Σάκης Λαζαρίδης, Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος Περιβάλλοντος και Πρασίνου Δήμου Παύλου Μελά: «Στο Καρατάσιου δεν χωράνε το ψέμα και η υποκρισία»- ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ –

Σάκης Λαζαρίδης, Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος Περιβάλλοντος και Πρασίνου Δήμου Παύλου Μελά: «Στο Καρατάσιου δεν χωράνε το ψέμα και η υποκρισία»

Μετά την οριστική παραχώρηση του πρώην στρατοπέδου Παύλου Μελά στον ομώνυμο  Δήμο και στην τοπική κοινωνία, τον ίδιο δρόμο φαίνεται να ακολουθεί και το πρώην στρατόπεδο Καρατάσιου. Ο Δήμος Παύλου Μελά τα τελευταία χρόνια μαζί με τα κινήματα, τους συλλόγους, τους φορείς και τους πολίτες, με συνεχείς και στοχευμένες περιβαλλοντικές δράσεις, αλλά και καθημερινή παρουσία των ενεργών πολιτών στο χώρο κατάφερε να κρατήσει το όνειρο ζωντανό για τη διεκδίκηση και αξιοποίηση του Καρατάσιου ως ελεύθερου χώρου πρασίνου, πολιτισμού και αναψυχής. Επιστέγασμα όλων αυτών των προσπαθειών το ξεκίνημα πριν από μια εβδομάδα της δημόσιας διαβούλευσης για την κατάθεση προτάσεων αξιοποίησης του Καρατάσιου με βασική παράμετρο τη σύμφωνη γνώμη της σημερινής Κυβέρνησης.
Οι θετικές αυτές εξελίξεις για το Καρατάσιου, μάλλον για καθαρά αντιπολιτευτικούς λόγους, ενόχλησαν αρκετούς και τις τελευταίες μέρες διαχέονται συνεχώς ψευδείς και συκοφαντικές ειδήσεις για να απαξιώσουν την όλη προσπάθεια που γίνεται για το καλό του τόπου μας. Έτσι, ξαφνικά εμφανίστηκε ένα έγγραφο παραχώρησης έκτασης 50 στρεμμάτων του Καρατάσιου από το ΤΕΘΑ (Ταμείο Εθνικής Άμυνας) στον ιδιωτικό αθλητικό σύλλογο ''Μακεδονικός" και μάλιστα παρουσιάστηκε ως τελειωμένη υπόθεση! Έγγραφο που συντάχθηκε πριν από 7 μήνες  και βγήκε στη δημοσιότητα στο ξεκίνημα της δημόσιας διαβούλευσης και πριν την κορύφωση των δράσεων και εκδηλώσεων για το Καρατάσιου για προφανείς σκοπούς.  Το συγκεκριμένο έγγραφο όντως συντάχθηκε, αλλά δεν έχει καμία πρακτική ισχύ, καθώς το ΤΕΘΑ δεν μπορεί να παραχωρήσει δημόσια περιουσία (που είναι χαρακτηρισμένη ως ανταλλάξιμο κτήμα) σε ιδιώτη με αυτές τις διαδικασίες. Επιπλέον, για το προαναφερθέν έγγραφο ο Δήμος Παύλου Μελά δεν είχε λάβει καμία γνώση, παρά το γεγονός ότι είναι εντός των γεωγραφικών του ορίων και αποτελεί αδιαμφισβήτητα έναν από τους βασικότερους διεκδικητές του. Είναι άξια απορίας η προσπάθεια ορισμένων κύκλων να χρησιμοποιήσουν έγγραφα που δεν έχουν καμία ουσιαστική ισχύ και δεν κυρώνουν καμία πραγματική συμφωνία, καθαρά για λόγους εντυπωσιασμού και με σκοπό να βλάψουν τη διοίκηση του Δήμου με όλα τα αθέμιτα μέσα.

