Ανήσυχη η Αθήνα - Έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου για ελληνοτουρκικά

Έκτακτη σύσκεψη του άτυπου κυβερνητικού συμβουλίου υπό τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα πραγματοποιείται σήμερα στο Μαξίμου.

 

Η σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί στις 12 το μεσημέρι και γίνεται σε κλίμα ανησυχίας για τα ελληνοτουρκικά, μετά και τις χθεσινές εξελίξεις  στην υπόθεση σύλληψης και κράτησης των δύο ελλήνων στρατιωτικών.

 

Αν και η κυβέρνηση δείχνει μετριοπαθή στάση οι πληροφορίες αναφέρουν πως υπάρχει ανησυχία στους κύκλους της για την ολοένα αυξανόμενη τουρκική προκλητικότητα.

 

 

Στις 11 θα υπάρξει συνάντηση του πρωθυπουργού με τον κύπριο υπουργό Εξωτερικών Νίκο Χριστοδουλίδη, καθώς υπάρχει προσπάθεια συντονισμού με τη Λευκωσία ενόψει του Συμβουλίου Κορυφής της ΕΕ σε δύο εβδομάδες, οπότε θα τεθεί το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας σε υψηλό διπλωματικό επίπεδο.

 

 

Στο σημερινό συμβούλιο αναμένεται να γίνει εκτενής αναφορά σε όλα όσα έχουν γίνει έως τώρα με το ζήτημα των στρατιωτικών και θα εξεταστούν τα επόμενα βήματα της Αθήνας καθώς η υπόθεση διαφαίνεται πως δεν θα έχει τέλος άμεσα.

 

Υπενθυμίζεται πως οι δύο στρατιωτικοί χθες ήταν να οδηγηθούν σε δίκη η οποία αναβλήθηκε και παραμένουν προφυλακισμένοι σε φυλακές υψίστης ασφαλείας.

 

Την ίδια ώρα, τα τουρκικά δημοσιεύματα ανεβάζουν τους τόνους και προσπαθούν να θέσουν θέμα κατασκοπείας το κατηγορητήριο. Χθες υπήρξαν δηλώσεις σχετικά από τον Αντιπρόεδρο και Εκπρόσωπο της κυβέρνησης της Τουρκίας, Μπεκίρ Μποζντάγκ, ο οποίος δήλωσε ότι «μετά το αίτημα του Εισαγγελέα, το πρωτοβάθμιο δικαστήριο αποφάσισε την κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών με την κατηγορία της παράνομης εισόδου σε απαγορευμένη στρατιωτική ζώνη».

 

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου, ο εκπρόσωπος της τουρκικής κυβέρνησης είπε:

 

«Η κράτηση των δύο στρατιωτικών στην Τουρκία οι οποίοι πέρασαν στην τουρκική πλευρά από την Ελλάδα, δεν αποτελεί ζήτημα για ανταλλαγή. Ούτε η Ελλάδα ζήτησε ανταλλαγή από την τουρκική κυβέρνηση, ούτε η τουρκική κυβέρνηση ζήτησε ανταλλαγή από την Ελλάδα. Δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα. Αυτοί οι στρατιωτικοί υποβλήθηκαν σε δικαστική έρευνα με την κατηγορία της παράνομης εισόδου σε απαγορευμένη στρατιωτική ζώνη και της στρατιωτικής κατασκοπείας.

 

Μετά το αίτημα του Εισαγγελέα, το πρωτοβάθμιο δικαστήριο αποφάσισε την κράτησή τους με την κατηγορία της παράνομης εισόδου σε απαγορευμένη στρατιωτική ζώνη. Δεν πρόκειται να αποτελέσει ζήτημα ανταλλαγής για την Τουρκία. Η έκδοση των πραξικοπηματιών στρατιωτικών στην Τουρκία είναι ένα ζήτημα για το οποίο η Τουρκία έχει δίκιο. Για την εκδίκαση των Τούρκων στρατιωτικών στην τουρκική δικαιοσύνη η Ελλάδα έχει υποχρεώσεις που πρέπει να εκπληρώσει στο πλαίσιο των διμερών συμφωνιών μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας. Είναι δύο διαφορετικά πράγματα. Σκεφτόμαστε ότι η Ελλάδα δεν τις εκπληρώνει. Το να γίνει ζήτημα ανταλλαγής θα μειώσει την αξία του αιτήματος της Τουρκίας για την έκδοση των πραξικοπηματιών για την δίκαιη εκδίκαση στην Τουρκία. Θέλουμε να εκφράσουμε ότι δεν υπάρχει κάτι τέτοιο».

 

Την ίδια ώρα θέμα ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος, ο οποίος μεταβαίνει στις Βρυξέλλες για τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα θέσει το θέμα της σύλληψης των δύο ελλήνων στρατιωτικών στους ευρωπαίους ομολόγους του.

 

 


Πηγή: www.lifo.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!