Η ΥΜΑΘ κα Μαρία Κόλλια Τσαρουχά στην παρουσίαση της έρευνας «Πολιτισμικό και Οικιστικό Απόθεμα των ελληνικών κοινοτήτων της Μικράς Ασίας» και στην εκδήλωση για την 100η επέτειο της Δημοκρατίας της Αρμενίας


Θεσσαλονίκη, 7 Ιουνίου 2018
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Η Υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης) κα Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, χαιρέτισε χθες 6 Ιουνίου 2018 την εκδήλωση δημοσιοποίησης των αποτελεσμάτων της έρευνας με θέμα “Πολιτισμικό και Οικιστικό Απόθεμα των ελληνικών κοινοτήτων της Μικράς Ασίας”, η οποία πραγματοποιήθηκε στην Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών. Την έρευνα υποστηρίζει το Υπουργειό Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης). Η Υφυπουργός δήλωσε:
Με τη δημοσιοποίηση των ιστορικών στοιχείων κατοχυρώνεται η παρουσία και η τεράστια σημασία των Ελλήνων στη Μικρά Ασία από όπου κατάγονται αμέτρητοι συμπολίτες μας, όπως και οι δικοί μου παππούδες. Προσφέρεται σε όλους μας η ευκαιρία να παρακολουθήσουμε τη μεγάλη πορεία του Ελληνισμού στους τόπους της καταγωγής μας, όχι βέβαια για να αναζωπυρώσουμε εθνικιστικά πάθη και αλυτρωτισμούς, αλλά για να  εντοπίσουμε τα άγνωστα και χαμένα κομμάτια της συνείδησής μας και να κατανοήσουμε τους μεγάλους ψυχικούς δεσμούς με τη Μικρά Ασία που παραμένουν ισχυροί. Για αυτούς τους κρίσιμους λόγους για όσους αντιλαμβάνονται τη σημασία τους, θεώρησα από την πρώτη στιγμή υποχρέωση δική μου και του ΥΜΑΘ, να συμβάλλουμε σ’ αυτή την προσπάθεια. Τη στηρίξαμε και σας διαβεβαιώνω πως θα συνεχίσουμε να βρισκόμαστε δίπλα της καθ’ όλη την εξέλιξή της.
(Πληροφορίες για την έρευνα «Πολιτισμικό και Οικιστικό Απόθεμα των Ελληνικών Κοινοτήτων της Μικράς Ασίας» - ενημερωτικό υλικό)

Στη συνέχεια, η Υφυπουργός κα Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά απηύθυνε χαιρετισμό στην εκδήλωση για την 100η επέτειο της 1ης Ανεξαρτησίας της Δημοκρατίας της Αρμενίας, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Αρχαιολογικό Μουσείο, και όπου δήλωσε:
Μαζί, και υπό το φως της Δημοκρατίας, χτίζουμε σήμερα ξανά κάποια από τα ελάχιστα θεμέλια πολιτισμού, σε τόπους που τους τελευταίους αιώνες χαρακτηρίστηκαν από αμέτρητους πολέμους και από την επιβολή μιας βίαιης παρουσίας που ποτέ δεν σταμάτησε να απειλεί την ειρήνη και την ελευθερία των ανθρώπων. Από την καρδιά μου εύχομαι, το κοινό μας μέλλον να είναι μια πορεία μεγαλύτερων συνεργασιών και μεγαλύτερης ανταλλαγής, με την Ειρήνη να χαρακτηρίζει το μεταξύ μας χώρο. Προσεύχομαι και εγώ μαζί σας, καθώς μας συνδέει εξάλλου και η κοινή πίστη, για τις ψυχές των ανθρώπων μας, που χάθηκαν στο παρελθόν. Ας αναπαυθούν δικαιωμένοι, εν ειρήνη, γνωρίζοντας ότι η Αρμενία και η Ελλάδα, είναι σήμερα ισχυρές και απροσκύνητες.


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!