Ο Ερντογάν ανακοίνωσε πως στέλνει ερευνητικό πλοίο στην κυπριακή ΑΟΖ και εξήγγειλε γεωτρήσεις

Έρευνες στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου προανήγγειλε σήμερα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ανακοινώνοντας τη ναυπήγηση ενός εκ των μεγαλυτέρων ερευνητικών πλοίων στον κόσμο.

 

Σύντομα το σκάφος θα αρχίσει τις επιχειρήσεις του στην ανατολική Μεσόγειο είπε ο Τούρκος πρωθυπουργός.

 

Ο Ερντογάν, που συμμετείχε σε συνέδριο για την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων, προειδοποίησε πως «κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει» τα αναφαίρετα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων στην ΑΟΖ.

 

«Θα επιδείξουμε την ίδια αποφασιστικότητα στα αποθέματα υδρογονανθράκων στη Μεσόγειο, για να προστατεύσουμε τα δικαιώματα της χώρας μας αλλά και της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου».

 

Μιλώντας για κοινές επενδύσεις, η αντιπροσωπεία που θα κάνει γεωτρήσεις «για όλους» και θα μοιραστεί στη Βόρεια και τη Νότια Κύπρο, ανάλογα με τον πληθυσμό τους.

 

«Δεν θα κάνουμε καμία παραχώρηση εδώ», διεμήνυσε.

 

«Ελπίζω να έχουν πάρει το μάθημά τους από την ξεκάθαρη στάση μας απέναντι στις απόπειρες γεωτρήσεων στα ανοιχτά της Κύπρου παρά την αντίθεση μας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος.

 

«Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να συμπεριφέρεται τυχοδιωκτικά στο άμεσο περιβάλλον μας και ειδικά στο Αιγαίο και στην Κύπρο» προειδοποίησε.

 

Ξεκινά η κατασκευή του πυρηνικού σταθμού

 

Έχοντας στο πλευρό του τον Τούρκο πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ, ο Ερντογάν αποκάλεσε τον Βλαντιμίρ Πούτιν «φίλο του» και αναφέρθηκε στην κατασκευή πυρηνικου αντιδραστήρα στο Ακουγιού.


Η θεμελίωση του σταθμού θα ξεκινήσει φέτος και «πολύ σύντομα» θα γιορτάζει στα εγκαίνια με τον Ρώσο πρόεδρο στο πλευρό του, όπως είπε. 


Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, έγκυρες πηγές αποκάλυπταν ωστόσο πως το έργο, ύψους 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων δεν θα ξεκινήσει πριν το 2023, αφού η ρωσική εταιρεία Rosatom που το έχει αναλάβει, αναζητά Τούρκους εταίρους για να επωμιστούν το 49%.


Όταν ολοκληρωθεί, ο πυρηνικός σταθμός του Ακούγιου, συνολικής ισχύος 4.800 μεγαβάτ, θα μειώσει την εξάρτηση της Τουρκίας από τις εισαγωγές ενέργειας.


Πηγή: www.lifo.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!