Η κυβέρνηση στη δίνη της υπόθεσης Σαββίδη

Toυ Γιάννη Καμπουράκη
gkamp@naftemporiki.gr

Η απόφαση να μην πει κουβέντα για την νέα κρίση στο ποδόσφαιρο και τις αναμφισβήτητες προεκτάσεις της στην πολιτική στην χθεσινοβραδινή του ομιλία στη Δυτική Αττική, ήταν πρωτοφανής για τον πρωθυπουργό, ο οποίος πάντα ως τώρα αξιοποιούσε προγραμματισμένες ομιλίες του για να παρέμβει σε κάποια υπόθεση που ήταν σε εξέλιξη, ακόμα και αν είναι αρνητική για την κυβέρνηση. Έχει ήδη εκληφθεί - ακόμα και από βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ με τα οποία η «Ν» συνομίλησε - ως σαφής ένδειξη ότι η κυβέρνηση είναι στριμωγμένη μετά τα ακραία επεισόδια στην Τούμπα και την εισβολή του Ιβάν Σαββίδη με όπλο, μέσα στον αγωνιστικό χώρο, για δύο λόγους:

Πρώτον, επειδή  το σχέδιο «εξυγίανση στο ποδόσφαιρο», ένα μεγάλο πολιτικό πρότζεκτ για την κυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου με σημαντική επιρροή στην ελληνική κοινή γνώμη, δέχθηκε τεράστιο πλήγμα και κινδυνεύει να ακυρωθεί οριστικά.

Δεύτερον, διότι οι στενές σχέσεις Σαββίδη – κυβέρνησης που πρωτίστως δεν έκρυβε ο ίδιος ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ αλλά φρόντιζε να συντηρεί και η κυβέρνηση, κυρίως ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, έχουν έρθει στον αφρό, αποτελούν το κύριο επιχείρημα των έντονων αντιδράσεων της αντιπολίτευσης και ακουμπούν το κυβερνητικό αφήγημα για πάταξη της διαπλοκής.

Στο εσωτερικό της κυβέρνησης δεν υπάρχει ενιαία γραμμή για την αντιμετώπιση των επιθέσεων της αντιπολίτευσης με επίκεντρο τον κ. Σαββίδη. Κάποιες εισηγήσεις προς τον κ. Τσίπρα λένε ότι πρέπει να κρατηθούν κάποιες αποστάσεις αλλά με μέτρο, διότι ο ομογενής επιχειρηματίας έχει επενδύσει πολλαπλώς στην ελληνική οικονομία και η συνέχεια αυτών των επενδύσεων είναι κρίσιμη.

Άλλες εισηγήσεις προς τον πρωθυπουργό να δοθεί ξεκάθαρο μήνυμα από τον κ. Τσίπρα ότι δεν έχει φίλους και εχθρούς επιχειρηματίες και σκληρή αντιμετώπιση που θα προκαλέσει σοκ τόσο της κρίσης στο ποδόσφαιρο όσο και των εκκρεμών υποθέσεων που αφορούν στην επιχειρηματική δραστηριότητα του κ. Σαββίδη.

Δεν είναι σαφές προς ποια γραμμή κινείται ο ίδιος ο πρωθυπουργός – δεδομένης και της πολύ στενής σχέσης του κ. Σαββίδη με τον κ. Καμμένο – ή αν έχει ήδη λάβει αποφάσεις.

 Η  κυβέρνηση – τουλάχιστον σε αυτήν την πρώτη φάση – τηρεί αμυντική στάση. Σύμφωνα με πληροφορίες, η απόφαση που ελήφθη κατά τον χθεσινό «πρωινό καφέ» ήταν να επικεντρώσει η κυβέρνηση στις διαπραγματεύσεις με την UEFA και να δηλώσει σε όλους τους τόνους την αποφασιστικότητα του κ. Τσίπρα να εξυγιάνει το ποδόσφαιρο ανεξάρτητα από το πολιτικό κόστος.

Αυτό, σύμφωνα με συνεργάτες του πρωθυπουργού, μπορεί να σημαίνει και την απόφαση της UEFA να αποκλείσει τις ελληνικές ομάδες από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις την επόμενη ή τις επόμενες χρονιές, αλλά και να μην ξεκινήσει το εθνικό πρωτάθλημα αν δεν υπάρξουν νέοι κανόνες και δεσμεύσεις τήρησής τους από τους ιδιοκτήτες των ομάδων. Σε αυτή τη φάση, αυτό που προσπαθεί να πετύχει η κυβέρνηση είναι να μην επηρεαστεί η εθνική ομάδα ποδοσφαίρου από τις αποφάσεις που αναμένονται. 

CareerNet.gr: Βρείτε τώρα τη δουλειά που σας ταιριάζει!


Πηγή: www.naftemporiki.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!