Γ. Αρβανιτίδης: Τρία χαμένα χρόνια στον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής

Τρία χαμένα χρόνια στον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής


Σήμερα, παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος,  συζητήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής ένα νομοσχέδιο «κλειδί» για την αειφόρο ανάπτυξη της χώρας με τον βουλευτή Β΄Θεσσαλονίκης Γιώργο Αρβανιτίδη να εισηγείται ως αρμόδιος για θέματα περιβάλλοντος και ενέργειας της ΔΗ.ΣΥ. το σχετικό Νομοσχέδιο για τον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό και τα βιοκαύσιμα.
Ο κ. Αρβανιτίδης τόνισε ότι οι θαλάσσιες περιοχές και οι παράκτιες ζώνες αποτελούν σημεία, στα οποία οι διάφορες δραστηριότητες που χωροθετούνται εκεί όπως, ο τουρισμός, η ενέργεια, οι μεταφορές, η αλιεία, η έρευνα,  η περιβαλλοντική προστασία κ.α. μπορούν να φέρουν μια δυναμική αλλά και αειφόρο ανάπτυξη.
Αρκεί αυτές οι δραστηριότητες,να μην ασκούνται άναρχα και συγκρουσιακά μεταξύ τους.
Ταυτόχρονα, οι ρυθμίσεις για τα βιοκαύσιμα έρχονται να καλύψουν την υστέρησή μας σε αυτόν τον τομέα, αλλά παραμένει μικρή η συμβολή τους και χρειάζεται η κυβέρνηση να προωθήσει περισσότερο την χρήση ΑΠΕ στις μεταφορές.
Σήμερα όλος ο κόσμος, και κυρίως η Ευρώπη, στέλνουν μήνυμα δράσης για το περιβάλλον, την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και την μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.
Τι έχει κάνει όμως η παρούσα κυβέρνηση,για την αειφόρο ανάπτυξη της χώρας;
Σε κοινή ανακοίνωσή τους οι τομείς ενέργειας και κλιματικής αλλαγής του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ, παρουσιάζοντας έναν μικρό απολογισμό, αναδεικνύουν τρία χαρακτηριστικά παραδείγματα κυβερνητικής αποτυχίας.
1ον ΕΚΠΟΜΠΕΣ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟΥ:
Παρόλο που η οικονομική κρίση οδηγεί γενικά σε μείωση των εκπομπών του θερμοκηπίου, τη διετία 2015-2016, και εν μέσω ύφεσης, οι εκπομπές αυξήθηκαν! Πρόκειται για παγκόσμια πρωτοτυπία!
2ον ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, σε σχέση με τον στόχο του 2020 για 18% στην τελική κατανάλωση ενέργειας, κι ενώ ήδη από το 2014, βρισκόμασταν στο 15,3%,τα τελευταία τρία χρόνια είχαμε μηδενική ανάπτυξη. Κι ας μειώθηκαν δραστικά αυτή την τριετία οι τιμές των φωτοβολταϊκών αλλά και των αιολικών. Μόλις τώρα τρέχει η κυβέρνηση να δρομολογήσει τις διαδικασίες για νέα έργα. Άγνωστο πότε θα δούμε απτά αποτελέσματα.
3ον ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΙΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Όσο αφορά στην εξοικονόμηση ενέργειας, που θα έπρεπε να αποτελεί την πρώτη προτεραιότητα για την ενεργοποίηση της οικονομίας και την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στον πολύπαθο κατασκευαστικό κλάδο, τα αποτελέσματα είναι τραγικά. Πέραν του φιάσκο του προγράμματος ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ, βάσει του τελευταίου Σχεδίου Δράσης Ενεργειακής Αποδοτικότητας, εκτιμάται ότι μέχρι το 2020 θα επιτευχθεί μόλις το 65% του συνολικού στόχου εξοικονόμησης ενέργειας.
Τρία χαμένα χρόνια με συνεχείς καθυστερήσεις, όπως αυτές της ενσωμάτωσης των Ευρωπαϊκών Οδηγιών για τον Θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό και τα Βιοκαύσιμα που ψηφίσαμε σήμερα και οι οποίες έπρεπε να έχουν ενσωματωθεί στο εθνικό μας δίκαιο ένα και δυο χρόνια νωρίτερα.
Δείτε εδώ την Εισήγηση του κ. Αρβανιτίδη


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!