Ο δήμος Παύλου Μελά από το 2016 βρίσκεται σε δικαστική διαμάχη με το ΤΕΘΑ με την κατηγορία της καταπάτησης του Καρατάσιου και πριν από 2 μήνες έγινε το σχετικό δικαστήριο, όπου αθωώθηκε ο πρώην και ο νυν Δήμαρχος λόγω ασάφειας του ιδιοκτησιακού καθεστώτος, καθώς ο χώρος διεκδικείται από τα Υπουργεία Εθνικής Άμυνας και Οικονομικών. Όλοι καταλαβαίνουμε ότι στην περίπτωση που μια έκταση δεν έχει ξεκάθαρο ιδιοκτησιακό καθεστώς, κανείς δεν δύναται να συμπεριφέρεται σαν να είναι φεουδάρχης και να παραχωρεί μονομερώς κομμάτια της, κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες. Οπότε, για το συγκεκριμένο θέμα δεν είχαμε καμία ενημέρωση ως αντίδικοι και ούτε υπέπεσε κάτι στην αντίληψη του Δήμου Παύλου Μελά. Αν πραγματικά είχε ισχύ αυτό το έγγραφο θα το χρησιμοποιούσαν και οι δικηγόροι του ΤΕΘΑ στην πρόσφατη δίκη για να πετύχουν την καταδίκη του Δήμου Παύλου Μελά για καταπάτηση του Καρατάσιου και ακολούθως τη διοικητική αποβολή του Δήμου και των δράσεών του. Μεγάλες ευθύνες  σίγουρα υπάρχουν σε αυτούς που συνέταξαν το έγγραφο για να το χρησιμοποιήσουν μόνο και μόνο σε βάρος του Δήμου Παύλου Μελά στο δικαστήριο αν και γνώριζαν ότι δεν μπορούσε να έχει ισχύ.
Ο ξεσηκωμός της τοπικής κοινωνίας πριν από την πρόσφατη δίκη και η πολιτική έκταση που πήρε το θέμα Καρατάσιου προφανώς χάλασε τα σχέδια όλων αυτών και το έγγραφο έμεινε στο ράφι… Ευθύνες όμως υπάρχουν και στους συγκεκριμένους δημοτικούς συμβούλους της αντιπολίτευσης  που υποστηρίζουν ότι γνώριζαν για το έγγραφο και ως όφειλαν δεν ενημέρωσαν πρώτα το Δημοτικό Συμβούλιο και τη Διοίκηση του Δήμου, προωθώντας τα συμφέροντα και τις βλέψεις του συλλόγου ''Μακεδονικός'' για το Καρατάσιου. Ο τρόπος που έφτασε αυτό το έγγραφο και η διαδρομή του από το σύλλογο ''Μακεδονικός'' μέχρι σε αυτούς που το κοινοποίησαν δείχνει τις σχέσεις εξάρτησης και ποιά συμφέροντα εξυπηρετεί ο καθένας.
Τώρα, για το αν η δημόσια διαβούλευση ήταν προσχηματική, φιάσκο, εμπαιγμός των δημοτών και παρωδία όταν συμμετείχαν δεκάδες εκπρόσωποι συλλόγων του Δήμου, εκπαιδευτική κοινότητα, απλοί πολίτες, φορείς, καθηγητές πανεπιστημίου, στελέχη της κυβέρνησης, οι περισσότεροι δημοτικοί σύμβουλοι του Δήμου μας, αλλά και άλλων δήμων,  καταθέτοντας από την πρώτη μέρα περισσότερες από 40 προτάσεις, θα το κρίνει το τελικό αποτέλεσμα. Για το ποιοί ''...είναι λίγοι, επικίνδυνοι, ανίκανοι και ποιοί πρέπει να απολογηθούν...'', καλό είναι αυτοί που ρωτάνε να απευθυνθούν πρώτα στους συλλόγους και στην τοπική κοινωνία που δραστηριοποιούνται καθημερινά μέσα στο Καρατάσιου γιατί είναι γνωστό τι έχει προσφέρει ο καθένας ειδικά τα τελευταία χρόνια για την υπόθεση Καρατάσιου.
Οι τελευταίοι που πρέπει να μιλάνε, είναι αυτοί που είναι μόνιμα απόντες από όλο αυτό το όμορφο εγχείρημα που χτίστηκε γύρω από τη διεκδίκηση αξιοποίησης του Καρατάσιου και δεν αντιλαμβάνονται πόσο ισχυρά θεμέλια έχει. Οι τελευταίοι που πρέπει να μιλάνε είναι αυτοί που αυτοί που τόσο καιρό εκστομίζουν ύβρεις, απρεπείς χαρακτηρισμούς και μεγαλοστομίες χρησιμοποιώντας τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να απλώσουν την προπαγάνδα τους, αλλά εξαφανίζονται από τα δημοτικά συμβούλια και δεν κάθονται ποτέ να λάβουν τις απαντήσεις τους. Η πρώτη μάχη για τη διεκδίκηση του Καρατάσιου κερδήθηκε από την τοπική κοινωνία και το Δήμο Παύλου Μελά είτε θέλουν να το χωνέψουν κάποιοι, είτε όχι. Και αυτό είναι που μας δίνει περισσότερη δύναμη για να συνεχίσουμε τον αγώνα μας για ένα Καρατάσιου όπως το οραματιζόμαστε όλα αυτά τα χρόνια. Ελεύθερο χώρο πρασίνου, πολιτισμού και αναψυχής!!!

Ο Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος Περιβάλλοντος και Πρασίνου

Σάκης Λαζαρίδης


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!