Ιστορική συνάντηση Νοτιοκορεατών με τον Κιμ Γιονγκ Ουν

Συνάντηση με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν είχε αντιπροσωπεία της Νότιας Κορέας, την πρώτη μετά την άνοδό του στην εξουσία. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, στόχο της νοτιοκορεάτικης αποστολής είναι να ενθαρρύνουν την Πιονγιάνγκ και την Ουάσινγκτον να κάνουν διάλογο, μετά την κρίση που έχει ενσκήψει λόγω του πυρηνικού προγράμματος της Βόρειας Κορέας.

Η δεκαμελής επιτροπή της Νότιας Κορέας, υπό τον επικεφαλής του Γραφείου Εθνικής Ασφαλείας, Τσουνγκ Ούι-Γιονγκ, δήλωσε πριν από την άφιξή του στην Πιονγιάνγκ ότι μεταφέρει στον Κιμ Γιονγκ Ουν το μήνυμα του πρωθυπουργού της Νότιας Κορέας, Μουν Τζε-Ιν για την ανάγκη «αποπυρηνικοποίησης της Κορεατικής Χερσονήσου, τη διαρκή ειρήνη και τη βελτίωση των ενδο-κορεατικών σχέσεων, μετά τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες».

Το τελευταίο διάστημα, τόσο η Πιονγιάνγκ όσο και οι ΗΠΑ έχουν δηλώσει τη βούλησή τους να προχωρήσουν σε σε διάλογο, ωστόσο διαφωνούν για το αντικείμενο των συζητήσεων. Η Ουάσινγκτον επιμένει να τεθεί στο τραπέζι το πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας, το οποίο η ηγεσία της χώρας απορρίπτει.

Η Πιονγιάνγκ επιμένει ότι η ανάπτυξη διηπειρωτικών πυραύλων που φέρουν πυρηνικές κεφαλές είναι ένα αποτρεπτικό μέσο έναντι της αμερικανικής εχθρότητας και επιθετικότητας. Επίσης εκφράζει ανησυχία για τις στρατιωτικές ασκήσεις που πραγματοποιούν οι ΗΠΑ από κοινού με την Ιαπωνία και τη Ν. Κορέα, τις οποίες χαρακτηρίζει ως προετοιμασία για πόλεμο.

Οι ΗΠΑ δήλωσαν «συγκρατημένα αισιόδοξες» για τις συνομιλίες Βόρειας και Νότιας Κορέας, που ξεκίνησαν από τον Ιανουάριο.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Πενταγώνου, Ρόμπερτ Μάνινγκ, οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν το έργο της άμυνας της Κορεατικής χερσονήσου, και θα συνεχίσουν τις στρατιωτικές ασκήσεις.

Ωστόσο, όπως είπε, «ενθαρρύνουμε τον διάλογο που είναι σε εξέλιξη».


Πηγή: www.efsyn.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!