλέον πρόβλημα Grexit. Ωστόσο, μένει μακρύς δρόμος να διανύσουμε ακόμη, δεν ολοκληρώσαμε την τραπεζική ένωση, ούτε την ένωση κεφαλαιαγορών». Πρόσθεσε ότι χρειάζονται ακόμη σχήματα ασφάλισης καταθέσεων και μείωσης και διαμοιρασμού ρίσκου και ευθυνών.


Πηγή: www.lifo.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!