Ομιλία του Δημάρχου Δημήτρη Δεμουρτζίδη στη συνεδρίαση των Αυτοδιοικητικών φορέων της Κεντρικής, Ανατολικής και Δυτικής Μακεδονίας για το ζήτημα των Σκοπίων




- ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ –
Ομιλία του Δημάρχου Δημήτρη Δεμουρτζίδη στη συνεδρίαση των Αυτοδιοικητικών φορέων της Κεντρικής, Ανατολικής και Δυτικής Μακεδονίας για το ζήτημα των Σκοπίων

Ο Δήμαρχος Δημήτρης Δεμουρτζίδης και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Παύλου Μελά, τόσο της Διοίκησης όσο και της Αντιπολίτευσης, συμμετείχαν την Τετάρτη 27 Ιουνίου 2018, στη μεγάλη, κοινή συνεδρίαση των Αυτοδιοικητικών φορέων, (δημοτικών και περιφερειακών συμβουλίων) της Κεντρικής, Ανατολικής και Δυτικής Μακεδονίας, με μοναδικό θέμα τις εξελίξεις στο ζήτημα των Σκοπίων.
Tα βασικά σημεία του Ψηφίσματος που εκδόθηκε και εγκρίθηκε είναι η αντίθεση στη«συμφωνία των Πρεσπών» και το αίτημα για διενέργεια Δημοψηφίσματος, ώστε να δοθεί στους πολίτες της χώρας το νόμιμο δικαίωμά τους να επικυρώσουν ή να απορρίψουν την παραπάνω συμφωνία.
Επίσης σύμφωνα με το ψήφισμα, καλούνται, εκτός από την κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση, όλα τα πολιτικά κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης να μην αποχωρήσουν, αλλά να συμμετέχουν και να ψηφίσουν ενάντια στη «συμφωνία των Πρεσπών» όταν εισαχθεί προς κύρωση στην ελληνική Βουλή.

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ ΔΗΜΗΤΡΗ ΔΕΜΟΥΡΤΖΙΔΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ
Κυρίες και κύριοι, αγαπητοί συνάδερφοι, φίλες και φίλοι.
Τους τελευταίους μήνες παρακολουθούμε τα τεκταινόμενα γύρω από το Μακεδονικό να εξελίσσονται με πρωτόγνωρη ταχύτητα. Προφανώς και ένα θέμα που έχει λιμνάσει για πάνω από 25 χρόνια και απασχολεί την ελληνική διπλωματία, θα πρέπει κάποια στιγμή να βρει την οριστική του λύση. Λύση όμως με οποιοδήποτε τρόπο ή λύση που θα είναι πραγματικά προς το συμφέρον της χώρας μας;
Δεν βρίσκομαι εδώ όμως ως πολιτικός αναλυτής, ούτε ως διεθνολόγος. Βρίσκομαι ως Δήμαρχος ενός Δήμου που φέρει το περήφανο όνομα του Μακεδονομάχου Παύλου Μελά. Του ήρωα που η αγάπη του για την Ελλάδα οδήγησε τα βήματά του στη γη της Μακεδονίας, ανταλλάσσοντας την οικογενειακή του θαλπωρή, με τις κακουχίες που του επιφύλασσε η μακεδονική γη, ζώντας μέσα στους βάλτους και στα έλη, με μοναδικό στόχο την αναζωπύρωση του Μακεδονικού Αγώνα.
Ως Δήμαρχος του Δήμου Παύλου Μελά, ως πολίτης της Θεσσαλονίκης μας και ως κάτοικος της Μακεδονίας μας έχω κάθε λόγο, δικαίωμα και υποχρέωση να εκφράσω τη σκέψη μου για τα όσα διαδραματίζονται τον τελευταίο καιρό.
Πριν λίγους μήνες, όταν και πληροφορηθήκαμε ότι υπάρχει η πρόθεση των δύο πλευρών να λυθεί οριστικά το ζήτημα του ονόματος των Σκοπίων, εκφράσαμε τη στήριξή μας στις προσπάθειες της Ελληνικής Κυβέρνησης, καθώς πιστεύουμε ακράδαντα ότι οι σχέσεις καλής γειτονίας επιβάλλουν την ειρηνική επίλυση των διμερών διαφορών και την από κοινού πρόοδο. Δυστυχώς, παρά την αρχική μας αισιοδοξία, πέσαμε πολύ έξω από τις αρχικές μας προβλέψεις, όταν και πιστεύαμε ότι από μια διαπραγμάτευση σε διεθνές επίπεδο παράγεται ένα αποτέλεσμα από το οποίο πρέπει να κερδίζουν και οι δύο. Στον απόηχο λοιπόν των διαπραγματεύσεων, δεχθήκαμε έναν επιζήμιο συμβιβασμό, ενώ οι περισσότεροι αδυνατούμε να κατανοήσουμε τόσο το βραχυπρόθεσμο κέρδος όσο και το μακροπρόθεσμο που θα προκύψει από τη φερόμενη ως συμφωνία, όπως διατείνεται η κυβέρνηση και η οποία έχει συναντήσει την αντίθεση του ελληνικού λαού, όπως αυτή εκδηλώθηκε στους δρόμους, στις διαδηλώσεις, στα συλλαλητήρια, στα ΜΜΕ και στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης.

