Στο «κόκκινο» η αγωνία για τους δύο Ελληνες στρατιωτικούς -Σήμερα η δίκη [εικόνες & βίντεο]

Κορυφώνεται η αγωνία για την τύχη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που συνελήφθησαν το μεσημέρι της Πέμπτης από τουρκική περίπολο στον Εβρο, επειδή εισχώρησαν σε τουρκικό έδαφος.

Ο ανθυπολοχαγός Αγγελος Μητρετώδης και ο λοχίας ΕΠ.ΟΠ Δημήτρης Κούκλατζης κρατούνται στο κτίριο της στρατοχωροφυλακή στην Αδριανούπολη και η δίκη τους (για την ακρίβεια η ένσταση της ελληνικής πλευράς για την προφυλάκισή τους) ξεκινά στις 08:30 το πρωί της Δευτέρας.

Ουδείς μπορεί να προβλέψει τι θα αποφασίσει ο δικαστής και είναι ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα: Από την συνέχιση του εγκλεισμού τους μέχρι την απελευθέρωσή τους.

Αν το κατηγορητήριο που αντιμετωπίζουν οι δύο Ελληνες στρατιωτικοί δεν επεκταθεί, τότε σύντομα θα λάβει τέλος η υπόθεση που τους αφορά. Ομως, αν προστεθεί και η κατηγορία για κατασκοπεία, κάτι που κάποιοι εκτιμούν ότι μπορεί να συμβεί με παρέμβαση του Τούρκου προέδρου, τότε το ζήτημα θα περιπλακεί και η ένταση θα κλιμακωθεί μεταξύ Αθήνας και Αγκυρας.

Το άγνωστο παρασκήνιο

Σύμφωνα με πληροφορίες των ΝΕΩΝ, αμέσως μετά το συμβάν της σύλληψης των δύο Ελήνων αξιωματικών, ενημερώθηκε ο Ταξίαρχος που έχει την ευθύνη της περιοχής. Αμέσως, με βάση την πάγια πρακτική, ο Ελληνας Ταξίαρχος επικοινώνησε με τον Τούρκο ομόλογό του στην άλλη πλευρά των συνόρων. Οι δύο αξιωματικοί συναντήθηκαν στην τουρκική επικράτεια προκειμένου ο Έλληνας ταξίαρχος να παραλάβει τους δύο στρατιωτικούς, καθώς με αυτή την πρακτική λύνονται τέτοια περιστατικά.

Ωστόσο ενώ οι δύο αξιωματικοί έπιναν καφέ και συζητούσαν, ήρθε εντολή από τα... ενδότερα της Τουρκίας, που ακύρωσε τη διαφαινόμενη επιστροφή των δύο Ελλήνων.

Ο Τούρκος ταξίαρχος ενημερώθηκε ότι οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί θα πρέπει να μεταφερθούν στην Αδριανούπολη και να παρουσιαστούν στον τοπικό εισαγγελέα. Εκπληκτος εκείνος ενημέρωσε τον Ελληνα ομόλογό του για τις εντολές «άνωθεν» που είχε λάβει και πως δεν ήταν δυνατόν να του παραδώσει τους στρατιώτες.

Από εκείνο το σημείο και μετά η κατάσταση είχε ξεφύγει από την τοπική διαχείριση και εξελισσόταν σε διμερές ζήτημα με διπλωματική διάσταση.

Οι Τούρκοι είχαν παγιδεύσει το δάσος με κυνηγετικές κάμερες;

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε ο ΑΝΤ1, οι Τούρκοι φέρεται να έχουν «παγιδεύσει» με κυνηγετικές κάμερες το δάσος στις Καστανιές, εκεί δηλαδή που έγινε και η σύλληψη.

Αυτό σημαίνει ότι είναι πολύ πιθανόν οι κινήσεις των δύο Ελλήνων στρατιωτικών να ήταν υπό στενή παρακολούθηση χωρίς να αποκλείεται να έχει καταγραφεί και η στιγμή της σύλληψης.

Παρόντες στη δίκη οι γονείς των στρατιωτικών

Στο πλευρό των δύο Ελλήνων στρατιωτικών θα βρεθούν οι οικογένειές τους. Οι γονείς του ανθυπολοχαγού Αγγελου Μητρετώδη πήγαν το Σάββατο από την Καστοριά στην Ορεστιάδα, όπου συναντήθηκαν με τους γονείς του ΕΠΟΠ λοχία, Δημήτρη Κούκλατζη, σύμφωνα με την ιστοσελίδα evros-news.

Εκεί, ρύθμισαν τις γραφειοκρατικές λεπτομέρειες, σε συνεργασία με το ελληνικό προξενείο στην Αδριανούπολη, προκειμένου να μπορέσουν παραστούν στο δικαστήριο τη Δευτέρα.

