Κυβέρνηση με άγνωστο χ τον Μπερλουσκόνι

Η Ιταλία οδεύει με γοργά βήματα προς μια κυβέρνηση των Πέντε Αστέρων με τη Λέγκα. Μέσα στη σημερινή ημέρα ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματαρέλα, αναμένεται να συναντήσει και πάλι τους επικεφαλής των δυο αυτών πολιτικών δυνάμεων, για να του ανακοινώσουν ποιος είναι ο προτεινόμενος πρωθυπουργός της κυβερνητικής τους συμμαχίας. Αμέσως μετά αναμένεται να αναθέσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης και να ξεκινήσει η φάση της κατάρτισης της λίστας των υπουργών.

Προς το παρόν, αυτό που μπορεί να προβλέψει κανείς με σχετική βεβαιότητα είναι ότι ο Ματαρέλα θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να αποφύγει συγκρούσεις με την Ε.Ε., τόσο σε ό,τι αφορά το οικονομικό πεδίο όσο και εκείνο του μεταναστευτικού.

Η προεκλογική υπόσχεση της Λέγκας για απέλαση πάνω από πεντακοσίων χιλιάδων παράτυπων μεταναστών φαίνεται αδύνατο, κατά συνέπεια, να γίνει πραγματικότητα.

Σύμφωνα με διαρροές, τα Πέντε Αστέρια θέλουν να εξασφαλίσουν -μεταξύ των άλλων- τα υπουργεία Εξωτερικών και Οικονομικών, ενώ η Λέγκα το Εσωτερικών. Πάντως στις μέχρι τώρα συναντήσεις το μεγαλύτερο βάρος δόθηκε στο περιεχόμενο του προγράμματος, με έμφαση στο «εισόδημα του πολίτη» για τους άνεργους, στην προσπάθεια έγκρισης ενιαίας φορολογικής κλίμακας και στην καταπολέμηση της διαφθοράς.

Σε ό,τι αφορά το σημείο αυτό ωστόσο, θα πρέπει να διαπιστωθεί αν ο Μπερλουσκόνι θα δεχτεί την όλη κυβερνητική δράση ή θα προσπαθήσει να την παρεμποδίσει. Κι αυτό γιατί το δικαστήριο του Μιλάνου αποφάσισε ότι ο Σίλβιο έχει δικαίωμα να επιστρέψει στην ενεργό πολιτική και εντός κοινοβουλίου.

Παύει να ισχύει δηλαδή η απαγόρευση του εκλέγεσθαι λόγω της καταδίκης του για φορολογική απάτη. Και όλοι είναι βέβαιοι ότι ο καβαλιέρε θα ζητήσει από έναν γερουσιαστή του να παραιτηθεί, ώστε να γίνουν επαναληπτικές εκλογές σε μια μονοεδρική περιφέρεια, στην οποία ο «μίστερ TV» θα θέσει υποψηφιότητα ως μοναδικός υποψήφιος της Κεντροδεξιάς.

Είναι αρκετά ρεαλιστικό να προβλέψει κανείς ότι στο άμεσο μέλλον ο Μπερλουσκόνι θα ανεβάσει και πάλι τους τόνους, ζητώντας από τη νέα κυβέρνηση να μη θίξει κανένα από τα ζωτικά του συμφέροντα. Από το ασυμβίβαστο ανάμεσα σε πολιτική και επιχειρηματική δράση μέχρι την πιο υψηλή φορολόγηση των μεγάλων περιουσιών, που φυσικά θα έπληττε τον μεγιστάνα και πρώην πρωθυπουργό.

Πρώτα απ’ όλα θα πρέπει να περιμένουμε όμως τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης. Ως πρωθυπουργό το κίνημα των Πέντε Αστέρων προτιμά έναν πολιτικό. Δεν αποκλείεται όμως να υπερισχύσει ένας οικονομολόγος γνωστού ιταλικού Πανεπιστημίου.

Ενας τεχνοκράτης ουσιαστικά ο οποίος θα πρέπει να εγγυηθεί τόσο την εφαρμογή του προγράμματος των Πεντάστερων και της Λέγκας, όσο και να λάβει υπόψη του τις ευαισθησίες και προτεραιότητες του προέδρου της Δημοκρατίας. Και κάποιες διαφαινόμενες ανησυχίες, παράλληλα, των ευρωπαϊκών θεσμών...


Πηγή: www.efsyn.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!