Κυρίες και κύριοι.
Το κράτος των Σκοπίων αποτελεί ένα κατασκεύασμα, μια συρραφή ιδεολογημάτων, εθνικοτήτων, ιστοριών και γεγονότων. Σε αυτό το κράτος δόθηκε μια εθνική ταυτότητα, η οποία προέκυψε εξαναγκαστικά από ένα κομμάτι της γεωγραφικής του υπόστασης. Έπειτα, έπρεπε να αναζητηθεί ένα ένδοξο παρελθόν και στη συνέχεια πάνω σε αυτό να χτιστεί ένα ιστορικό έρεισμα. Τι πιο απλό λοιπόν από την αυθαίρετη οικειοποίηση της ιστορίας του γείτονα;
Ιστορικά, έχουν γίνει μεγάλα λάθη. Πολύ μελάνι έχει χυθεί και προβλέπεται να χυθεί άλλο τόσο. Ευθύνες υπάρχουν και θα αποδοθούν όταν πρέπει. Αφήσαμε για δεκαετίες τη σκοπιανή προπαγάνδα να μας προσπεράσει και να χτίσει πανίσχυρα λόμπυ στο εξωτερικό που διατράνωναν τις θέσεις τους. Ακτίνα φωτός οι προσπάθειες της ΠΚΜ μέσω του σχεδιασμού, της κατάρτισης, της ανάπτυξης των προγραμμάτων προβολής της Κεντρικής Μακεδονίας που έβγαζαν προς τα έξω μια εξωστρεφή Μακεδονία.
Πλέον, με τη Συμφωνία των Πρεσπών μάθαμε ότι υπάρχει η Βόρεια Μακεδονία και η… Νότια. Ένας γεωγραφικός διαχωρισμός, που όπως και να διατυπωθεί, υπονοεί ότι η ενιαία Μακεδονία είναι χωρισμένη και μπορεί στο μέλλον να ζητήσει την ένωσή της. Ιστορικά σε όλο τον κόσμο τέτοιοι διαχωρισμοί ήταν ανέκαθεν πηγές έντονων διενέξεων και συγκρούσεων, με μοναδικό ζητούμενο τον προσεταιρισμό του ενός κομματιού από το άλλο. Δεν έχει σημασία αν αυτό θα γίνει σε 10 ή 20 ή 30 χρόνια, αλλά ότι η διεθνής πραγματικότητα μας έχει δείξει ότι δεν αποτελεί σενάριο επιστημονικής φαντασίας ή γραφικότητες. Μια κοντόφθαλμη εξωτερική πολιτική μπορεί να τα αγνοεί αυτά και να βλέπει μόνο το άμεσο μέλλον και την πολιτική της ανακούφιση, όμως αυτά τα προβλήματα θα τα αντιμετωπίσουμε στο μέλλον και τότε θα είναι αργά, γιατί όταν δεν νοιάζεσαι για την ιστορία, η ιστορία έρχεται και σε βρίσκει η ίδια.
Ακούσαμε επίσης και το πολυφορεμένο «erga omnes» και ότι το νέο όνομα θα είναι ένα και ενιαίο για όλες τις χρήσεις, ενώ θα τεθεί σε ισχύ αφού πρώτα τροποποιηθεί το σύνταγμα της γειτονικής χώρας, ώστε να απαλειφθούν τα στοιχεία που αποπνέουν αλυτρωτισμό τη στιγμή που η πραγματικότητα μας λέει ότι ένας γεωγραφικός προσδιορισμός κράτους ενέχει πάντα το σπόρο του αλυτρωτισμού και του επεκτατισμού.
Κι εδώ γεννάται το εύλογο ερώτημα: ποιός μπορεί  να μας εγγυηθεί ότι το σύνταγμα των Σκοπίων δεν θα αλλάξει ξανά στο μέλλον, καθώς το σύνταγμα είναι ένα νομικό κείμενο που επιδέχεται τροποποιήσεων, αλλαγών και νέων αποσαφηνίσεων. Το να αναφέρουμε λοιπόν συνεχώς ότι δεν υπάρχει αλυτρωτισμός και ότι το κλειδί είναι η αλλαγή του συντάγματος είναι σαν να παραδεχόμαστε ότι υπάρχει ευθέως αλυτρωτισμός και απλά στρουθοκαμηλίζουμε.
Θα πρέπει να γίνει κατανοητό. Δεν διακυβεύεται απλά ένα όνομα. Διακυβεύεται η κληρονομιά μας, η ιστορία μας, οι βάσεις και το μέλλον μας. Θα πρέπει να γίνει άμεσα αντιληπτό ότι καμιά συμφωνία δεν είναι βιώσιμη όταν η Ελλάδα δίνει πολλά, με το πρόσχημα της καλής συμφωνίας, και λαμβάνει ελάχιστα και αυτά ασαφή.
Η συμφωνία έχει πολλά θολά σημεία και άρα είναι επιζήμια, ειδικά όταν δεν επαληθεύεται από καμιά γεωγραφική πραγματικότητα, αλλά αντίθετα υποδαυλίζει την ιστορική, αντιστρατεύεται τις θεμελιώδεις αρχές της διεθνούς έννομης τάξης, και πιο συγκεκριμένα τον σεβασμό της καλής γειτονίας, της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας.