Επίσης, σε συνεννόηση με τις τουρκικές αρχές, μεταφέρθηκαν πολιτικά ρούχα και χρήματα από την Ορεστιάδα στους δύο Ελληνες στρατιωτικούς, προκειμένου να παρουσιαστούν με πολιτικά στο δικαστήριο, όπου θα αντιμετωπίσουν κατηγορίες για παραβίαση συνόρων και παράνομη είσοδο σε απαγορευμένη περιοχή.

Δεν αποδέχονται την κατασκοπεία

Από την ελληνική πλευρά η εικόνα είναι πως στο επίσημο κατηγορητήριο δεν υπάρχει αναφορά σε κατασκοπεία. Παρά ταύτα, τουρκικά ΜΜΕ (Dogan, Yeni Safak) επιμένουν ότι οι δυο Ελληνες προφυλακίστηκαν με την κατηγορία της στρατιωτικής κατασκοπείας.

Οι δύο Ελληνες δεν αποδέχθηκαν την κατηγορία για κατασκοπεία. «Αυτός που κάνει κατασκοπεία επιλέγει ο καιρός να είναι με χιόνια; Άλλωστε στο χιόνι φαίνονται τα ίχνη μας. Δεν καταλάβαμε καν πως περάσαμε στην τουρκική πλευρά», ανέφερε μεταξύ άλλων στην κατάθεσή του ο Αγγελος Μητρετώδης.

Πήραν φωτιά τα τηλέφωνα το Σαββατοκύριακο

Ο Αλέξης Τσίπρας και η ηγεσία του υπουργείου Αμυνας ήταν σε ανοικτή γραμμή επικοινωνίας όλο το Σαββατοκύριακο για την υπόθεση.

Πηγές από το Πεντάγωνο τόνιζαν ότι η Αθήνα έδωσε βάρος στην πρεσβεία και το προξενείο και αναζήτησαν την καλύτερη νομική στήριξη για τους δύο Ελληνες στρατιωτικούς. Για προφανείς λόγους, στο δικαστήριο δεν πρόκειται να παραβρεθεί Ελληνας αξιωματούχος πλην της πρεσβείας και του προξενείου.

Από συνομιλίες ως τώρα της Αθήνας με την τουρκική πλευρά δεν φαίνεται να υπάρχει διάθεση να συνδέσει το θέμα με τους 8 Τούρκους στρατιωτικούς πυο ζήτησαν άσυλο στην Ελλάδα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα κατά του Ερντογάν.

Συναγερμός λόγω tweet που αποδόθηκε στην ΜΙΤ

Το απόγευμα της Κυριακής, πάντως, σήμανε συναγερμός από μια ανάρτηση στο twitter από λογαριασμό αποδιδόμενο στον επικεφαλής της τουρκικής μυστικής υπηρεσίας πληροφοριών (ΜΙΤ) Hakan Fidan.

Ο αρχηγός της ΜΙΤ φέρεται να γράφει: «Συνελήφθησαν 2 Έλληνες στρατιωτικοί που παραβίασαν τα σύνορα. Η Ελλάδα, που δεν μας επιστρέφει τους πραξικοπηματίες της 15 Ιουλίου, ξεκίνησε τις διαδικασίες για την επιστροφή τους. Στις Καστανιές 1 Ανθυπολοχαγός και 1 Υπαξιωματικός, εκτελώντας υπηρεσία περιπόλου, πέρασαν σε τουρκικό έδαφος».

Ωστόσο, όπως όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν, φαίνεται ότι δεν πρόκειται για αυθεντικό λογαριασμό του συγκεκριμένου χρήστη.

Ανησυχία για παρέμβαση Ερντογάν

Τη Δευτέρα θα υπάρχει πιο ξεκάθαρη εικόνα για την υπόθεση και την τύχη που θα έχουν οι δύο Ελληνες στρατιωτικοί. Παρά όμως τη συγκρατημένη αισιοδοξία της Αθήνας, εκφράζονται και ανησυχίες για το αν θα υπάρξει παρέμβαση του Ταγίπ Ερντογάν.

Και αυτό γιατί υπάρχουν εκτιμήσεις ότι μπορεί να συνδέσει με κάποιο τρόπο την εν λόγω υπόθεση με εκείνη των 8 Τούρκων που ζήτησαν άσυλο στην Ελλάδα έπειτα από το πραξικόπημα και την έκδοση των οποίων ζητά με επιμονή η Αγκυρα.

Αρθρα στην Τουρκία για ανταλλαγή με τους 8

Στην Τουρκία πάντως αρθρογράφοι επιμένουν ενδεχομένως ο Ερντογάν θελήσει να εκμεταλλευθεί το θέμα για να «πάρει πίσω» τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς.

