Τσίπρας από Λονδίνο: Δεν ανησυχώ καθόλου για την αποχώρηση Λαζαρίδη -Είμαστε πολύ σκληροί για να πεθάνουμε [βίντεο]


Θέση για τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα μετά την ανεξαρτητοποίηση Λαζαρίδη πήρε από το Λονδίνο ο πρωθυπουργός.

Μετά την συνάντησή του με την Τερέζα Μέι εμφανίστηκε καθησυχαστικός απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ΑΠΕ: «Δεν ανησυχώ καθόλου για την κυβερνητική συνοχή, μετά την αποχώρηση Λαζαρίδη» είπε. Εμμέσως επιβεβαίωσε την ύπαρξη σχεδίου αποσταθεροποίησης λέγοντας: «Πιστεύω ότι η κυβέρνηση, παρά τα ανόητα σχέδια που επιχειρούν κάποιοι θα έχει συνέχεια και θα ολοκληρώσουμε το έργο μας στο τέλος της τετραετίας. Πόσο μάλλον όταν είναι σε όλους σαφές ότι αυτή η κυβέρνηση έχει περάσει 40 κύματα και έχει επιβιώσει από πολύ δύσκολες στιγμές. Και επειδή είμαστε στην Βρετανία, μια εξαιρετική ταινία ήταν το «Too hard to die», έτσι και εμείς είμαστε πολύ σκληροί για να πεθάνουμε», υποστήριξε.
Τα γλυπτά του Παρθενώνα να επιστρέψουν στην Ελλάδα
Παράλληλα ζήτησε την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα, από την Τερέζα Μέι.
Χαρακτηριστικά είπε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός:
«Ηταν πολύ εποικοδομητική η συνάντησή μου με την Τ.Μέι, σε μια ιστορική στιγμή για την Ελλάδα. Μετά το Eurogroup αναβαθμίζεται η θέση της Ελλάδας όχι μόνο η οικονομική αλλά και η γεωπολιτική. Συζητήσαμε για την ανάγκη συνεργασίας για προσέλκυση επενδύσεων από την Βρετανία, αλλά και για την προσφυγική κρίση, τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, το Κυπριακό. Εθεσα στην πρωθυπουργό το ζήτημα της επιστροφής των Μαρμάρων του Παρθενώνα. Γνωρίζουμε τις θέσεις της Βρετανικής πλευράς. Αυτό όμως που έχει ιδιαίτερη αξία είναι να συνχιστεί αυτή η προσπάθεια και πιστεύω ότι θα βρούμε ολοένα και περισσότερους στην εξέλιξη των πραγμάτων, που θα υποστηρίζουν αυτή την δίκαιη ελληνική θέση. Τα Μάρμαρα ανήκουν στην παγκόσμια κληρονομιά αλλά η θέση τους, η φυσική είναι εκεί που χτίστηκαν.
Η Βρετανίδα πρωθυπουργός συνεχάρη τον Αλέξη Τσίπρα για τη συμφωνία του Eurogroup και εκείνη με την ΠΓΔΜ για το ονοματολογικό, υποδεχόμενη τον Ελληνα ομόλογό της στη Downing Street.
Η Βρετανίδα πρωθυπουργός χαρακτήρισε ιστορική την επίσκεψη του κ. Τσίπρα στο Λονδίνο, ενώ- στον διάλογο που είχαν πριν από τη συνάντηση- αναφέρθηκε στους ιστορικούς δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών, έκανε ιδιαίτερη μνεία στο μεταναστευτικό ζήτημα και αναγνώρισε την πίεση που έχει δεχτεί η χώρα μας.
Από την πλευρά του, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι η επίσκεψη του γίνεται σε μια εξαιρετικά σημαντική περίοδο για την Ελλάδα, λόγω του τέλους του προγράμματος που επισφραγίστηκε με την απόφαση του Eurogroup. Υπογράμμισε, σύμφωνα με το ΑΠΕ, τον ρόλο που διαδραματίζει η Βρετανία ως παγκόσμια οικονομική δύναμη, και σημείωσε ότι τώρα οι δυο χώρες πρέπει να ενισχύσουν τους οικονομικούς δεσμούς τους.
Ακόμη, αναφέρθηκε στη συνεργασία στον αμυντικό τομέα. Ο πρωθυπουργός είπε ότι η Ελλάδα αντιμετώπισε και διαχειρίστηκε μεγάλες προκλήσεις τα τελευταία χρόνια, ενώ αναφέρθηκε και στην πρόκληση που αντιμετωπίζει η Βρετανία μετά την απόφαση του λαού της για Brexit.
Η Τερέζα Μέι υποδέχεται τον Αλέξη Τσίπρα στη Ντάουνινγκ Στριτ 10 -Φωτογραφίες: Intimenews/ΛΕΓΑΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣΤσίπρας και Μέι στην πρωθυπουργική κατοικία στο Λονδίνο -Φωτογραφίες: Intimenews/ΛΕΓΑΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
Συνάντηση Τσίπρα - Κόρμπιν, τι συζήτησαν
Για τις δυνατότητες που υπάρχουν για τη συνεργασία των αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων στην Ευρώπη συζήτησαν εκτενώς Αλέξης Τσίπρας και Τζέρεμι Κόρμπιν, σύμφωνα με πληροφορίες.