Ως Δήμος Παύλου Μελά η θέση μας είναι σαφής και αδιαπραγμάτευτη και εκφράστηκε με νηφαλιότητα, συγκροτημένα και με αξιοπρέπεια από τα συλλογικά μας όργανα.
•Δεν μπορούμε να ανεχόμαστε αδιαμαρτύρητα τον σφετερισμό της δικής μας ιστορικής και εθνικής ταυτότητας εν ονόματι κάποιας αδιευκρίνιστης πολιτικής σκοπιμότητας. Αναγνωρίζουμε το δικαίωμα επίλυσης του ονόματος του κράτους των Σκοπίων και της εισόδου του σε διεθνείς οργανισμούς, με βασική προϋπόθεση τον σεβασμό των θεμελιωδών αρχών πάνω στις οποίες στηρίζεται ο οργανισμός και ιδίως την αρχή των σχέσεων καλής γειτονίας που αποτελεί τη βάση μιας εταιρικής ή συμμαχικής σχέσης μεταξύ κρατών.
•Είμαστε αντίθετοι στους σφετερισμούς και στην παραχάραξη της ιστορίας μας που επιχειρεί εδώ και χρόνια το κράτος των Σκοπίων. Σεβόμαστε το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης και του αυτοπροσδιορισμού των άλλων κρατών, αλλά όταν αυτά δεν έρχονται σε ευθεία αντιπαράθεση με τα ιστορικά μας δίκαια. Τα Σκόπια μπορούν να έχουν όποιο όνομα θέλουν, όχι όμως το δικό μας. Μπορούν να δημιουργήσουν όποια ιστορία επίσης θέλουν. Όχι όμως να απαγάγουν τη δική μας. 
Ναι σε διάλογο, σε σχέσεις καλής γειτονίας που θα προάγουν την οικονομική και πολιτιστική ανάπτυξη, ναι και σε αμοιβαίες υποχωρήσεις, αλλά όχι σε ηττοπαθείς συμφωνίες που θέτουν ενέχυρο το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της Μακεδονίας μας.
Σαφής οριοθέτηση και διαφοροποίηση ανάμεσα στα δύο κράτη χωρίς περιθώρια για παρερμηνείες, με μια συμφωνία που θα σέβεται την ιστορία και την κληρονομιά των δύο κρατών και δεν θα δημιουργεί εστίες μελλοντικών τριβών.
•Οριστική αντιμετώπιση του επεκτατισμού που έχει αδιαμφισβήτητα καλλιεργηθεί από επίσημους θεσμικούς παράγοντες των Σκοπίων τις τελευταίες δεκαετίες. Επίλυση δεν είναι το να σταθούμε μονάχα στην ονομασία, επίλυση είναι ο τερματισμός της αλυτρωτικής προπαγάνδας του Κράτους των Σκοπίων με απαλοιφή οποιουδήποτε ονείρου περί Μακεδονίας του Αιγαίου, στο εκπαιδευτικό του σύστημα και στην πολιτική του γενικότερα.
Αρνούμαστε κατηγορηματικά οποιαδήποτε αναφορά σε μακεδονίες πέραν της Ελληνικής Μακεδονίας.

Είναι χρέος μας απέναντι
στην ιστορία μας,
στους προγόνους μας,
στα παιδιά του Παύλου Μελά.

