Πάιατ: Η Ελλάδα σύμμαχος- «κλειδί» σε μια αποσταθεροποιημένη περιοχή


Το μήνυμα ότι οι ΗΠΑ θεωρούν την Ελλάδα σύμμαχο-«κλειδί» σε μια αποσταθεροποιημένη περιοχή και πυλώνα σταθερότητας, στον οποίο επενδύουν ως μέρος του στρατηγικού τους σχεδιασμού για την ενδυνάμωση της Δυτικής Συμμαχίας, έστειλε ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ.

Μιλώντας στο συνέδριο του Economist  ο κ. Πάιατ έδωσε έμφαση σε γεωπολιτικά ζητήματα, με έμφαση στη συμμαχία ΗΠΑ-Ελλάδας και διεμήνυσε πως οι δύο χώρες συνεχίζουν να ενισχύουν και να εμβαθύνουν τους δεσμούς τους. «Κάθε φορά που περπατάω στην Αθηναϊκή Αγορά, θυμάμαι το χρέος που οφείλει η κοινωνία μας -και η κοινότητα αξιών μας- στην αθηναϊκή δημοκρατία» συμπλήρωσε.
Χαρακτήρισε μάλιστα σημαντικό τον ρόλο της Ελλάδας στη στρατηγική των ΗΠΑ για μια ισχυρή και ευημερούσα Ευρώπη και εκμυστηρεύτηκε πως ο ρόλος της χώρας μας ως περιφερειακού πυλώνα σταθερότητας είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους έχει ξοδέψει, όπως είπε, τόσο χρόνο και ενέργεια για την προώθηση της φετινής Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, όπου οι Η.Π.Α. θα είναι η τιμημένη χώρα.
Σε αυτό το πλαίσιο επισήμανε για άλλη μια φορά τη σημασία που αποδίδει η χώρα του στη ΔΕΘ, αναφέροντας πως θα παράσχει μια ισχυρή πλατφόρμα που θα αναδείξει τον στρατηγικό ρόλο της Θεσσαλονίκης και της βόρειας Ελλάδας στην οικοδόμηση γεφυρών με τις βαλκανικές χώρες. Παράλληλα, συμπλήρωσε, θα προβάλει τη στενή διμερή συνεργασία Ελλάδας-ΗΠΑ, αλλά και το τεράστιο δυναμικό της χώρας μας «καθώς η οικονομία εξέρχεται από οικονομική κρίση».
Εξέφρασε επίσης την εκτίμησή του στην Ελλάδα για τις προσπάθειες της να εμβαθύνει τις σχέσεις με άλλους βασικούς περιφερειακούς παίκτες, συμπεριλαμβανομένης της Αιγύπτου και του Ισραήλ. «Ο ηγετικός ρόλος της Ελλάδας στην ανάπτυξη αυτών των περιφερειακών σχέσεων στηρίζει άμεσα τον στόχο του ΝΑΤΟ για αύξηση και βελτίωση της συνεργασίας μεταξύ των χωρών του ΝΑΤΟ και του Μεσογειακού Διαλόγου» προσέθεσε.
Στη συνέχεια ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα εστίασε στον ρόλο που έχει η Ελλάδα στην ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας της περιοχής, υπογραμμίζοντας ότι η χώρα μας είναι έτοιμη να λειτουργήσει ως ενεργειακός κόμβος, με τους αγωγούς TAP, IGB και του τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου Αλεξανδρούπολης (FSRU). Στην κατεύθυνση αυτή, εξέφρασε τη βούληση των ΗΠΑ να στηρίξουν την Ελλάδα.
Αναφερόμενος στην Τουρκία, ο κ. Πάιατ είπε πως «εργαζόμαστε για να διασφαλίσουμε ότι ένας άλλος σύμμαχος του ΝΑΤΟ στην περιοχή, η Τουρκία, διατηρεί ένα δυτικό προσανατολισμό».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή: www.iefimerida.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!