Υποψήφιος πανελλαδικών προς ΚΕΕ: γιατί απορρίπτετε την απάντηση γ) στο Α4 θέμα της Βιολογίας Ο.Π. ;


Ο υποψήφιος μαθητής της Γ' Λυκείου Στυλιανός Παπαδόπουλος με επιστολή του απευθύνεται στα μέλη της Κ.Ε.Ε. για το Α4 θέμα κλειστού τύπου (πολλαπλής επιλογής) στην Βιολογία Προσανατολισμού και ρωτά για ποιο λόγο θεωρούν σωστή απάντηση το α) και όχι το γ). Ο Στυλιανός Παπαδόπουλος αναφέρει στην επιστολή του που έστειλε στο avatonpress.gr τα εξής:

Αξιότιμα μέλη της ΚΕΕ,
Παρακάτω εκφράζω τις ενστάσεις μου αναφορικά με το ερώτημα Α4. Υποστηρίζω πως σωστές είναι δύο απαντήσεις, η α) και η γ).





Από τις παραπάνω διασταυρώσεις  του σχήματος, σύμφωνα πάντα με τις γνώσεις του σχολικού βιβλίου σχετικά με την μεντελική κληρονομικότητα, συμπεραίνεται πως στις περιπτώσεις α) και γ) προκύπτει ακριβώς η ίδια πιθανότητα να προκύψει άτομο με σύνδρομο Turner.
Διευκρινίζεται, πως  για να υπολογίσω την πιθανότητα αυτή, θεωρώ, -όπως και παρουσιάζω στο σχήμα- πως η πιθανότητα πρέπει να υπολογιστεί στο σύνολο των πιθανών απογόνων (βιώσιμων και μη) και όχι στο σύνολο μόνο των βιώσιμων απογόνων.
  Αν έπρεπε η πιθανότητα να υπολογιστεί στο σύνολο των βιώσιμων μόνο απογόνων η διατύπωση έπρεπε να είναι παρόμοια με την: <<Ποια η πιθανότητα ένα άτομο που θα γεννηθεί/προκύψει να πάσχει από σύνδρομο Turner;>> Έτσι, διασφαλίζοντας ότι το ζυγωτό είναι βιώσιμο περιορίζω τον δειγματικό χώρο. Με την διατύπωση που μας δόθηκε, οφείλαμε να λάβουμε υπόψιν την πιθανότητα να προκύψει ζυγωτό  μη βιώσιμο, καθώς αυτή η πιθανότητα ανήκει στον δειγματικό χώρο που ανήκει και η πιθανότητα να γεννηθεί άτομο με σύνδρομο Turner, όπως αναφέρεται στην διατύπωση. Η διαφορά είναι σαφής  αν και λεπτή και οι περισσότεροι υποψήφιοι είμαστε εξοικειωμένοι με ασκήσεις που περιορίζεται από την εκφώνηση ο δειγματικός χώρος. (π.χ υπολογίστε κάποια πιθανότητα στο σύνολο των τέκνων/στο σύνολο των κοριτσιών).
Θα ήθελα επιπλέον να εκφράσω μια ακόμη ένσταση σχετικά με την εκφώνηση του ερωτήματος. Συγκεκριμένα με την φράση : ..άτομα με σύνδρομο Turner <<κατά τον λάθος σχηματισμό των γαμετών>>  Και αυτό γιατί η πιθανότητα να νοσήσει ένα άτομο από σύνδρομο Turner δεν εξαρτάται μόνο από τον λάθος σχηματισμό ενός γαμέτη, όπως στο σύνδρομο Down για παράδειγμα αλλά και από το φυλετικό χρωμόσωμα που θα φέρει ο γαμέτης ο οποίος θα τον γονιμοποιήσει, καθώς τα άτομα Υ0 δεν επιβιώνουν.
Τέλος, με όλο το σεβασμό στην πείρα και την επιστημονική κατάρτιση των μελών που απαρτίζουν την ΚΕΕ, επιθυμώ να εκφράσω την έντονη αμηχανία και δυσαρέσκεια που μου προκάλεσε η απόφαση της να θεωρήσει ορθή μόνο την επιλογή α) χωρίς άλλες διευκρινήσεις.
Πιστεύω πως η στάση αυτή σε καμία περίπτωση δεν προωθεί τον επιστημονικό διάλογο , αλλά αντίθετα, υπονομεύει την εμπιστοσύνη μαθητών, εκπαιδευτικών και κοινής γνώμης προς αυτήν.
Διατείνομαι πως η ΚΕΕ οφείλει να σταθεί αντάξια της αποστολής της και να αιτιολογήσει επιστημονικά, σύμφωνα πάντα με τις γνώσεις που πρέπει να έχει ένας μαθητής της Γ' Λυκείου, τον λόγο που δέχεται μόνο την α) ως ορθή απάντηση.
Ευελπιστώ πως η επιστολή μου αυτή θα αποτελέσει το έναυσμα για την διενέργεια ενός εποικοδομητικού διαλόγου.

Με εκτίμηση,
Στυλιανός Παπαδόπουλος, υποψήφιος


Ο Στυλιανός Παπαδόπουλος ήταν μαθητής του 2ου ΓΕΛ Ωραιοκάστρου και 2ος στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Βιολογίας  2018 (στη Α' φάση) 


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!