Η Μακεδονία μας είναι Ελλάδα και ο λόγος πρέπει να δοθεί στους Έλληνες






ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΟΝΟΜΑΤΟΛΟΓΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ ΑΠΟ ΤΑ ΤΟΠΙΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ ΠΟΛΙΧΝΗΣ ΚΑΙ ΕΥΚΑΡΠΙΑΣ ΔΗΜΟΥ ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ
Τις τελευταίες ημέρες και πριν από την παραπάνω κοινή συνεδρίαση των Αυτοδιοικητικών της Κεντρικής, Ανατολικής και Δυτικής Μακεδονίας, τα Τοπικά Συμβούλια της Δημοτικής Κοινότητας Πολίχνης και της Δημοτικής Κοινότητας Ευκαρπίας εξέδωσαν ανακοινώσεις για το ονοματολογικό ζήτημα των Σκοπίων.

Η ανακοίνωση του Τοπικού Συμβουλίου της Πολίχνης που υπογράφουν ο Πρόεδρος  Κοσμίδης Ευθύμιος και τα μέλη Ταγματζίδου Κυριακή, Κοπραλής Χρήστος, Σιδηροπούλου Σοφία, Λαζαρίδης Μιχαήλ, Χαρτοματζής Ζαχαρίας, Στεφανίδης Δαμιανός, Πετανίδου Άννα, Μίσχου Μαρία, Χαλκίδης Ανέστης, αναφέρει:
«Καταδικάζουμε την απόφαση συμφωνίας της κυβέρνησης με τα Σκόπια.
Σαν εκλεγμένοι εκπρόσωποι της προσφυγικής κοινότητας Πολίχνης, η οποία ανήκει στο Δήμο που έχει την ονομασία του αρχηγού Μακεδονομάχου Παύλου Μελά, δηλώνουμε πως δε θα αναγνωρίσουμε ποτέ τη γειτονική χώρα με την ονομασία που συμφώνησε η κυβέρνηση και δε θα αναγνωρίσουμε κανέναν πολίτη της ως Μακεδόνα.
Καταδικάζουμε την όποια συμφωνία θέτει σε κίνδυνο εθνικά συμφέροντα και
οτιδήποτε αλλοιώνει την ιστορία μας.
Κανένα έθνος δεν μπορεί να ονομάζεται Μακεδονικό αν δεν είναι κομμάτι της Ελλάδος. Κανένας πολίτης δεν μπορεί να αποκαλείται Μακεδόνας αν δεν είναι Έλληνας, καμία γλώσσα δεν μπορεί να θεωρείται Μακεδονική αν δεν είναι Ελληνική.
Δε μας φοβίζουν οι αδιευκρίνιστοι, ουσιαστικά λόγοι της βιαστικής συμφωνίας και δεν δεχόμαστε να προσδιοριστούν οι γείτονες εις βάρος μας.
Απαιτούμε από τους εκλεγμένους του Ελληνικού λαού να ενεργούν ως ηγέτες, χωρίς φόβο και υπέρ των συμφερόντων της πατρίδας μας. Αν δεν μπορούν, ας αποχωρήσουν.
Το όνομα της Μακεδονίας μας είναι αδιαπραγμάτευτο και δεν δεχόμαστε να μπει πουθενά, ούτε σαν παράγωγο για την ονομασία οποιουδήποτε κράτους.
Καλούμε την Ελληνική κυβέρνηση, τους αρχηγούς όλων των κομμάτων και τους βουλευτές, να πράξουν τα δέοντα ώστε να ακυρωθεί η συμφωνία». 

Η ανακοίνωση του Τοπικού Συμβουλίου της Ευκαρπίας αναφέρει:
«Ο πρόεδρος Ασλανίδης Γιώργος και οι τοπικοί σύμβουλοι της δημοτικής ενότητας Ευκαρπίας Μητρούλης Δημήτρης, Γκελεφέσης Νίκος, Γκέσιου Αναστασία, Λουκίδου Ουρανία, Σεμενλίδου Ανδρομάχη, Κυριάκος Αθανάσιος, Πολυζώη Δόμνα, Αποστολίδου-Κινέλη Σοφία, Κανάκης Σπύρος κατά την τελευταία συνεδρίαση του τοπικού συμβουλίου καταδίκασαν τη συμφωνία που υπέγραψε η Ελληνική κυβέρνηση στις Πρέσπες με τα Σκόπια. Δεν αναγνωρίζουμε κανένα κράτος με το όνομα της Μακεδονίας και δεν ξεπουλάμε το όνομα της Μακεδονίας γιατί η Μακεδονία είναι ΕΛΛΑΔΑ».



Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!