Στη συνάντηση τους, διάρκειας μιας ώρας και σαράντα λεπτών, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και ο πρόεδρος του Εργατικού Κόμματος συζήτησαν για όλα τα θέματα. Για το Μπρέξιτ, με τον κ. Κόρμπιν να ενημερώνει τον πρωθυπουργό για τις τελευταίες εξελίξεις, καθώς επίσης και για την ΕΕ. Συζήτησαν για το μεγάλο πρόβλημα στην Ευρώπη με την άνοδο της Ακροδεξιάς και των διαφόρων λαϊκίστικων και εθνικιστικών ρευμάτων το οποίο αποτυπώνεται πλέον και στα θεσμικά όργανα της Ευρώπης. Συζήτησαν για το προσφυγικό και για την επίτευξη συμφωνίας για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ, με τον Τζέρεμι Κόρμπιν να συγχαίρει τον Αλέξη Τσίπρα για την αντιμέτωπιση και των δύο ζητημάτων.Ειδικότερα τον συγχάρηκε για τη συμβολή της Ελλάδας στο προσφυγικό, αντιπαραβάλλοντας τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης με άλλες ευρωπαϊκές που δεν έχουν συμβάλει, αλλά αντίθετα ενισχύουν την ξενοφοβία και τον ρατσισμό.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, έγινε ευρύτατη ανταλλαγή θέσεων και απόψεων σχετικά με την οικονομία, με τον πρόεδρο των Εργατικών και τον Έλληνα πρωθυπουργό να διαπιστώνουν κοινές ανησυχίες επί προβλημάτων που και οι δύο χώρες αντιμετωπίζουν, με τον κ. Κόρμπιν να επιδεικνύει ενδιαφέρον και σε συγκεκριμένες λύσεις και χειρισμούς που έχει μετέλθει η ελληνική κυβέρνηση για ορισμένα από αυτά. Επί παραδείγματι, στο θέμα της ανάπτυξης, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Κόρμπιν θεωρεί κεντρικό ζήτημα την ύπαρξη μιας εθνικής επενδυτικής τράπεζας, θεσμό παρόμοιο με την αναπτυξιακή τράπεζα που ιδρύει η ελληνική πολιτεία. Συζητήθηκε εκτενέστερα πώς αυτό θα μπορέσει να στηρίξει την ανάπτυξη.
Ο κ. Τσίπρας ανέπτυξε στον «φίλο Τζέρεμι» (όπως ανέφερε σε σχετική ανάρτηση του) όλη την προσπάθεια που έγινε τα τελευταία τριάμισι χρόνια στην Ελλάδα. Επισήμανε ότι κατά τη διάρκεια της κρίσης είχαμε σειρά υποχρεώσεων που απορρέουν από τη συμφωνία με τους δανειστές το 2015, κάνοντας ωστόσο παράλληλα εκτενή αναφορά στα μέτρα στήριξης του κοινωνικού κράτους και τα μέτρα για τη στήριξη των πιο αδύναμων κοινωνικών ομάδων (κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης, πρόσβαση ανασφάλιστων στις δομές υγείας). Υπογράμμισε δε την πρόθεση του από εδώ και πέρα να διευρυνθούν οι παρεμβάσεις με τον επιπλέον δημοσιονομικό χώρο. Στάθηκε ιδιαίτερα στα μέτρα για την εργασία (αύξηση κατώτατου μισθού και επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και καταπολέμηση της εργασίας που έχει από το 20% στο 13%).
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, μεγάλη συζήτηση έγινε για τη νέα γενιά, με τον Έλληνα πρωθυπουργία να επισημαίνει ότι όταν ανέλαβε η κυβέρνηση του η ανεργία των νέων ξεπερνούσε το 60% και η συνολική ανεργία ήταν στο 27%, κάτι που αποτελούσε βασική πληγή στη χώρα τα χρόνια της κρίσης.
Συζήτησαν επίσης και για το Κυπριακό, θέμα στο οποίο ο κ. Κόρμπιν έχει ιδιαίτερη ευαισθησία, με τον Έλληνα πρωθυπουργό να επαναλαμβάνει τις πάγιες θέσεις για τις οποίες η κυβέρνηση εργάζεται διαρκώς για δίκαιη και βιώσιμη λύση.
Ο Αλέξης Τσίπρας ευχαρίστησε τον Τζέρεμι Κόρμπιν και για την πρόσφατη αναφορά του για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα.
Ο Αλέξης Τσίπρας με τον επικεφαλής των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν -Φωτογραφία: ΓτΠ ANDREA BONETTIΗ ελληνική αντιπροσωπεία στη συνάντηση με τον Τζέρεμι Κόρμπιν -Ο Αλέξης Τσίπρας με τον επικεφαλής των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν -Φωτογραφία: ΓτΠ ANDREA BONETTIΗ αντιπροσωπεία του Εργατικού Κόμματος Βρετανίας -Φωτογραφία: ΓτΠ ANDREA BONETTI

Πηγή: www.iefimerida.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!