Χαρακτηριστικό δημοσίευμα της Haber Turk, όπου ο αρθρογράφος μιλάει ανοικτά για ανταλλαγή με τους 8. «Για ποιο λόγο να πέρασαν αυτοί; Είναι χρήσιμοι για τους νέους κανόνες των διεθνών σχέσεών μας. Δεν έχω καμία αμφιβολία πως θα μείνουν εδώ μέχρι να γίνει η ανταλλαγή με τους 8 Τούρκους, μέλη των γκιουλενιστών που διέφυγαν στην Ελλάδα» γράφει μεταξύ άλλων.

Πάντως, κυβερνητικά στελέχη με δηλώσεις τους από τη στιγμή που συνελήφθησαν οι δύο Ελληνες στρατιωτικοί απορρίπτουν κάθε σενάριο ανταλλαγής τους με τους 8 Τούρκους, ή σύνδεσης των δύο υποθέσεων.

Οι καταθέσεις των Ελλήνων στρατιωτικών

«Ακολουθήσαμε τα ίχνη παπουτσιών νομίζοντας ότι είναι παράνομοι μετανάστες. Πήγα πίσω από τα ίχνη παπουτσιών και τράβηξα τις εικόνες με το τηλέφωνο που μας έδωσε ο στρατός. Σκοπός μου ήταν να το δείξω στους ανωτέρους μου. Εμείς όταν είδαμε τα ίχνη παπουτσιών ακριβώς στον διπλανό δρόμο από όπου κάναμε περιπολία, καταλάβαμε ότι δύο άτομα πατούσαν στα ίδια ίχνη», πρόσθεσε.

«Μετά αντιληφθήκαμε ότι τα ίχνη παπουτσιών πήραν διαφορετική πορεία. Όταν μετά είδαμε λεκέδες από κίτρινα ούρα προσπαθήσαμε να κινηθούμε γρήγορα. Για να τους συλλάβουμε γρήγορα ακολουθήσαμε τα ίχνη παπουτσιών. Επειδή τα ίχνη παπουτσιών ήταν πέραν του δρόμου που κάναμε περιπολία και επειδή τα δέντρα είχαν ανατραπεί και περάσαμε ανάμεσά τους γρήγορα, δεν καταλάβαμε πως περάσαμε στην τουρκική πλευρά. Δεν είδαμε τη γραμμή και μάλιστα δεν συναντήσαμε κανένα σημάδι που να ανήκει στην τουρκική πλευρά. Πότε συναντήσαμε άλλωστε Τούρκο στρατιώτη;», ανέφερε επίσης ο ανθυπολοχαγός.

Ο Μητρετώδης είπε ότι μόλις αντιλήφθηκαν πως πέρασαν στην τουρκική πλευρά άδειασαν τα όπλα και παραδόθηκαν στους Τούρκους στρατιώτες. «Τότε καταλάβαμε την κατάσταση και για να μη δημιουργηθεί οποιοδήποτε επεισόδιο άδειασαν τα όπλα μας και παραδοθήκαμε στους Τούρκους στρατιώτες. Περιμέναμε να έρθουν οι ανώτεροί τους. Εγώ δεν ήρθα με κανένα άλλο σκοπό. Οπωσδήποτε περάσαμε τα τουρκικά σύνορα κατά λάθος, εγώ απορρίπτω με επιμονή τις κατηγορίες εναντίον μου. Το βίντεο που τράβηξα είναι στην ελληνική πλευρά, επειδή στην ελληνική πλευρά υπάρχουν κάδοι σκουπιδιών», ανέφερε.

«Αυτός που κάνει κατασκοπεία επιλέγει χιονισμένο καιρό;»

«Εγώ αυτό ιδιαίτερα ήθελα να το δείξω στους ανωτέρους μου. Τράβηξα βίντεο για να εμποδίσω τη λαθρομετανάστευση. Αυτός που κάνει κατασκοπεία επιλέγει χιονισμένο καιρό; Άλλωστε ενώ περπατάμε φαίνονται τα ίχνη μας στο χιόνι», συμπλήρωσε.

O λοχίας Δημήτρης Κούκλατζης, αρνούμενος και αυτός την κατηγορία της κατασκοπείας, κατέθεσε ότι δεν πέρασε κακόβουλα: «Δεν ήρθαμε εδώ έχοντας κακό σκοπό. Δεν δέχομαι επ’ ουδενί τις κατηγορίες που μου προσάπτονται. Περάσαμε κατά λάθος τα σύνορα. Δηλώνω κατηγορηματικά ότι περάσαμε τα σύνορα κατά λάθος και ότι δεν είχαμε κανέναν κακό σκοπό», υποστήριξε ο Έλληνας υπαξιωματικός.


Πηγή: www.iefimerida.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!