Ισπανία: Ο υπ. Πολιτισμού έσπασε ρεκόρ -Παραιτήθηκε μία εβδομάδα μετά τον διορισμό του


Μία εβδομάδα μετά τον διορισμό του στην κυβέρνηση του Πέδρο Σάντσεθ, ο υπουργός Πολιτισμού της Ισπανίας, Μαξί Ουέρτα, υπέβαλε την παραίτησή του.

Αιτία, τα δημοσιεύματα για φοροδιαφυγή, την εποχή που ήταν δημοσιογράφος, πριν από μία δεκαετία. Ο Ουέρτα, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, δήλωσε αθώος και τόνισε ότι έχει ήδη καταβάλει πρόστιμο για τα εισοδήματα που δήλωσε το 2006 και το 2008.
Παρόλα αυτά, παραιτήθηκε και έτσι έγινε ο υπουργός με τη συντομότερη θητεία στην Ισπανία, μετά την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, το 1977.
«Εχω πληρώσει το πρόστιμο δύο φορές, την πρώτη εκείνη την εποχή στο υπουργείο Οικονομικών (...) και το πληρώνω κι εδώ για δεύτερη φορά, έχοντας επίγνωση ότι η αθωότητα δεν αξίζει τίποτα μπροστά σε αυτό το πλήθος», είπε στους δημοσιογράφους και συμπλήρωσε ότι του είχε επιβληθεί πρόστιμο εξαιτίας της αλλαγής στα κριτήρια με τα οποία υπολογίζονται οι φόροι.
Ακόμη, τόνισε ότι εκπληρώνει εμπρόθεσμα τις φορολογικές του υποχρεώσεις.
Η εφημερίδα El Confidencial έγραψε ότι ο Ουέρτα αναγκάστηκε να πληρώσει πέρυσι περισσότερα από 360.000 ευρώ στην εφορία, αφού είχε δηλώσει, μεταξύ 2006 και 2008, τα ατομικά του εισοδήματα μέσω μιας εταιρείας, ώστε να καταβάλει λιγότερους φόρους.
Ο υπουργός υποστήριξε ότι ένας τέτοιος μηχανισμός «δεν ήταν παράνομος εκείνη την περίοδο» κι ότι κάτι τέτοιο ήταν σύνηθες για δημοσιογράφους, δικηγόρους, αρχιτέκτονες και καλλιτέχνες.
«Δεν θα στηρίξουμε συμπεριφορές που μας θυμίζουν το Λαϊκό Κόμμα του συντηρητικού Μαριάνο Ραχόι», δήλωσε ο Πάμπλο Ιγκλέσιας των Podemos, μετά την αποκάλυψη της υπόθεσης.
Πηγή: ΑΠΕ/ AFP, Reuters 

Πηγή: www.iefimerida.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!