Βρετανία: Πρώην Ρώσος κατάσκοπος εκτέθηκε σε άγνωστη ουσία -Σε κρίσιμη κατάσταση

Δύο άτομα νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση στην πόλη Σόλσμπερι της Μ. Βρετανίας, έπειτα από την έκθεσή τους σε άγνωστη ουσία.

Ο ένας από τους δύο είναι ένας Ρώσος, που ενεπλάκη σε πολύκροτη «ανταλλαγή κατασκόπων» το 2010, σύμφωνα με τον Guardian. Πρόκειται για τον 66χρονο Σεργκέι Σκρίπαλ, έναν από τους τέσσερις Ρώσους με τους οποίους έγινε ανταλλαγή για 10 «ανενεργούς» πράκτορες που είχε βάλει η Μόσχα στις ΗΠΑ.

Επίσημα, η αστυνομία κάνει λόγο για έναν άνδρα περίπου 60 ετών και μία γυναίκα περίπου 30, οι οποίοι βρέθηκαν χωρίς τις αισθήσεις τους σε παγκάκι, σε ένα εμπορικό κέντρο του Σόλσμπερι, το απόγευμα της Κυριακής. Εκτιμάται ότι γνωρίζονταν μεταξύ τους και δεν είχαν εμφανή τραύματα. Μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο, όπου υποβάλλονται σε θεραπεία με την υποψία ότι εκτέθηκαν σε άγνωστη ουσία. Αμφότεροι νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση στην εντατική.

«Υπήρχε ένα ζευγάρι στο παγκάκι. Ενας μεγάλος κύριος και μία νεαρή γυναίκα. Εκείνη ήταν πεσμένη πάνω του», περιέγραψε στο BBC η Φρέγια Τσερτς, περαστική που είδε τους δύο στο εμπορικό κέντρο. «Φαινόταν σαν εκείνη να είχε χάσει τις αισθήσεις της. Εκείνος έκανε κάποιες περίεργες κινήσεις με το χέρι, κοιτάζοντας τον ουρανό. Φαινόταν σαν να είχαν πάρει κάτι αρκετά δυνατό».  

Ο Σκρίπαλ είναι πρώην συνταγματάρχης του ρωσικού στρατού, ο οποίος καταδικάστηκε γιατί είχε δώσει το 2006 στην MI6 τα στοιχεία των Ρώσων πρακτόρων που εργάζονταν μυστικά στην Ευρώπη. Εφτασε στη Βρετανία το 2010, στο πλαίσιο της πολύκροτης ανταλλαγής κατασκόπων.

Τον Αύγουστο του 2006 καταδικάστηκε στη Ρωσία σε 13 χρόνια φυλάκισης για κατασκοπεία για λογαριασμό της Βρετανίας, έχοντας ήδη καταδικαστεί για προδοσία με τη μορφή κατασκοπείας. Ρώσοι εισαγγελείς ανέφεραν ότι η MI6 του είχε δώσει 100.000 δολάρια για πληροφορίες που διοχέτευε στη βρετανική μυστική υπηρεσία από τη δεκαετία του '90, όταν ήταν ακόμη στις τάξεις των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων.

Εκτιμάται ότι στη Βρετανία του δόθηκε νέα ταυτότητα, σπίτι και σύνταξη. Σύμφωνα με κάποια δημοσιεύματα, ίσως στο συμβάν να χρησιμοποιήθηκε fentanyl, ένα συνθετικό οπιοειδές, αρκετά πιο ισχυρό από την ηρωίνη, που μπορεί να είναι θανάσιμο σε μικρές δόσεις.

Πηγή: Guardian


Πηγή: www.iefimerida.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!